Σάββατο 21 Μαΐου 2016

To The Sound of Kythera στην Θεσσαλονίκη.

Το The Sound of Kythera είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί τα νέα μέσα προκειμένου να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων μέσα από τον ήχο.
 
Το Sound of Kythera είναι ένα πολυεπίπεδο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να εξερευνήσει τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με καινοτόμους τρόπους. 

 
Ο στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει την πολιτιστική κληρονομιά και την ταυτότητα των Κυθήρων, με έναν φρέσκο και δημιουργικό τρόπο: μέσα από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους και τις ιστορίες του νησιού. Αυτοί οι ήχοι αποτελούν κομμάτι μιας εφαρμογής ηχο-χάρτη, ενός ψηφιακού χάρτη των Κυθήρων όπου κάθε τοποθεσία αντιπροσωπεύεται μέσα από τους ήχους που συνδέονται με αυτή.

Ταυτόχρονα, το The Sound of Kythera παραμένει στον πυρήνα του ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό. Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2015 και μετά από μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων, το πρόγραμμα εργάστηκε στενά με μια σειρά μαθητών από το Λύκειο Κυθήρων, σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος, σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς και τεχνικούς συνεργάτες.
Αυτή η διαδικασία της εκ βαθέων εμπλοκής , είχε ως στόχο της ενδυνάμωση της τοπικής νεανικής κοινότητας πάνω σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και την ανάδειξη νέων τρόπων προβολής του νησιού, με μέσα τόσο λιτά και ουσιώδη όπως οι ήχοι που συναντά κανείς σε ένα χωριό των Κυθήρων.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Διονύσης Ανεμογιάννης εργάστηκε με τους εξής μαθητές του Λυκείου Κυθήρων:
Γιώργο Κουκούλη, Μανώλη Δαπόντε, Βρεττό Σάμιο, Αντώνη Θωμάϊ , Αγάπη Μπιράκη, Ολυμπία Κασιμάτη, Άντζελα Μουτσολάρι και Μυρτώ Τρακάδα.

Το sound of Kythera είναι ένα μέρος του ΣτArt.
Το ΣτArt είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung που διεξάγεται σε συνεργασία με το Goethe- Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (German Network of Community Art Centres).

H πρώτη επίσημη παρουσίαση του The Sound of Kythera, μαζί με άλλα 11 προγράμματα από την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του LABattoir στην Θεσσαλονίκη, στις 12 Μαϊου 2016, στα πλαίσια της εκδήλωσης START Fellowship Celebration. 

Τους μαθητές του Λυκείου Κυθήρων στο ταξίδι τους στην Θεσσαλονίκη, συνόδεψαν δυο κηδεμόνες, η κ. Φωτεινή Γιαμτσίδου και η κ. Σταματίνα Ταμβάκη. Γονείς και μαθητές διέμειναν στο αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο Metropolitan στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μετά το πέρας της παρουσίασης του προγράμματος,περιήγηθηκαν στην πόλη.

Ευχαριστούμε τους συντελεστές του προγράμματος του Sound of Kythera και ιδιαιτέρως τον αγαπητό σε όλους μας, κ. Διονύση Ανεμογιάννη για την εμπειρία που μας χάρισε αλλά και για τις ιδιαίτερες και όμορφες στιγμές που μοιράστηκε τους τελευταίους μήνες με τα παιδιά μας. 

Βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Τον Ιούνιο του 2016, το πρόγραμμα οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, όπου και ο ηχο-χάρτης των Κυθήρων θα στηθεί στον χώρο του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" και θα τελεστούν τα εγκαίνιά του. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Απολαύστε τις φωτογραφίες!



































---------------------------
Τίνα Ταμβάκη.
---------------------------