Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Όλη η αλήθεια για τις αντηλιακές κρέμες


Η επιλογή του αντηλιακού δεν είναι πια απλή υπόθεση!
Τα αντηλιακά νέας γενιάς τώρα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά- όπως το Anthelios SX της LʼOreal και αλλά προιόντα που περιέχουν Helioplex- και είναι σχεδιασμένα να παρέχουν μεγαλύτερη κάλυψη και από UVA και από UVB ακτίνες. Πώς θα προστατευτούμε καλύτερα από τον ήλιο; Και τι σημαίνουν οι δείκτες UVA και UVB;

Ο Kao Brands, κοσμετικός χημικός της εταιρίας Kelly Dobos, δίνει απαντήσεις σε κάποια μεγάλα ερωτήματα που έχουμε σχετικά με την προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο.

Οι αντηλιακές κρέμες με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από 30, έχουν κάποια σημαντική διαφορά για το δέρμα μας;

Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 μπλοκάρει περίπου το 97% των ακτινών UVB, ενώ κάποιο με δείκτη 70 μπλοκάρει το 99%. Επομένως δεν έχει ουσιαστική διαφορά, πέρα από ίσως υψηλότερο κόστος και μεγαλύτερη πιθανότητα παρουσίασης ερεθισμών στο δέρμα. Παρόλαυτα, ο υψηλότερος δείκτης προστασίας, που προσφέρει μόνο 2% παραπάνω κάλυψη, μπορεί να είναι χρήσιμος σε όσους έχουν μεγάλη φωτοευαισθησία ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

Και τι σημαίνει προστασία από UVA;
Oι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Ο δείκτης SPF 15 σε ένα αντηλιακό σημαίνει ότι εάν φυσιολογικά καιγόσουν από τον ήλιο σε 10 λεπτά, το SPF 15 πολλαπλασιάζει τον χρόνο αυτό επι 15, δηλαδή μπορείς να αντέξεις 150 λεπτά χωρίς ηλιακό έγκαυμα.

Οι UVA ακτίνες προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τις UVB. Δεν προκαλούν εγκαύματα αλλά ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος, Επίσης, εισχωρούν βαθιά στο δέρμα και προκαλούν ρυτίδες. Επιταχύνουν την γήρανση του δέρματος και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας εκτιμά ότι το 90% της γήρανσης του δέρματος οφείλεται στο γεγονός ότι μια ζωή είμαστε εκτεθειμένοι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, UVA.

Ο δείκτης προστασίας, SPF, έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους ανθρώπους;
Ναι, ο τρόπος που λειτουργούν οι αντηλιακές κρέμες δεν αλλάζει. Όμως, οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες έχουν μεγαλύτερη αντοχή από τις ανοιχτόχρωμες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται προστασία. Γιατί μπορεί μια μελαχρινή επιδερμίδα να μην καίγεται, αλλά υφίσταται την ίδια ζημιά από τις υπεριώδεις ακτίνες που μπορεί να προκαλέσουν μελανώματα.

Τα αντηλιακά με βάση το μεταλλικό νερό είναι ασφαλή και υγιεινά;

Όχι. Το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου που χρησιμοποιούνται σε όλα τα προϊόντα περιποίησης, είναι συνθετικά. Όσα δεν έχουν συνθετική μορφή αλλά έχουν φυσική, περιέχουν πολλές μεταλλικές προσμείξεις που τα καθιστά μη ασφαλή για χρήση σε καλλυντικά και αντηλιακά προϊόντα.

Τα ρούχα με δείκτη προστασίας είναι αποτελεσματικά;
Τα ρούχα μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική προστασία αλλά μόνο στα σημεία που καλύπτουν το σώμα. Τα ρούχα έχουν έναν δείκτη UPF , που σε αντίθεση με τις αντηλιακές κρέμες, περιλαμβάνει προστασία και από UVA και από UVB ακτίνες. Ένας δείκτης προστασίας UPF 50, σημαίνει ουσιαστικά ότι μόνο 2% από τις υπεριώδεις ακτίνες διαπερνά το ύφασμα. Στα ρούχα, βέβαια, παίζει ρόλο και η χρήση που κάνουμε στο ύφασμα. Εάν βρέξουμε ή τεντώσουμε πολύ ένα ρούχο, αυτόματα μειώνεται η UPF αξία του.
-------------------------------
Πηγή: healthpress.gr
-------------------------------------