Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Ε.ΠΟ.Ν.Α.



   Αρ.Πρωτ. 40/13
 11/07/2013
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου είναι ένα στολίδι του Παγκόσμιου πολιτισμού διακοσμημένο με θέματα χριστιανικής θεματολογίας  του 1250μΧ. Η μετατροπή ενός ναού ύστερης Βυζαντινής αρχιτεκτονικής σε τζαμί από την Τουρκική κυβέρνηση προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις για κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη ευαισθησία σε ζητήματα Πολιτισμού.
            Επίσης αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την «Προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς ως πηγή της ευρωπαϊκής συλλογικής μνήμης» (6/5/1969) όπως και της Διεθνής Σύμβασης της UNESCO στο Παρίσι για την «Προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» (16/11/1972).


  • Καταγγέλλουμε την ιεροσυλία ενός ιστορικού χριστιανικού μνημείου στη Μαύρη θάλασσα από την κυβέρνηση της Τουρκίας μετατρέποντάς το σε τζαμί.

  • Καταγγέλλουμε μια χώρα με υποψηφιότητα για τους Παγκόσμιους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που οφείλει να σέβεται τα διεθνή μνημεία πολιτισμού.

  • Υπενθυμίζουμε την επιθυμία για πλήρη  ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας χώρας όπως η Τουρκία που ευτελίζει αξίες της Χριστιανικής Ανατολής και Δύσης και κάθε έννοια Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.



ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