Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών δήλωσαν αντί για σχολή... πόλη

Με γνώμονα το υψηλό κόστος σπουδών, πολλοί φοιτητές, αντί να επιλέξουν μία σχολή μακριά από την οικογενειακή τους εστία αλλά με αντικείμενο πρώτης προτίμησής τους, προέκριναν σχολή «εντός έδρας».


Δεν δήλωσαν σχολή αλλά... πόλη. Οι περισσότεροι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έθεσαν σε δεύτερη μοίρα αυτό που πρωτίστως επιθυμούσαν να σπουδάσουν, με γνώμονα την αποφυγή του υψηλού κόστους σπουδών.

Έτσι, αντί να επιλέξουν μία σχολή μακριά από την οικογενειακή τους εστία αλλά με αντικείμενο πρώτης προτίμησής τους, προέκριναν σχολή «εντός έδρας» με αντικείμενο παραπλήσιο αυτού που επιθυμούσαν πραγματικά.

Αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία των δηλώσεων των φετινών υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τη συνολική εικόνα των μηχανογραφικών δελτίων των 80.958 υποψηφίων Γενικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 69.288 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ προκύπτουν σημαντικές διαφορές στη ζήτηση των σχολών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια, οι αλλαγές στη ζήτηση κάθε σχολής επηρεάζονται άμεσα από τις τάσεις προσφοράς και ζήτησης των επαγγελμάτων στο χρηματιστήριο της αγοράς εργασίας και συμβάλλουν στη διαμόρφωση βάσεων εισαγωγής πολλών ταχυτήτων.

Ενδεικτικά φέτος -χρονιά χειρότερων επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι- θα υπάρχει γενικευμένη πτώση των βάσεων, η οποία θα ξεκινήσει από τα 150 μόρια στις περιζήτητες σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και θα αυξάνεται προσεγγίζοντας έως και τα 700 μόρια σε τμήματα της επαρχίας, χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες πτώσεις σε τμήματα με αντικείμενο χαμηλής ζήτησης, στα οποία αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων.

Ειδικότερα, από τις πληροφορίες για τις επιλογές των υποψηφίων, όπως τις αποτύπωσαν στα μηχανογραφικά τους δελτία, προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) η Νομική είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. «Η πλειονότητα έχει δηλώσει κάποια από τις τρεις νομικές σχολές της χώρας, έστω κι αν δεν έχει ουσιαστικές ελπίδες εισαγωγής» ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Αντίθετα, τα παιδαγωγικά τμήματα, που έως τώρα αποτελούσαν το περιζήτητο δίδυμο μαζί με τις νομικές, υποχώρησαν σημαντικά λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. Στον αντίποδα, αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για τα ξενόγλωσσα τμήματα.

- Στο 2ο πεδίο (θετικών επιστημών), εντυπωσιακή είναι η στροφή σε σχολές του γεωτεχνολογικού τομέα (τμήματα γεωπονίας και αξιοποίησης φυσικών πόρων) λόγω της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Επίσης, έπειτα από χρόνια τα παραδοσιακά τμήματα, η ευρύτητα των οποίων επιτρέπει πολλές επαγγελματικές διόδους (π.χ. Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας), κερδίζουν πόντους έναντι των τμημάτων με πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο.

- Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) η Ιατρική είναι ο κυρίαρχος παρά την ανεργία των νέων γιατρών. Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες γιατροί βρίσκουν εύκολα εργασία στο εξωτερικό.

- Στο 4ο πεδίο (τεχνολογικών επιστημών) τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών έχουν υποστεί... καθίζηση, «πληρώνοντας» την κρίση στην αγορά ακινήτων της χώρας μας. Ετσι, εδραιώνουν τη θέση τους τα τμήματα Πληροφορικής, ενώ έχουν ενισχυθεί και τμήματα μηχανολογίας, που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.

- Στο 5ο πεδίο (επιστημών οικονομίας και διοίκησης) φαίνεται να έχουν αυξηθεί εκείνοι που κατευθύνθηκαν στα τμήματα Λογιστικής. Ο λόγος αυτονόητος...

Εκτός από τη ζήτηση και τις επιδόσεις των υποψηφίων, φέτος τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα επηρεάσουν και οι αυξομειώσεις του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα που αποφασίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιοργάνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, με βάση τις πληροφορίες από την επεξεργασία των στοιχείων και τις εκτιμήσεις από την ερευνητική ομάδα του φροντιστηρίου Οριον και του κολεγίου IdEF, προβλέπονται τα εξής ανά πεδίο:

- 1ο: Η πτώση θα ξεκινήσει από τα 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές (π.χ. στα 18.800 η Νομική Αθηνών) έως και τα 600 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές της περιφέρειας.

- 2ο και 4ο: Η πτώση ξεκινά από τα 300 μόρια (π.χ. Η/Υ ΕΜΠ στα 18.600) και φθάνει τα 700 μόρια στα τμήματα ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης.

- 3ο: Οι βάσεις σε ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν πτωτικά κατά περίπου 150 με 200 μόρια (στα 19.000 η Ιατρική Αθηνών), ενώ η πτώση θα είναι μεγαλύτερη -έως 400 μόρια- σε περιφερειακά τμήματα.

- 5ο: Οι βάσεις των σχολών θα κινηθούν πτωτικά ξεκινώντας από τα περίπου 350 μόρια. Ενδεικτικά, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα κινηθεί περί τα 17.550 μόρια.

Στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ λόγω των συγχωνεύσεων τμημάτων οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά, με το κατώφλι εισαγωγής να εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 7.000 με 8.000 μόρια.
--------------------------------
Πηγή:  kathimerini.gr
--------------------------------