Μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος προοιωνίζονται από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Οι αυξήσεις συνδέονται με την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί για την εξαγορά του 34% του ΑΔΜΗΕ βάσει του σχεδίου που έχει εγκριθεί από την τρόικα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΔΕΗ μεταβιβάζει μέσω διεθνούς διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη το 66% σε επενδυτή, ενώ το 34% θα πρέπει να το μεταβιβάσει στο ελληνικό Δημόσιο έναντι τιμήματος που θα διαμορφωθεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 66%. Ο επενδυτής που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής να υπογράψει συμφωνία μετόχων με τον συνεταίρο του στον ΑΔΜΗΕ που βάσει νόμου είναι το ελληνικό Δημόσιο. Το πού θα βρεθούν τα λεφτά για την είσοδο του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ είναι ένα θέμα που απασχόλησε από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση μετατέθηκε όμως για αργότερα και σε αυτή τη φάση προκύπτει ως ένα μείζον θέμα, καθώς ο διαγωνισμός για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Το σενάριο που συζητείται και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η επιβολή σε βάθος χρόνου ενός τέλους παραχώρησης στα λιγνιτικά κοιτάσματα και τους υδάτινους πόρους που έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο δωρεάν στη ΔΕΗ και ο συμψηφισμός του κόστους που θα προκύψει με το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο για το 34% του ΑΔΜΗΕ. Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και η καθυστέρησή της αποδίδεται σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το κόστος που θα προκαλέσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου στους καταναλωτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι πλέον απελευθερωμένα και κοστοβαρή που σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος θα πρέπει να υπολογίζεται στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο τρόπος εισόδου του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ δεν είναι το μοναδικό πρόσκομμα αυτή τη στιγμή στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Σε εκκρεμότητα παραμένει νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό μελλοντικών επισφαλειών από τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, θέμα για το οποίο οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ζητήσει εγγυήσεις. Σε αυτή τη φάση, οι επισφάλειες αφορούν ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ τον μήνα περίπου που αντιστοιχεί στο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, πρώην τέλος ΑΠΕ). Το τέλος αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μεταβιβάζεται από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και από εκεί στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για να καταλήξει στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ΔΕΗ ωστόσο παρακρατεί το ποσό που αντιστοιχεί στο ΕΤΜΕΑΡ από τους λογαριασμούς που δεν εξοφλούνται με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα και στον ΑΔΜΗΕ και στον ΛΑΓΗΕ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ρύθμιση που θα θέτει εκτός διαδικασίας τον ΑΔΜΗΕ απαλλάσσοντάς τον από δυνητικές επισφάλειες στο μέλλον, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου που καθυστερεί και σύμφωνα με αρμόδιες εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολο να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Οι επενδυτές, αποτιμώντας το τελευταίο διάστημα και την έντονη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ζητούν επιπλέον εγγυήσεις για μια σειρά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό για το οποίο έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ προσφυγή στο ΣτΕ. Το ενδιαφέρον πάντως των τριών εκ των τεσσάρων επενδυτών παραμένει αμείωτο, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Το καναδικό fund PSP αφού επιδίωξε χωρίς αποτέλεσμα συνεργασία με την ιταλική ΤΕΡNA για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό, δήλωσε επισήμως στους αρμόδιους φορείς ότι δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον της ΤΕΡΝΑ, της βελγικής Εlia αλλά και China State Grid Corporation. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ωστόσο, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2015.
--------------------------------
Πηγή: Καθημερινή
--------------------------------