Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΚΥΘΗΡΙΟΥΣ

Ως γνωστόν το 2013 για τη λογοτεχνία μας είναι έτος Καβάφη, διότι φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή και 80 χρόνια από το θάνατό του. 


Με τη ευκαιρία αυτή αξίζει να αναφέρομε ότι το 1925 ο Κυθήριος φιλόλογος, Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Κυθήρων, αείμνηστος Σπύρος Στάθης, έστειλε επιστολή στον Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια και τον παρακάλεσε να του στείλει τα ποιήματά του, για να τα διδάξει στις τελευταίες τάξεις. 

Ο ποιητής ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε στα Κύθηρα απαντητική επιστολή στο Στάθη μαζί με τα ποιήματά του, τα οποία ο πρωτοποριακός καθηγητής δίδαξε στους μαθητές του σε μια εποχή που τα ποιήματα του Καβάφη δεν κυκλοφορούσαν στην Αθήνα, ούτε περιέχονταν στα διδακτικά βιβλία. 


Ακόμα και στη γενέτειρά του, την Αλεξάνδρεια, δεν διδασκόταν συστηματικά στα σχολεία της ομογένειας.
      
Ο δεύτερος Κυθήριος (εκ μητρός) που αλληλογράφησε με τον Καβάφη (περίπου 60 επιστολές) ήταν ο Μάριος Βαγιάνος, γιος της Λεμονιάς Πρινέα από τα Λογοθετιάνικα, λογοτέχνης, κριτικός ερευνητής, δημοσιογράφος. 

Ο Βαγιάνος γεννημένος στην Αίγυπτο, βρέθηκε στην Αθήνα το 1922 και από το 1923 μέχρι το 1931 ασχολήθηκε συστηματικά με την προβολή του Καβαφικού έργου και αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους Καβαφιστές. 

Ο ίδιος ο Καβάφης έγραψε για το Βαγιάνο «Ο φίλος μου ο κύριος Βαγιάνος, πόσο καλός μου φάνηκε τα χρόνια αυτά υποστηρίζοντας την ποίησή μου! Πόσο τον είμαι υποχρεωμένος και πόσα τον χρωστώ για τη μεγάλη του αυτή εύνοια!»
(Σχετικό άρθρο της φιλολόγου Αδαμαντίας Τριάρχη στην εφημερίδα «Κυθηραϊκά» Ιούνιος 2013)

--------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου 
--------------------------------