Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ύποτο πλοίο μεταφέρει τόνους φυσιγγίων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής έρευνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και του Τελωνείου Ρόδου σχετικά με τη νομιμότητα των παραστατικών μεταφοράς τόνων φυσιγγίων για πολεμικά τυφέκια, που βρέθηκαν σε κοντέινερ μεταφορικού πλοίου, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Ουκρανία προς την Λιβύη.

Το πλοίο, με σημαίνα Σιέρα Λεόνε και επωνυμία "ΝΟUR-M", κινήθηκε στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και τέθηκε υπό παρακολούθηση καθώς το δρομολόγιο του ήταν ασύνηθες. Πάνοπλοι λιμενικοί της ομάδας Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου ακινητοποίησαν το πλοίο έξω από τη Σύμη και σε έλεγχο που διενήργησαν στα έγγραφά του, διαπίστωσαν ότι τα πυρομαχικά είχαν ως τελικό αποδέκτη το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Λιβύης.

Με δεδομένο ότι το πλοίο φέρεται να συγκαταλέγεται σε λίστα του Λιμενικού, με πλοία «ύποπτα» για εμπλοκή σε υποθέσεις λαθρεμπορίου, οι λιμενικοί το συνόδευσαν μέχρι το λιμάνι της Ακαντιάς προκειμένου να ελεγχθεί η γνησιότητα των παραστατικών που φέρει από το Τελωνείο της Ρόδου.

Εκφράζονται υποψίες ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς τη Συρία αν και ο πλοίαρχός του φέρεται να ισχυρίστηκε αρχικώς ότι προορισμός του είναι η Λιβύη.

Στο πλοίο επιβαίνουν 3 Τούρκοι και 5 Ινδοί οι οποίοι και οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για ανάκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντιφάσεις στην πληροφορία για το λιμάνι προορισμού, καθώς από το σύστημα marin trafik είχε δηλωθεί το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, ενώ από άλλο ηλεκτρονικό σύστημα δηλωνόταν ως προορισμό η Τρίπολη της Λιβύης, ενώ ο πλοίαρχος αρχικά δήλωσε το Εσκεντερούμ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Ουκρανία με προορισμό το Εσκεντερούμ της Τουρκίας και φέρεται να μεταφέρει 20.000 όπλα ΑΚ 47. Σε άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες αναφέρθηκε ανακριβώς ότι το πλοίο μετέφερε 59 κοντέϊνερ.

To φορτίο του πλοίου δεν είχε ανοιχτεί και η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιωνόταν αρμοδίως από τους λιμενικούς.

Εως την 21.00 ώρα της Παρασκευής οι άνδρες του Τελωνείου και του Λιμεναρχείου δεν είχαν ανοίξει τα κοντέινερ για να διαπιστώσουν τι ακριβώς μεταφέρει το πλοίο. Σημειώνεται ότι η όλη επιχείρηση τελεί υπό την εποπτεία της Eθνικής Yπηρεσίας Πληροφοριών (EYΠ).

Το εμπόριο όπλων παραμένει σημαντική παράμετρος του οργανωμένου εγκλήματος. Η χώρα μας χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικό κέντρο, καθώς οι έμποροι όπλων εκμεταλλεύονται κυρίως την Κρήτη, νησί στο οποίο διακινούνται παραδοσιακά σημαντικές ποσότητες οπλισμού για εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν περιέλθει στις διωκτικές αρχές, μέσω της Κρήτης διοχετεύονται ποσότητες όπλων στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Είναι ενδιαφέρον ότι σημαντικό τμήμα αυτών των όπλων προέρχεται από την Αλβανία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ιδιαίτερα μετά τη λεηλάτηση στρατοπέδων.

Για την υπόθεση εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας:
"Στο πλαίσιο της πάγιας εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για διαρκή επιτήρηση και προστασία των ανατολικών θαλασσίων συνόρων της χώρας, από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών που σχετίζονται με επιβολή περιοριστικών μέτρων, εντοπίστηκε πρωινές ώρες σήμερα, από πλωτά περιπολικά Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή δυτικά - νοτιοδυτικά της ν. Σύμης, Φ/Γ πλοίο, να κινείται ύποπτα στην περιοχή.

Ο εντοπισμός έγινε μετά από σχετική ενημέρωση αρμόδιας Στρατιωτικής Αρχής.

Τα πλωτά περιπολικά Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ. προέβησαν στην ακινητοποίησή του, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ., προς διενέργεια ελέγχου.
Το πλοίο οδηγείται, συνοδεία των πλωτών περιπολικών Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Ρόδου προς περαιτέρω διερεύνηση, σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες".

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται επιχειρήσεις του είδους στην περιοχή μας. Επιχείρηση για την εξάρθρωση οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργεί στα Bαλκάνια και που φέρεται να τροφοδοτεί με όπλα και εκρηκτικά κυκλώματα ή παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Aίγυπτο και στο Iσραήλ στήθηκε προ 5ετίας ανοικτά της Aπολακκιάς, στη Nότια Pόδο, με την συμμετοχή επιτελών του NATO, του Eλληνικού Πολεμικού Nαυτικού, του Yπουργείου Nαυτιλίας, μυστικών υπηρεσιών της Iταλίας και της Eλλάδας.

