Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ακτοπλοΐα: Προ των πυλών ξένα επενδυτικά funds

Ξένοι επενδυτές μέσω funds έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην ελληνική ακτοπλοΐα. Η κρίση που πλήττει και τον κλάδο αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματικών στελεχών που αναζητούν ευκαιρίες.

Κύκλοι της ακτοπλοΐας επισημαίνουν ότι οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν να αγοράσουν τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, ή μόνο τα πλοία τους, σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Όμως, υπάρχουν και οι εξ ανατολών γείτονες που ωφελούνται μέσω της αύξησης εφοδιασμού των νησιών από εκεί , όπως και οι τράπεζες οσάκις τεθεί ζήτημα κατάσχεσης και πλειστηριασμού πλοίου που έχει ήδη εξοφλήσει μέρος του δανείου του, χωρίς να εξαιρείται και η ίδια η τρόικα που με κάποιο μηχανισμό μπορεί και αυτή να αντλήσει οφέλη» και προσθέτουν:

«Άρα, πολλοί θα κάνουν χαρές από την κατάρρευση των ακτοπλοϊκών μας εταιρειών που εισέρχονται στο τέταρτο έτος ζημιών. Μήπως είναι καιρός να τα πάρει κάποιος σε χρονοναύλωση και να σταματήσει την κατρακυλά;»
Συγχωνεύσεις

Μπορεί η ακτοπλοΐα να βουλιάζει στα προβλήματα και τα χρέη της και ο κίνδυνος να πτωχεύσει αφήνοντας τα ελληνικά νησιά χωρίς συγκοινωνία να είναι πλέον ορατός όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου όμως υπάρχει πλέον και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία θα εμφανιστούν νέοι παίκτες- επιχειρηματίες στο προσκήνιο.

«Δεν κινδυνεύει η συγκοινωνία. Κινδυνεύουν οι εταιρείες. Είμαστε παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και σίγουρα θα εμφανιστούν επιχειρηματίες ακόμη και στελέχη ναυτιλιακών να βάλουν πλοία και να καλύψουν τις γραμμές. Και τώρα με τις ναυλώσεις πλοίων και όχι με αγορές δεν χρειάζονται μεγάλα ποσά» επισημαίνουν οι θιασώτες της θέσης αυτής.

Οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας τονίζει στους συνομιλητές του ο υπουργός ναυτιλίας και Αιγαίου.

Και στην πλευρά των ακτοπλόων κερδίζει έδαφος η άποψη αυτή η οποία έχει δοκιμαστεί και στην πράξη με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ - Attica Group στην Αδριατική και στη γραμμή του Ηρακλείου Κρήτης, όπου οι δύο εταιρείες μείωσαν σημαντικά τις ζημίες προηγούμενων ετών.
----------------------------
Πηγή: protothema.gr
----------------------------