Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ένα εθνικό πλαίσιο λειτουργίας διεκδικούν έξι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις της χώρας

Νέα συνάντηση εκπροσώπων των έξι Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (οίνου, ελαιολάδου και ελιάς, μελιού, εσπεριδοειδών, κρέατος και καπνού), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25 Μαΐου), στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, προκειμένου να επεξεργαστούν σχέδιο απόφασης με το οποίο θα αναβαθμίσουν τον θεσμικό ρόλο τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθετική πράξη της ίδρυσής τους και η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επεξεργασία ενός σχεδίου αρχών και εθνικών διατάξεων, που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία, για να ενταχθούν στην εθνική νομοθεσία. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς υπάρχει ένα άρθρο για τις Διεπαγγεματικές, το οποίο όμως είναι γενικόλογο».

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου κ. Γ. Βογιατζή, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε για αυτό τον σκοπό. Σαν πρώτο βήμα είναι να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός μεταξύ των έξι Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας μας για να καταφέρουμε να αναλάβουμε τον θεσμικό μας ρόλο που αν και υπάρχει στην κοινοτική νομοθεσία δεν έχει ακόμη αναδειχθεί στο εθνικό νομικό πλαίσιο. Στον πρόσφατο νόμο για τους συνεταιρισμούς υπάρχει αναφορά για τις Διεπαγγελματικές αλλά είναι πολύ γενική και ελλιπής. Σε άλλα κράτη μέλη υπάρχουν εδώ και χρόνια Διεπαγγεματικές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά του κάθε προϊόντος. Θα συντάξουμε ένα νομικό κείμενο, στο οποίο θα αναφέρουμε τις προτάσεις μας και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ».

Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αποτελούν τον επίσημο συνομιλητή του κράτους με τον κλάδο. Σε κάποιες χώρες της ΕΕ έχει ανατεθεί στις διεπαγγελματικές οργανώσεις η εφαρμογή καθώς και η διαχείριση των μέτρων που προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Γαλλία οι διεπαγγελματικές οργανώσεις λειτουργούν με εξαιρετική επιτυχία για περισσότερο από 100 χρόνια. Οι οργανώσεις αυτές ασκούν πολλές και ποικίλες δραστηριότητες με γνώμονα το γενικό συμφέρον του κλάδου. Αυτό επιδιώκεται με την παροχή πληροφόρησης στα μέλη τους, με τεχνική βοήθεια, με έρευνα αγοράς, με την προώθηση και την διαφήμιση των προϊόντων του τομέα, την εθνική και διεθνή εκπροσώπησή του, τον καθορισμό ποιοτικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών, σημάτων, εκπόνηση σχεδίων συμβάσεων που συνδέουν τις διεπαγγελματικές συναλλαγές.
------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------