Η διακρατική επιχείρηση είχε γίνει από το NATO με άκρα μυστικότητα μετά από πληροφορίες που περιήλθαν στην Sisde (ιταλικές μυστικές υπηρεσίες) σύμφωνα με τις οποίες μότορσιπ με σημαία της Bόρειας Kορέας ξεκίνησε πορεία από την Oυκρανία με τελευταίο σταθμό την Aίγυπτο και μετέφερε όπλα και εκρηκτικά.

Σε μνημόνιο το οποίο συνέταξαν οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες με βάση πληροφορίες που προέρχονταν από «πηγές συνήθως αξιόπιστες» το φορτίο όπλων επρόκειτο να καταλήξει στην Aίγυπτο ή στο Iσραήλ.
Eκτενής και λεπτομερής αναφορά στάλθηκε αρχικώς στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στους αρχηγούς των δυνάμεων ασφαλείας. Tο NATO ενημέρωσε ακολούθως επιτελείς του Yπουργείου Eθνικής ¶μυνας και έλαβε άδεια για να παρακολουθείται η πορεία του μότορσιπ διακριτικά από υποβρύχιο του Iταλικού πολεμικού ναυτικού πράγμα που και έγινε.

Tαυτόχρονα το πλοίο παρακολουθείτο από την ώρα που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Oυκρανία και από δορυφόρο.

Για την επιχείρηση, που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η "δ", είχε ενημερωθεί επισήμως ο πρώην Eισαγγελέας Πλημμελειοδικών Pόδου κ. Γ. Oικονόμου και ο πρώην Aντεισαγγε-λέας Πλημμελειοδικών Pόδου κ. Aντ. Παπαματθαίου οι οποίοι συντόνισαν σε τοπικό επίπεδο, επιχείρηση εξονυχιστικής έρευνας του φορτίου του μότορσιπ, που διεκπεραίωσε η Oμάδα Eιδικών Aποστολών του Kεντρικού Λιμεναρχείου Pόδου.

Από τις έρευνες που έγιναν στο πλοίο βρέθηκαν μόνο σιτηρά.
--------------------------------
Πηγή: dimokratiki.gr
--------------------------------
Θρίλερ με το λαθρεμπορικό σκάφος και το φορτίο του… ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ


Κρατικές Υπηρεσίες Ασφαλείας από την Αθήνα ανέλαβαν την υπόθεση. Διαρροή πληροφοριών που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά

Σε θρίλερ εξελίσσεται όσο περνούν οι ώρες, η υπόθεση του τουρκικού λαθρεμπορικού σκάφους NOUR_M, που όπως είναι γνωστό οδηγήθηκε από τη Σύμη στο λιμάνι της Ακαντιάς στη Ρόδο ως καταρχήν ύποπτο για μεταφορά όπλων. Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ασχολούνται διεξοδικά με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το τουρκικό πλοίο μεταφέρει 20.000 όπλα Καλάσνικοφ και μεγάλες ποσότητες από σφαίρες, ενώ άλλα Μέσα κάνουν λόγο και για εκρηκτικά.

Την ίδια στιγμή η επίσημη ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Ναυτιλίας κάνει λόγο για «φερόμενη μεγάλη ποσότητα οπλισμού», καθώς επίσης και για πυρομαχικά, δηλαδή σφαίρες.

Πέρα από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας οι αρμόδιοι του Λιμεναρχείου της Ρόδου, αλλά και άλλες υπηρεσίες δεν επιβεβαιώνουν ούτε αριθμούς όπλων ούτε αριθμούς πυρομαχικών, μες αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες, δεδομένου ότι όποιο και αν είναι το φορτίο είχε ως προορισμό είτε τη Λιβύη είτε τη Συρία, δύο χώρες που βρίσκονται σε πολιτική αστάθεια, με εμπλοκή ακόμα και των υπερδυνάμεων.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια εμφανής προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος με τη διαρροή διαφόρων πληροφοριών, όπως π.χ. ότι στο πλοίο βρέθηκαν 27 κιβώτια με σφαίρες και τίποτα άλλο, αλλά με την επιφύλαξη ότι τα κοντέινερς και κιβώτια που μεταφέρει το πλοίο δεν έχουν ανοιχτεί. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση δημιουργείται το ερώτημα «πως το Υπουργείο στην επίσημη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεγάλη ποσότητα οπλισμού.

Ένα άλλο ερώτημα που ανακύπτει είναι πως προέκυψε ο αριθμός των 20.000 Καλάσνικοφ που αναφέρεται σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή και δεν αποκλείεται να γίνεται προσπάθεια υποβάθμισής της για πολλούς λόγους, καθώς όπως προαναφέρθηκε αφορά την εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάμιξη πολλών χωρών.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Σάββατο, με την άφιξη στη Ρόδο, κλιμακίων Υπουργείου Άμυνας, Εξωτερικών και πιθανότατα της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη διερεύνηση της υπόθεσης του λαθρεμπορικού σκάφους έχουν αναλάβει Κρατικές Υπηρεσίες εκτός Ρόδου, προφανώς λόγω της σοβαρότητάς του.

Αναμένεται έτσι να ριφθεί άπλετο φως αν και σε τέτοιου είδους υποθέσεις με όπλα που σχετίζονται με χώρες όπου παίζονται πολλά παιχνίδια, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.
-------------------------------
Πηγή: rodosalarm.gr
-------------------------------