Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τιμές έξτρα παρθένου ελαιόλαδου γύρω στα 6 ευρώ στην Ιταλία και πάνω από 3 ευρώ στην Ισπανία

Μετά από μια μεγάλη άνοδο των τιμών στην Ιταλία (το έξτρα παρθένο Τοσκάνης έφτασε και στα 7,10 ευρώ) υπήρξε διόρθωση στα 5,7 ευρώ και τώρα βαδίζει για τα 6 ευρώ. Στην Ισπανία η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο σπάει το φράγμα των 3 ευρώ/κιλό. Διόρθωση παρουσίασαν οι τιμές στην Ελλάδα, μετά την άνοδο που είχαν φτάνοντας ακόμη και στα 3,95 ευρώ/κιλό. Οι πρώτες πωλήσεις από Τυνησία γίνονται στην τιμή των 2,93 ευρώ/κιλό. Κρίσιμος για την πορεία των τιμών αναμένεται να είναι ο μήνας Δεκέμβριος. Στο μεταξύ μετατέθηκε για το Σάββατο (29/11/2014) η ανακοίνωση της τιμής παραγωγού από την ΕΑΣ Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στην Ισπανία ανέρχονται σε 15 - 22% σε σχέση με πέρσι. Ήδη στην περιοχή της Σεβίλλης ξεπέρασε τα 3 ευρώ/κιλό. Για το χρονικό διάστημα 21 - 27 Νοεμβρίου 2014, οι μέσες τιμές παραγωγού στην χώρα κυμάνθηκαν για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,01 ευρώ/κιλό (σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 0,36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ τα παρθένα στα 2,68 ευρώ/κιλό (μείωση –1,5%) και τα λαμπάντε 2,51 ευρώ/κιλό (μείωση –2,6%). 

Ωστόσο παρά τη μείωση της παραγωγής οι ισπανικές εξαγωγές αυξήθηκαν και ανήλθαν τον Οκτώβριο στους 90.000 τόνους (+15% σε σχέση με πέρσι), ενώ μειωμένη φαίνεται να είναι η εγχώρια κατανάλωση που έφτασε τους 32.100 τόνους (-29% σε σχέση με πέρσι). Οι εισαγωγές για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 5.500 τόνους.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης, «είχαμε μια διόρθωση των τιμών τις τελευταίες ημέρες. Πάντως εκτιμώ ότι η μέση τιμή φέτος στη χώρα μας θα είναι πάνω από 3 ευρώ. Ο Δεκέμβριος είναι ο κρίσιμος μήνας. Μετά τις 10 Ιανουαρίου, που θα σταματήσουν οι «πιέσεις» από τους παραγωγούς για να πωλήσουν την παραγωγή τους, θα δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές».

Βέβαια η αύξηση των τιμών δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού θα πρέπει να μπορεί να την απορροφήσει η αγορά. Ήδη η άνοδος των τιμών, έφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για χαλάρωση των περιορισμών εισαγωγής στην ΕΕ από την Τυνησία. Φυσικά κάτι τέτοιο συναντά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων παραγωγών και των συνεταιρισμών τους, που θέλουν να διατηρηθούν οι τιμές σε όσο πιο υψηλά επίπεδα γίνεται.
----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------------