Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αρχισε η ρυμούλκηση του ακυβέρνητου πλοίου με τους εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης


Αρχισε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, η διαδικασία ρυμούλκησης του ακυβέρνητου φορτηγού πλοίου από τη φρεγάτα «Υδρα» προς τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι πέραν των παράτυπων μεταναστών.


Οι ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την επιχείρηση διάσωσης των περίπου 700 μεταναστών στο φορτηγό πλοίο «Μπάρις», υπό σημαία Κιριμπάντι, το οποίο τα ξημερώματα έμεινε ακυβέρνητο ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κοντά στο πλοίο βρίσκονται, επίσης, παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετάει ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο φορτηγό πλοίο έχει κατέβει ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου Super Puma, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών.

Υστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, η φρεγάτα «Υδρα» ανέλαβε να το προσεγγίσει προκειμένου να το ρυμουλκήσει προς την Κρήτη.

Η επιχείρηση διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί εντάσεως 8 Μποφόρ και το ύψος του κύματος φθάνει τα τρία μέτρα.

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε απόσταση 60-70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επιβαίνουν περίπου 700 μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων - περίπου 200 - είναι γυναίκες και παιδιά.
--------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
--------------------------