Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στους ιατρικούς κύκλους από τα συνεχή περιστατικά ακατάλληλων τροφίμων που φθάνουν στο τραπέζι κυρίως των εφημερευόντων ιατρών από εταιρείες catering και περιλαμβάνουν διάφορα… ζωύφια, που θα έκαναν ακόμη και τον πιο ψύχραιμο να αντιδράσει.
Ολόκληρες κοινότητες ιατρών στα social media αναλύουν με τις ώρες τα …πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής που εμφανίζονται στο πιάτο τους.
Από σκουλήκια μέχρι σαλιγκάρια και άλλα …είδη που δε θα έπρεπε να βρίσκονται στα γεύματα των γιατρών έχουν αναστατώσει τους εργαζόμενους.
Τελευταίο κρούσμα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι όπου σε πιάτο εφημερεύοντα ιατρού ανάμεσα σε μακαρόνια και κοτόπουλο εντοπίσθηκε νε φέρνει… αμέριμνο βόλτες ένα πρωτεϊνούχο …σκουλήκι.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε στο νοσοκομείο εύλογη όσο και οι διαμαρτυρίες σε βάρος του catering που έχει αναλάβει τη διατροφή των γιατρών.
Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου περιστατικού έφερε κι άλλα στην επιφάνεια. Γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής κυρίως άρχισαν να αποκαλύπτουν το ένα …γευστικό γεύμα μετά το άλλο.
Σαλάτες επίσης με σκουλήκια ενίοτε και με σαλιγκάρια. Φαγητά με διάφορα ακατάλληλα αντικείμενα μέσα κάποιες στιγμές και με …κατσαρίδες που κάνουν ακόμη και τους πιο ψύχραιμους να ανατριχιάσουν.
Παρότι στο νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» όπως αναφέρουν πληροφορίες η διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώθηκε, σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις τέτοια περιστατικά μένουν κρυφά.
Και το ζήτημα είναι σε μια εποχή αξιολόγησης ποιος ελέγχει τα catering που έχουν αναλάβει τη σίτιση στα δημόσια νοσοκομεία. Τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας τα εσωτερικά μαγειρεία έχουν καταργηθεί και το φαγητό των εργαζομένων έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες.
Σε πολλές περιπτώσεις οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών σίτισης ισχυρίζονται πως πρόκειται για σαμποτάζ, αλλά μέχρι στιγμής είναι άγνωστο ποια διαδικασία ελέγχου ποιότητας των γευμάτων ακολουθείται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Και ίσως η πτώση της ποιότητας να μην είναι τυχαία αφού κάθε χρόνο δίνονται όλο και λιγότερα χρήματα για υπηρεσίες όπως η σίτιση.
Είναι ενδεικτικό ότι το 1ο τρίμηνο του 2014 είχαμε μείωση δαπανών για αγορά υπηρεσιών κατά 4,35% στο ΕΣΥ.
Και σε σύγκριση με το 2013 το ίδιο διάστημα (1ο τρίμηνο) τα χρήματα που δίνονται σε εταιρείες σίτισης-εστίασης είναι μειωμένα κατά 11, 05%.
Παρ αυτά το κονδύλι παραμένει μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο δίνεται μάχη μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών για το ποιος θα επικρατήσει με συνεχείς ενστάσεις σε διαγωνισμούς. Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις να έχουμε και παρατάσεις συμβάσεων με συγκεκριμένες εταιρείες.
-----------------------------------------------------
Πηγή: iatropedia.gr-Δήμητρα Ευθυμιάδου
-----------------------------------------------------