Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην εκτέλεση έργων πόροι του ΕΣΠΑ - Τέλος στο φόβο των ανεκτέλεστων έργων

Διασφάλιση και τυπικά των χρημάτων του ΕΣΠΑ και της εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων απ' αυτό έργων, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, του Άρθρου 1, που διατηρεί τη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού με τίτλο «Ε.Δ. - Εθνική Συγχρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής».

Επισημαίνεται ότι, η σημαντική αυτή απόφαση της Κυβέρνησης ήταν πρόταση της ΕΝ.Π.Ε. και του Προέδρου της, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, που θα πηγαίνουν όλα τα χρήματα των έργων του ΕΣΠΑ και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Έτσι, θα διασφαλίζετο ότι, τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας του Δημοσίου.

 
Στα κυριότερα σημεία του Άρθρου 1 επισημαίνονται τα εξής:

1. Ο λογαριασμός θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των δικαιούχων πράξεων των Ε.Π. και του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 - 2013, του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2014 - 2020, καθώς και για την χρηματοδότηση των Προγραμμάτων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ.

2. Τα αδιάθετα υπόλοιπα των κατανομών χρηματοδότησης, που βρίσκονται στους λογαριασμούς των έργων, στο τέλος του έτους δεν επιστρέφονται και παραμένουν διαθέσιμα στους λογαριασμούς των έργων για πληρωμές τα επόμενα έτη.

3. Ο λογαριασμός είναι έντοκος και οι τόκοι επιστρέφονται στο Δημόσιο.

4. Οι πληρωμές του λογαριασμού βαραίνουν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.

5. Κάθε Διαχειριστική Αρχή πρέπει να διασφαλίζει ότι, οι δικαιούχοι λαμβάνουν πλήρως το συνολικό ποσό της οφειλόμενης επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης το αργότερο σε 90 ημέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής από τον δικαιούχο.

6. Επίσης, κάθε Διαχειριστική Αρχή πρέπει να διασφαλίζει ότι, κανένα επιλέξιμο ποσό απομειώνεται ή παρακρατείται και καμία ειδική χρέωση ή άλλη χρέωση με ισοδύναμο αποτέλεσμα δεν θα επιβάλλεται ή οποία θα μειώνει τα επιλέξιμα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους.

Το ΦΕΚ


----------------------------------
Πηγή:   epoli.gr
----------------------------------