Νομίζω πως δεν υπάρχει Κυθήριος που να μη χάρηκε από τη μεταστέγαση του Νοσοκομείου μας στο καινούργιο κτήριο. Ένα τόσο σημαντικό γεγονός που αφορά το πολύτιμο αγαθό της υγεία μας, ένα θέμα που ένωσε τον Κυθηραϊκό στοιχείο σε όλο τον κόσμο, τότε που ιδρύθηκε το Νοσοκομείο και κατασκευάστηκε το πρώτο νοσοκομειακό κτήριο, είναι άδικο, τώρα, κάποιοι, λόγω μικροκοματικών σκοπιμοτήτων να προσπαθούν να το ιδιοποιηθούν.
Α’. Το «καινούργιο» Νοσοκομείο το έχτισε με χρήματά του και αποκλειστικά με δικό του ιδρώτα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, που αν είχε πολιτικά κόματα αντάξιά του, που θα σέβονταν τον ιδρώτα του, πολύ πιο σύντομα και ακόμα πιο τέλειο Νοσοκομείο θα είχαμε. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια ένα τεράστιο πρόβλημα, το γεγονός, δηλαδή, ότι το παλιό νοσοκομειακό κτήριο των Κυθήρων δεν εκπλήρωνε τις προϋποθέσεις για να στεγάζει ασθενείς. Μάλιστα συγκεκριμένη νομοθεσία το απαγόρευε κιόλας.
Έτσι ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της αρμόδιας αυτής υπηρεσίες η ανέγερση νέου κτηρίου. Αυτό και έγινε. Με την ευκαιρία ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης προτιμήθηκε, λόγω της αιτίας που προανέφερα, το Νοσοκομείο Κυθήρων να μετεγκατασταθεί έναντι οποιουδήποτε άλλου.
Το Τριφύλλειο Ίδρυμα, ως όφειλε, χρηματοδότησε κρίσιμες μελέτες για να μη χαθεί χρόνος και προθεσμίες. Ουδείς πολιτικός παράγων ή οποιοσδήποτε, τάχα, ισχυρός άνδρας Κυθήριος ή μη, δεν συνέβαλε στο παραμικρό γι αυτή την απόφαση.
Όποιος θέλει να φέρεται ως «πρωτεργάτης», το κάνει στα πλαίσια της αυτοπροβολής του και στο βωμό κοματικών σκοπιμοτήτων, που αποδεδειγμένα βλάπτουν και διχάζουν τους Κυθήριους. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.
Β’. Όσο αφορά στην καθυστέρηση της λειτουργίας του «Νέου» Νοσοκομείου υπήρξε το εξής: Ήταν τόσο διογκωμένος ο προϋπολογισμός για την αγορά του εξοπλισμού, που κάποιοι δεν τόλμησαν να τον υλοποιήσουν, έχοντας την συναίσθηση ότι θα υπήρχε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Καταβλήθηκαν προσπάθειες συμμαζέματος των δυσανάλογων προβλεπόμενων δαπανών. Αυτό χρειάστηκε χρόνο που οι Κυθήριοι το βίωσαν ως καθυστέρηση.
Γ’. Ο ανώνυμος ευεργέτης των Κυθηρίων δεν διέθεσε χρήματα στο Νοσοκομείο αλλά πλήρωσε μέσω δικηγόρου του κατευθείαν το ποσόν που χρειάστηκαν για τα δύο ασθενοφόρα οχήματα, που όμοιά τους, ίσως, δεν έχει άλλος τόπος του δικού μας μεγέθους.
Του οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη. Το τι μέχρι τώρα έχουν προσφέρει αυτά τα οχήματα το γνωρίζουν καλύτερα όλων όσοι τα έχουν χρειαστεί και ήδη είναι πάμπολλοι. Αν είχε αγοραστεί κατά την υπόδειξη κάποιου «Διοικητού» αξονικός τομογράφος , πόσοι Κυθήριοι μέχρι τώρα θα είχαν βοηθηθεί;
Η απάντηση είναι ΟΥΔΕΙΣ. Στο μέλλον επίσης ουδείς, γιατί ούτε θέση χειριστού, ούτε ειδικού διαγνώστη υπάρχει στον οργανισμό του νοσοκομείου.
Και κάτι ακόμα. Ο αξονικός τομογράφος διαγιγνώσκει, δεν θεραπεύει. Χρησιμοποιείται μετά τους Υπερήχους και διαγιγνώσκει, κατά βάσει, νόσους και καταστάσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο Νοσοκομείο Κυθήρων και κατά συνέπεια δεν αποτρέπεται η μεταφορά του ασθενούς σε μεγαλύτερο Νοσοκομείο και η χρησιμοποίηση του ασθενοφόρου.
Πρέπει κάποιος για να διοικεί Νοσοκομείο να ξέρει τουλάχιστο τα ουσιώδη και αν δεν ξέρει, να ρωτά και όχι έχοντας παράλληλα καθήκοντα να πράττει δια εντυπωσιασμό. Ευτυχώς που υπήρξε, τότε, διοικητής με γνώσεις και ζήτησε να μετατραπεί η προσφορά και να αποκτηθούν τα απείρως πλέον χρήσιμα ασθενοφόρα. Βεβαίως ο άγνωστος ευεργέτης δεν αρνείται να διαθέσει το υπόλοιπο ποσόν προς όφελος των Κυθηρίων.
Δ’. Οι πρώτοι που ένοιωσαν την απώλεια και λυπήθηκαν για αυτή, του Ορθοπεδικού γιατρού που αποχώρισε από το Νοσοκομείο μας, είναι οι συνάδελφοί του, οι άλλοι γιατροί του Νοσοκομείου. Αυτοί έχασαν έναν πολύτιμο συνεργάτη, ασφαλώς και οι Κυθήριοι έναν καλό γιατρό που τόσο είχαν ανάγκη. Είναι λάθος να εμπλέκονται οι γιατροί σε αυτή την υπόθεση.
Οφείλω να πω, λόγω των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι οι παράγοντες του νησιού μας θα πρέπει να προάγουν την ενότητα τού μικρού μας τόπου.
Ιδιαίτερα το Νοσοκομείο να μη χρησιμοποιείται για κοματικά ή παραταξιακά οφέλη.
Ελπίζω κάτι να πρόσφερα στη συζήτηση που διεξάγεται. Ελπίζω κάποτε να νιώσουμε την ανάγκη να διοικούμεθα αξιοκρατικά και όχι κοματικά.
Είναι παράλογο και υποκριτικό το γεγονός να χρειάζεται ΑΣΕΠ για να προληφθεί ένας κλητήρας και για την έμμισθη θέση διοικητού Νοσοκομείου να αρκεί μόνο η επετηρίδα και η ιεραρχία της κοματικής οργάνωσης.
Πώς θα πάει μπροστά έτσι η Ελλάδα μας;
Πώς θα πιάσουν τόπο οι θυσίες που έχουμε υποστεί ως πολίτες;
Ας προβληματιστούμε.
------------------------------------
Κοσμάς Μεγαλοκονόμος
------------------------------------