Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Παρίσι: Σε τι ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ Μητσοτάκης - Τρόικα

Παρίσι: Σε τι ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ Μητσοτάκης - Τρόικα
Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τις άμεσες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο (δόκιμος μισθός για τη διετή δοκιμαστική περίοδο των υπαλλήλων), καθώς και την πορεία υλοποίησης της ολοκλήρωσης των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους, παρουσίασε στην Τρόικα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το Δημόσιο δεν αποτελεί πλέον "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα και στο Παρίσι». Αυτό τόνισε στο epoli.gr στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του epoli.gr, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά το σχεδιασμό του Υπουργείου, σε ό,τι αφορά την επαναθεμελίωση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου για τους υπαλλήλους που εισέρχονται στο Δημόσιο.

Μισθολόγιο - Δόκιμος Υπάλληλος
Σύμφωνα με αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, ο δόκιμος υπάλληλος θα λαμβάνει δόκιμο μισθό. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός εισαγωγικού κλιμακίου Ζ’, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι μισθοί και τα κλιμάκια των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων.
Σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο ο δόκιμος υπάλληλος θα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό του Ιδιωτικού Τομέα, όπως αυτός προβλέπεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος σε 12μηνη βάση και ανάλογος με το επίπεδο εκπαίδευσης.
Εφόσον, η διετής δοκιμαστική περίοδος είναι θετική για τον υπάλληλο και μονιμοποιηθεί, εντάσσεται αμέσως στο κλιμάκιο ΣΤ’.

Αξιολόγηση - κινητικότητα - επιλογή Προϊσταμένων
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του Δημοσίου, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση, την αξιοποίηση και ορθολογική διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:

1. Η προώθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης για τη μείωση διοικητικών βαρών και απλούστευση διαδικασιών, μετά την πρόσφατη ενσωμάτωση στην Εθνική Νομοθεσία των πρώτων συστάσεων της στρατηγικής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, που έχουν ως στόχο την οικονομική και διοικητική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και της διοίκησης σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας.
2. Το νέο σύστημα επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον Νόμο 4275/2014, με τον οποίο καταργήθηκε η στείρα μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.), που αποτελούσε το κύριο και σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή Προϊσταμένων.
Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την επιλογή των 25 πρώτων Γενικών Διευθυντών με το νέο σύστημα.
3. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα δοθεί σε διαβούλευση το νέο σύστημα αξιολόγησης.
4. Λίγες ημέρες αργότερα, θα παρουσιαστεί ένα νέο, καινοτόμο σύστημα "κινητικότητας" δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση. Δημιουργείται με άλλα λόγια, μια εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια.

Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.

Απολύσεις
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα των 5.500 απολύσεων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων (αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης), ο Υπουργός Δ.Μ.Η.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε στους εκπροσώπους των δανειστών, ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, κυρίως, από την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον έλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν παρανόμως σε αορίστου χρόνου (περίπου 850).

Επιπλέον, θα υπάρξουν απολύσεις από τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε "διαθεσιμότητα" (περίπου 1.800 δεν θα επανατοποθετηθούν), ενώ παραμένει προς διαπραγμάτευση με την Τρόικα η προσμέτρηση των υπαλλήλων που παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και θα αποχωρήσουν (1.850) για τους οποίους υπάρχει αισιοδοξία από το Υπ.Δ.Μ.Η.Δ. ότι στο τέλος θα τους δεχτούν.

Από το άθροισμα λείπουν, περίπου, 1.000 υπάλληλοι που πρέπει να προέλθουν από τη μείωση προσωπικού (μέσω αξιολόγησης) στα Ν.Π.Ι.Δ. των Υπουργείων Υποδομών (850), Αγροτικής Ανάπτυξης (150) και Πολιτισμού (90).

Ωστόσο, οι τρεις Υπουργοί δεν έχουν ξεκινήσει καν την αξιολόγηση, γεγονός που - όπως αποκάλυψε το epoli.gr - έχει εξοργίσει τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
-----------------------------
Πηγή: eppoli.gr
-----------------------------