Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΙΖΕΔΕΣ.............

Ένα οικονομικό, παραδοσιακό και νόστιμο γλυκό των Κυθήρων, με άρωμα άλλης εποχής μας προτείνει  η Τίνα Ταμβάκη. 


Συνήθως το έφτιαχναν οι νοικοκυρές σε γάμους και βαφτίσια και ακόμα συνηθίζεται να είναι ένα γλυκό που σερβίρεται σε επίσημες περιστάσεις όπως αυτές .Παράλληλα είναι όμως  μια ελαφριά και γευστική πρόταση, εάν θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό χωρίς να επιβαρυνθούμε με πολλές θερμίδες.

ΜΠΙΖΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ: 

6 ασπράδια αυγού
2 κούπες ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Τρίμμα 1 λεμονιού
Βανίλια σε σκόνη
Αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
(Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τριμμένη μαστίχα και φιστίκι Αιγίνης  εάν θέλουμε να δώσουμε μια πιο ανατολίτικη γεύση στο γλυκό μας.)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Βάζουμε  μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μέσα χτυπάμε τα ασπράδια και την ζάχαρη πολύ καλά μέχρι το μίγμα να «στέκεται». Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το τρίμμα του λεμονιού και την βανίλια και σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας σε μέτρια θερμοκρασία και σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόχαρτο και επί τόπου φτιάχνουμε τους μπιζέδες με κορνέ στο μέγεθος που επιθυμούμε. Ρίχνουμε από πάνω από κάθε μπιζέ το αμύγδαλο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου για μισή ώρα. Όταν αρχίσουν να «ιδρώνουν», είναι έτοιμοι.

Καλή επιτυχία!! Γλύκα και καλό!!

---------------------
Τίνα Ταμβάκη
---------------------