Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ο Εσπερινός της Αγίας Πελαγίας στη Φελωτή.

Ο άστατος καιρός και η δυνατή βροχή,που επιτέλους έφθασε στα Κύθηρα,δεν εμπόδισε πολλούς απ΄τη Χώρα και τα γύρω χωριά,να καρηφορίσουν προς τη Φελωτή το απόγευμα της Νέας Τρίτης,για να παραβρεθούν στον Εσπερινό στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας, που γιόρταζε.
 
Ο Ναός της Αγίας Πελαγίας στη Φελωτή,είναι ένας απ΄τους πολλούς σπηλαιώδεις ναούς που υπάρχουν στα Κύθηρα.Βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και είναι πολύ παλαιός,αφού μαρτυρείται το 1697 αλλά σίγουρα είναι παλαιότερος.

 
Κατά την παράδοση διαμορφώθηκε σε εκκλησία αυτό το σπήλαιο,εις εκπλήρωση τάματος κάποιων ναυτικών,που κινδύνεψαν εκεί κοντά.Στο κτιστό πέτρινο τέμπλο,υπάρχουν ανάγλυφα ναυτικά σύμβολα.
 
Με την αρμόζουσα πανηγυρική Αναστάσιμη τάξη και με τους ύμνους τους αφιερωμένους στην Αγία Πελαγία τη Μάρτυρα,τελέσθηκε ο εσπερινός απ΄τον εφημέριο της Χώρας π.Φρουμέντιο,σε κλίμα κατανύξεως.
 
Σε ένα τέτοιο χώρο, που δημιούργησε ο Πλάστης του σύμπαντος και οι πρόγονοί μας με ελάχιστες παρεμβάσεις μετέτρεψαν σε εκκληαία,όλοι νιώθουν πολύ κοντά στο Δημιουργό.




 
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν με την προτροπή του π.Φρουμεντίου,όλοι οι προσκυνητές έψαλλαν μαζί το '' Φως Ιλαρόν'' και το ''Χριστός Ανέστη''.
 
Μετα το πέρας του Εσπερινού, στο παρακείμενο κατάλυμμα που ανήκει στο Ναό και έγινε για την εξυπηρέτηση των προσκυνητων,προσφέρθηκε καφές απ΄τους εορτάζοντες και μεγάλη ποικιλία γλυκών και εδεσμάτων.
 
Τοσον ο Ναός όσο και το ''Αρχονταρίκη'' ήταν επιμελώς στολισμένα και φροντισμένα.Και αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι μέ μεράκι και με ευλάβεια ,που σέβονται την παράδοσή μας.




 ----------------------------------------------------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος.- Φωτογραφίες Ρενάτα Πανταζίδου
----------------------------------------------------------------------------------------