Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Καταγγελία: Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ «καταργούν» τη βιοκαλλιέργεια στη Λακωνία

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας απέστειλε έγγραφη καταγγελία στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Αποστολάκο σχετικά με τα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Κύριε    Υπουργέ

Συναντηθήκαμε  σήμερα εκτάκτως στην Σπάρτη οι  εκπρόσωποι ,της Ενωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, της Ενωσης Νεων Αγροτών, του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας, μελετητές Γεωπόνοι και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία βιολογικών  προϊόντων . Αντικείμενο  της συνάντησης  τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την (μη ) εφαρμογή του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας.
Απο την μέχρι σήμερα πορεία αξιολόγησης των αιτήσεων της 2ετους παράτασης αλλά και της νέας 5ετιας  προκύπτει ότι περίπου το 50% των αιτήσεων, στο Νομό μας, απορρίπτεται.

Οι λόγοι απόρριψης  που προβάλλονται είναι οι εξής:
1. Στην περίπτωση καλλιέργειας στο ίδιο αγροτεμάχιο ελιάς βρώσιμης και ελιας ελαιοποιήσιμης   και  η αιτηθείσα  από τον παραγωγό έκταση , κατά τον έλεγχο είναι έστω και κατ’ ελάχιστο μικρότερη της ολικής ψηφιοποιηθείσας  το αγροτεμάχιο θεωρείται μη επιλέξιμο και απορριπτέο ,συμπαρασύροντας και όλη την αίτηση του παραγωγού.
Η  πρακτική αυτή είναι παράλογη και άδικη , δεδομένου ότι στο ιδιο  αγροτεμάχιο καλλιεργούνται αποκλειστικά και μόνο , δύο ποικιλίες  του ίδιου επιλέξιμου είδους
( ελαιοκαλλιέργεια ) . Το γεγονός αυτό  μπορεί να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί  τόσο από την Δήλωση της Ενιαίας Ενίσχυσης  όσο και από το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης  το οποίο εκδίδει ο Πιστοποιητικός Οργανισμός .

2.Κατά την διαδικασία των ενστάσεων αρκετοί παραγωγοί προέβησαν σε Διοικητικές Πράξεις ειδικά για να διορθώσουν τον αριθμό των δένδρων ,όπου χρειαζόταν στα διάφορα αγροτεμάχια τους. Κατά τον έλεγχο των ενστάσεων διαπιστώθηκε οτι πολλές απο αυτές τις διοικητικές πράξεις δεν απορροφήθηκαν απο το σύστημα, με αποτέλεσμα  να απορρίπτονται τα αγροτεμάχια και να συμπαρασύρεται πάλι ολόκληρη η αίτηση του παραγωγού.  Εγγραφη  απάντηση για τα παραπάνω αίτια δεν έχουμε λάβει αλλά και ούτε έχει γίνει κάποια διόρθωση.

Η πρακτική αυτή του ΥΠΑΤ αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει σαν αποτέλεσμα να απορρίπτονται  περίπου το 50% των αιτήσεων.
Οι βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτων των προαναφερθέντων άδικων αποφάσεων  θα είναι :
Α. Απώλεια εισροών ,των άμεσων ενισχύσεων στο Νομό μας , η όποια  υπολογίζεται σε 1.200.00 € / χρόνο .
Β. Αποδιοργάνωση της αγοράς των βιολογικών προϊόντων και παύει ο Νομός μας να είναι κέντρο Επεξεργασίας - Τυποποίησης -  Εμπορίας και Εξαγωγής αυτών των προιόντων.
Γ. Ανυπόλόγιστες οι απώλειες  προστιθέμενης αξίας  από την υπολειτουργία  των   μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης  των βιολογικών  προϊόντων .
Δ. Θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας καθώς η βιολογική γεωργία χαρακτηρίζεται ως πρακτική εντάσεως εργασίας. Αντίστοιχες θα είναι και οι απώλειες θέσεων εργασίας σε Οργανισμούς Πιστοποίησησης και Υποστήριξης των βιοκαλλιεργητών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε όπως μεριμνήσετε και ενεργήσετε άμεσα για την αντιμετώπιση και άρση των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα που περιγράψαμε.

Σας υπογραμμίζουμε ότι για τα εν λόγω προβλήματα είναι ενήμερες οι υπηρεσίες και του ΥΠΑΤ αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εχουν τεθεί τόσο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και απο τους συνυπογράφοντες φορείς.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν βιοκαλλιεργητές και σε άλλους Νομούς και θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα να δοθούν οριστικές και γενναίες αποφάσεις . Έχουν περάσει 2 χρόνια και όλα αυτά τα συνεχιζόμενα προβλήματα έχουν μπλοκάρει το όλο σύστημα βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να αλλάζουν οι εκτάσεις και να φτάνετε στο σημείο να αμφισβητείτε  τα δικές σας μετρήσεις εις βάρος των παραγωγών. Μήπως θα ήταν πιο τίμιο να δηλώσετε ότι είτε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα είτε ότι δεν σας ενδιαφέρει η συνέχεια την βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα ,παρά να βρίσκεται συνέχεια προφάσεις καθυστέρησης ή απόρριψης των αιτήσεων;

Σπάρτη 22 Νοεμβρίου 2013
Με εκτίμηση

ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΠΑΡΤΗ  Α.Ε
--------------------------------
Πηγή: notospress.gr
--------------------------------