Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ..........

Αγαπητέ Κ. Λαμπρινίδη Καλησπέρα.
Διάβασα με προσοχή την ανάρτηση σου σχετικά με τα Κρουαζιερόπλοια στο Γύθειο.
Δεν σου κρύβω ότι όλα αυτά μου προξενούν θλίψη και με αναγκάζουν να προβώ σε κάποιες υπενθυμίσεις:



Όταν το 1962 πρωτοπλεύρισε το καράβι στο Καψάλι, σε όλα τα άλλα λιμάνια της τότε γραμμής  Πελοποννήσου το βαπόρι δεν πλεύριζε αλλά εξυπηρετείτο με βάρκες. Αυτά βέβαια και στο Γύθειο, του οποίου ο από τότε Ναυτικός πράκτορας και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θεόδωρος Ροζάκης, ήρθε στα Κύθηρα για να μας ρωτήσει πως τα καταφέραμε και  να ξεκινήσει και εκεί προσπάθεια.

Έκτοτε στο Γύθειο έγιναν πολλές επεκτάσεις και σήμερα είναι σε εξέλιξη μία ακόμη μεγάλη.
Αφ’ ετέρου, όπως είναι γνωστό στο νησί, -Στο Καψάλι-, όπου και το τουριστικό λιμάνι του νησιού,  ερχόντουσαν από   προπολεμικά τέτοια καράβια,  (δυο τρία τη χρονιά. (τότε οι παλιοί τα λέγανε «Λόρδικα»)

Από τα τέλει της δεκαετίας του ’70, η κατάσταση άλλαξε προς τα καλλίτερα και με πρώτο κανονικό κρουαζιερόπλοιο  το «Μασσαλία»  η προσεγγίσεις ανέβαιναν σιγά-σιγά έως το 1997 όπου τα πλοία αυτά είχαν φτάσει τα 78 το χρόνο και μας έφερναν 100 έως 120 χιλιάδες ευρωπαίους τουρίστες στο νησί και αυτά από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη κάθε χρονιά.

Τότε,  έγινε το ατύχημα με το Costa Classica.

Ακολούθησαν λανθασμένοι  χειρισμοί από τους διαπλεκόμενους, με αποτέλεσμα να διακόψουν όλες οι εταιρείες.
Από την άλη η παντελής ανυπαρξία ικανών ηγετών και παραγόντων στο νησί, μας έχει πάει χρόνια πίσω.

Θα πω ακόμη ότι η απέναντί μας Λακωνία έχει φτιάξει αρκετά λιμενικά έργα ήτοι: αλιευτικά καταφύγια, επεκτάσεις και βελτιώσεις, όπως στη Νεάπολη, Μονεμβασιά κ.ά.
Και όπως θα θυμάστε, διαβάσαμε πρόσφατα,  ότι στη Μονεμβασιά δεχτήκανε το πρώτο Κρουαζιερόπλοιο.

Θα τελειώσω αναφέροντας ότι τα πλοία αυτά στον Πειραιά έφτασαν τα 900 τη χρονιά στο Κατάκολο τα 500, στη Μύκονο πιάνουν έως και 15 την ημέρα στην Πάτμο τυχαίνει να δένουν 4 σε μία μέρα.

Μέχρι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ειδικό ταξίδι στο Παρίσι για να φέρει κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του και έφερε και εμείς;;;;;;;;;  Κρίμα!!!
Καλό βράδυ ευχαριστώ.
-----------------------------------------------------------------
Μανόλης Δαπόντε Κύθηρα   Τηλ/φαξ 2736031208.