Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΟΤΑ Α' ΚΑΙ Β' ΒΑΘΜΟΥ

Την ίση μισθολογική μεταχείριση των δικηγόρων των Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού, σε σχέση με τους δικηγόρους που υπηρετούν στις Ανεξάρτητες Διοικητικές ή Ρυθμιστικές Αρχές, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, προτείνει ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος,  με τροπολογία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας Ο.Τ.Α. - Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια Ο.Τ.Α. - Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.»

Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δικηγόρων είναι αδικαιολόγητη, καθώς δεν αναφέρεται σε κανένα νόμο ή σε άλλη διάταξη κάποια ειδική προϋπόθεση η οποία να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση που επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ακόμη, ότι έμμισθοι δικηγόροι δήμων και ενώσεών τους έχουν ήδη δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια μετά από προσφυγή τους με τελεσίδικες αποφάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι όσο υφίσταται η εκκρεμότητα, οι προϋπολογισμοί των δήμων θα επιβαρύνονται με ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν αργότερα αναδρομικά και μάλιστα με τόκους υπερημερίας, έξοδα δικαστικών δαπανών κτλ.      
Η Τροπολογία  έχει ως εξής:

                                                            ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
«Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας Ο.Τ.Α. - Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια Ο.Τ.Α. - Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.»

                                                       ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 29, ρυθμίζεται το καθεστώς αμοιβών έμμισθων δικηγόρων των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, των νομικών προσώπων και ιδρυμάτων τους, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ΟΙΚ2/17127/0022/28.2.2012, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 22του Συντάγματος, που επιβάλλει ίση αμοιβή για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία και σε συμμόρφωση με ήδη εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις.

Με τη διάταξη αυτή αίρεται η δυσμενής διάκριση σε βάρος των έμμισθων δικηγόρων των Ο.Τ.Α. σε σχέση με τους δικηγόρους που υπηρετούν στις Ανεξάρτητες Διοικητικές ή Ρυθμιστικές Αρχές, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, η οποία διάκριση δε βρίσκει νομικό ούτε πραγματικό έρεισμα και είναι αδικαιολόγητη, δεδομένου, ότι σε κανένα νόμο ούτε σε άλλη διάταξη αναφέρεται κάποια ειδική προϋπόθεση, η οποία να δικαιολογεί τη διαφορετική αυτή μεταχείριση, ούτε βεβαίως αναφέρεται ότι η διαφορετική αυτή μεταχείριση επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι επιτυγχάνονται με αυτόν τον τρόπο.

Ιδιαίτερα, λαμβάνεται επιπλέον υπόψη ότι οι έμμισθοι δικηγόροι των Ο.Τ.Α. είναι ο μοναδικός κλάδος έμμισθων δικηγόρων που υποχρεώνεται με νόμο να παρέχει τις υπηρεσίες του σε περισσότερους του ενός εντολείς με πάγια αντιμισθία (δήμος, ιδρύματα και Ν.Π.Δ.Δ. αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 165 παρ. 3 του ν. 3584/2007). Επίσης το γεγονός ότι, μετά την ψήφιση του νόμου 3852/2010, παρέχουν υπηρεσίες με πολλαπλάσιο όγκο δουλειάς, αφενός λόγω της συνένωσης δήμων, αφετέρου λόγω της μεταφοράς πλήθους αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες και το κράτος στους Δήμους της χώρας.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ήδη κάποιοι έμμισθοι δικηγόροι δήμων και ενώσεών τους έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί με ήδη τελεσίδικες αποφάσεις, κάτι που σημαίνει ότι όσο υφίσταται η εκκρεμότητα, οι προϋπολογισμοί των δήμων θα επιβαρύνονται με ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν αργότερα αναδρομικά και μάλιστα με τόκους υπερημερίας, έξοδα δικαστικών δαπανών κτλ.    
 
                                                              ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
«Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας Ο.Τ.Α. - Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια Ο.Τ.Α. - Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.»

Στο άρθρο 29 του παρόντος νομοσχεδίου προτείνεται προσθήκη παραγράφου 3, η οποία έχει ως εξής:
«3. Οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, των δημοτικών και περιφερειακών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), καθορίζονται με την Υπουργική Απόφαση ΟΙΚ2/17127/0022/28.2.2012 (ΦΕΚ Β’/498), όπως ισχύει. Η έναρξη ισχύος της παρούσα διάταξης ξεκινά με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Πειραιάς 7.8.2015
Ο προτείνων Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων