Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Σκουπίδια και «σκουπίδια» στα ΑΕΙ

Μετά το χτίσιμο καθηγητών μέσα στα γραφεία τους, τον προπηλακισμό και τις ύβρεις εναντίον πανεπιστημιακών δασκάλων, την ομηρεία ή τη διάλυση συνεδριάσεων των πρυτανικών αρχών, πιστεύαμε ότι... τα είχαμε δει όλα στον χώρο των Πανεπιστημίων.

Κι όμως, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για τον «πάτο». Χθες, φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες καθαριότητας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, μπήκαν στο γραφείο του αντιπρύτανη και έριξαν σακούλες με σκουπίδια στο γραφείο. Διαμαρτυρήθηκαν δηλαδή για τον σκουπιδότοπο των αμφιθεάτρων κάνοντας... χωματερή το γραφείο του καθηγητή τους.

Ισως είναι κι αυτή μια κάποια λύση. Η ανικανότητα των διοικήσεων των Πανεπιστημίων να τιμωρείται με τέτοιου είδους ακτιβισμό. Θα μπορούσε να επεκταθεί και σε όλο το δημόσιο βίο της χώρας. Δεν κάνει καλά τη δουλειά του ο πρωθυπουργός, ο υπουργός, ο διευθυντής ή ο απλός υπάλληλος; Να σπεύδει ο κόσμος και να τον τιμωρεί. Γιατί όχι; Κρεμάλες στο Σύνταγμα ή διαπόμπευση όπως αυτές που γίνονταν τη δεκαετία του '60 με τις πινακίδες που έγραφαν «είμαι τεντιμπόι».

Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν αντέχει αστεία. Δεν είναι απλά ένας διεθνής διασυρμός σε συνέχειες για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι ότι τέτοιες ενέργειες επισκιάζουν τα σπουδαία επιτεύγματα καθηγητών και φοιτητών σε ΑΕΙ όλης της χώρας.

Είναι πλέον θέμα δημοκρατίας. Ζήτημα ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας και του πολιτεύματος. Και βεβαίως τα Πανεπιστήμια έχουν γίνει ο καθρέφτης της παρακμάζουσας Ελλάδας. Η οποία πριν από την οικονομική κρίση είχε ήδη υποστεί μια σοβαρή αξιακή και κοινωνική παρακμή, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και για την οποία έχουν όλοι ευθύνη. Η πολιτεία που δεν μπορεί να εφαρμόσει στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των ΑΕΙ. Οι καθηγητές και η αυτόνομη διοίκηση των Πανεπιστημίων που δεν είναι σε θέση να λύσουν ζητήματα όπως η καθαριότητα στα αμφιθέατρα, οχυρωμένοι στη γραφειοκρατία και τη «νομιμότητα».

Και φυσικά οι ίδιοι οι φοιτητές που έχουν χάσει κάθε έννοια σεβασμού στους ναούς της γνώσης, στους δασκάλους τους, στην ίδια τους την οικογένεια που πληρώνει φόρους για να υπάρχουν και να λειτουργούν δωρεάν τα Πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές που δεν διαμαρτύρονται όταν οι ίδιοι έχουν κάνει σκουπιδότοπο τις σχολές με τις αφίσες και τα συνθήματα στους τοίχους. Αυτοί που δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση για να αντιδράσουν για τους πυροβολισμούς μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή για το ότι πανεπιστημιακοί χώροι έχουν γίνει στέκια ναρκομανών. Το δεύτερο σπίτι τους που δεν φρόντισαν να το διαφυλάξουν από τους ίδιους, κακούς εαυτούς τους.

Ομως δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Δεν μπορεί κανείς και για κανένα λόγο να υπονομεύει το μέλλον των παιδιών και της ίδιας της χώρας. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εικόνα που εμφανίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο, εικόνα που δεν του αξίζει, διότι υπάρχουν πολλές λαμπρές εστίες γνώσης, προόδου, καινοτομίας, πρωτοπορίας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι πρέπει να αναλογιστεί πόσο κακό κάνει. Ας αφήσουν όλοι στην άκρη κομματικές, ιδεολογικές ή προσωπικές διαφορές και ας εργαστούν για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο. 

Χωρίς σκουπίδια και «σκουπίδια» παντός είδους.
 ----------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Βασίλης Σ. Κανέλλης
----------------------------------------------