Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μην εμπιστεύεστε και... τόσο τις ετικέτες των τροφίμων!

Έχουμε συνηθίσει να εμπιστευόμαστε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε κι έτσι καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά, θερμίδες, αλάτι και ζάχαρη απ’ όσο νομίζουμε. Δείτε τι πρέπει να κάνετε…


Πολλά προϊόντα προβάλλουν τη διατροφική τους αξία με ετικέτες πάνω στις συσκευασίες τους. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς αυτό, αφού παρά τα όσα αναγράφουν, καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά, θερμίδες, αλάτι και ζάχαρη απ’ όσο νομίζουμε.

Έχουμε συνηθίσει να εμπιστευόμαστε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε και κάπως έτσι δεν καταλαβαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται να αναθεωρήσουμε. Μάθετε τα πιο τρανταχτά παραπλανητικά παραδείγματα, ώστε να κάνετε πάντα τις σωστές επιλογές.

«Χωρίς χοληστερόλη»
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Υγιές για την καρδιά
Τι σημαίνει: Η χοληστερόλη βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα, αλλά η σφραγίδα χρησιμοποιείται συχνά και σε φυτικές τροφές που ποτέ δε θα την περιείχαν. Επιπλέον, υπάρχει junk food που είναι εκ φύσεως χωρίς χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν το καθιστά υγιές. Άλλωστε, η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα με τον τρόπο που πιστεύαμε πριν δεκαετίες.
Τι να κάνετε: Καταναλώστε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, τους δύο κύριους ένοχους δηλαδή για τις καρδιακές παθήσεις.

Μειωμένο νάτριο
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Το φαγητό έχει λίγο αλάτι.
Τι σημαίνει: Το φαγητό περιέχει λιγότερο νάτριο από το αρχικό προϊόν. Οι δυο φράσεις μοιάζουν μεν, αλλά σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή λιγότερο νάτριο, σημαίνει τουλάχιστον 25% λιγότερο αλάτι σε σχέση με το αρχικό προϊόν. Φτωχό σε νάτριο σημαίνει 50% λιγότερο και λίγο νάτριο σημαίνει 140 mg ή λιγότερο νάτριο ανά μερίδα.
Τι να κάνετε: Ελέγξτε όλα τα τρόφιμα με 20% ή περισσότερο της ημερήσιας πρόσληψής σας σε νάτριο και επιλέξτε αυτά που παρέχουν 5% ή λιγότερο της ημερήσιας πρόσληψης ανά μερίδα. Προσέξτε με ακρίβεια το αλάτι στις μερίδες σας.

Με προσθήκη βιταμινών
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Περιέχει όλα τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών.
Τι σημαίνει: Οι βιταμίνες A, C, E και B προστίθενται στα δημητριακά και τα σνακ φρούτων. Η επιστήμη δείχνει ότι διαχωρίζοντας τις βιταμίνες και τα μέταλλα από ένα τρόφιμο και βάζοντάς τα σε ένα άλλο, δεν προσφέρονται οι ίδιες ιδιότητες.
Τι να κάνετε: Λάβετε απευθείας τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα αντιοξειδωτικά από τα φρούτα, τα λαχανικά, τις τροφές ολικής αλέσεως και το άπαχο κρέας.

Κοτόπουλο χωρίς ορμόνες
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Είναι υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.
Τι σημαίνει: Κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά δεν σημαίνει και πολλά. Οι ορμόνες δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται σε κοτόπουλο ή χοιρινό έτσι κι αλλιώς, οπότε όταν μια ετικέτα αναγράφει ότι το κρέας δεν έχει ορμόνες, αναφέρει το αυτονόητο.
Τι να κάνετε: Αγοράστε βιολογικά τρόφιμα, αν και είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα αλλά έτσι θα είστε σίγουροι για την προέλευση και την σωστή καλλιέργεια ή εκτροφή τους.

Φτιαγμένο με ζάχαρη ή με φυσικό γλυκαντικό
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Δεν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, την πραγματικά βλαβερή ζάχαρη.
Τι σημαίνει: Περιέχει αρκετή ζάχαρη. Ακόμη και τα αναψυκτικά εντάσσονται στην κατηγορία αυτή, γιατί είναι πολύ πιθανό να αγοράσετε αυτά που περιέχουν περισσότερη φυσική ζάχαρη. Όπως και να ‘χει, το να τρώτε πολλή ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, συμβάλλει στην πρόσληψη θερμίδων που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους.
Τι να κάνετε: Ελέγξτε τον κατάλογο των συστατικών και έχετε υπόψη σας ότι το σιρόπι καλαμποκιού, τα ζαχαρότευτλα, η δεξτρόζη, τα αναψυκτικά σε αλουμινένιο κουτάκι, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων και το σιρόπι βύνης είναι όλα ζάχαρη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την προστιθέμενη ζάχαρη κατά 100 θερμίδες την ημέρα. Αποφύγετε φαγητά με ζάχαρη στα τρία πρώτα συστατικά τους, γιατί ουσιαστικά είναι επιδόρπια.

Βιολογικά τρόφιμα
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Υγιεινά και πεντανόστιμα.
Τι σημαίνει: Τουλάχιστον το 70% των συστατικών πρέπει να είναι βιολογικά, όταν υπάρχει η ετικέτα «είναι φτιαγμένα με βιολογικά συστατικά» ή να είναι το 95% αν υπάρχει και η ειδική σφραγίδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το βιολογικό συνεπάγεται και χαμηλές θερμίδες. Τα βιολογικά σνακ συχνά έχουν περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα συνηθισμένα αντίστοιχά τους.
Τι να κάνετε: Αν και είναι προτιμότερο να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, τα βιολογικά σνακ όπως πατατάκια και ζαχαρωτά, είναι μια περιττή σπατάλη.

Θερμίδες ανά μερίδα
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Τον αριθμό των θερμίδων στη συσκευασία.
Τι σημαίνει: Ακριβώς ό,τι αναφέρει: Μπορεί να αναφέρονται 100 θερμίδες σε μια μερίδα παγωμένου τσαγιού, αλλά το μπουκάλι, να περιέχει δύο ή τρεις μερίδες, οδηγώντας σε διπλάσιο ή τριπλάσιο ποσοστό κατανάλωσης θερμίδων. Και όλα αυτά συνυπολογίζοντας ότι οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να υπερβάλλουν έως και 20% εκτός από τον πραγματικό αριθμό των θερμίδων.
Τι να κάνετε: Πάντα να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας πριν την κατανάλωση. Επίσης, να υποθέτετε ότι τα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες από όσες αναγράφονται, αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Τώρα με 30% λιγότερα λιπαρά
Τι νομίζουμε ότι σημαίνει: Λιγότερα λιπαρά ώστε να χάσουμε βάρος.
Τι σημαίνει: Η εταιρεία παραγωγής αφαίρεσε λίπος και το αντικατέστησε με κάτι άλλο όπως η ζάχαρη. Αυτό διατηρεί τη γεύση του φαγητού, αλλά τα υλικά που προστέθηκαν είναι συνήθως πιο επεξεργασμένα κάνοντας το νέο χαμηλότερο σε λιπαρά προϊόν, λιγότερο υγιεινό από τι αρχικό.
Τι να κάνετε: Αντί να «φοβάστε» το λίπος, προτιμήστε τα υγιεινά λίπη όπως τα μονοακόρεστα που βρίσκονται στο αβοκάντο και στη σοκολάτα και τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια. Βέβαια παραμείνετε πάντα σε λογικές δόσεις.
----------------------------------
Πηγή clickatlife.gr
----------------------------------------