Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μαζικές αποχωρήσεις ειδικευόμενων γιατρών από τα νοσοκομεία – Σε κίνδυνο οι εφημερίες

Αθρόες αποχωρήσεις ειδικευόμενων γιατρών φέρνει απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία καταργεί την παράταση εργασίας για όσους τελειώνουν την ειδικότητα και μέχρι σήμερα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους ωσότου αυτή καλυφθεί από άλλο ειδικευόμενο. Οι ιατρικές ενώσεις ζητούν άμεση λύση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι απειλούνται οι εφημερίες όλων των μεγάλων νοσοκομείων, που βασίζονται κυρίως στους ειδικευόμενους.

Μέχρι σήμερα, κάθε ειδικευόμενος που ολοκλήρωνε την ειδικότητα μπορούσε να ζητήσει δύο εξάμηνες παρατάσεις και να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής νέου ειδικευόμενου.

Με τον τρόπο αυτό και οι νέοι γιατροί είχαν δουλειά και τα νοσοκομεία κάλυπταν τις ανάγκες τους. Όμως υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου, καταργεί το δικαίωμα παράτασης σε όσους ειδικευόμενους περνούν με επιτυχία τις εξετάσεις της ειδικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες γιατροί θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από το ΕΣΥ και οι θέσεις τους θα μείνουν κενές μέχρι να επαναπροκηρυχθούν και να τοποθετηθούν νέοι ειδικευόμενοι  (διαδικασία που, στις περισσότερες περιπτώσεις, καθυστερεί έως και ένα χρόνο).

 Δεν θα μπορεί να εφημερεύσει ούτε ο Ευαγγελισμός

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, εάν εφαρμοστεί η απόφαση θα προκύψουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτό γιατί οι ειδικευόμενοι καλύπτουν βασικές ανάγκες των κλινικών και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εφημεριών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ευαγγελισμού: Με τη συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να αποχωρήσουν 50 από τους 60 ειδικευόμενους που έχουν παρατείνει την υπηρεσία τους.

Με δεδομένο ότι είναι ήδη κενές τουλάχιστον 200 θέσεις ειδικών και ειδικευόμενων στο νοσοκομείο, θεωρείται βέβαιο ότι πολλές κλινικές δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις εφημερίες τους.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Το ζήτημα έχουν καταγγείλει οι ιατρικοί σύλλογοι  και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας να τροποποιηθεί η διάταξη ώστε να μην πληγεί η λειτουργία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, από το υπουργείο διαβεβαίωσαν ότι θα εξετάσουν άμεσα το θέμα.              
---------------------------------
Πηγή: aftodioikisi.gr
---------------------------------