Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΑΖΕΙ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ


Αδριανός Μιχάλαρος: «Αντι-αναπτυξιακό μέτρο που θα διώξει κι άλλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα»

Την έντονη και κατηγορηματική του διαφωνία εκφράζει εκ νέου το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στην εισφορά που επεβλήθη με τον ν. 4093/2012 επί του κύκλου εργασιών των επαγγελματικών Φ/Β μονάδων από 25% – 30% χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη διαβούλευση ή συναίνεση ή αναλογιστική μελέτη επιπτώσεων ή παροχή οιονδήποτε έστω αντισταθμιστικών ωφελημάτων στους θιγόμενους παραγωγούς

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Αδριανός Μιχάλαρος με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την ενδεχόμενη απομάκρυνση του ενδιαφέροντος πολυεθνικών εταιρειών να επενδύσουν σε αιολικά πάρκα στη χώρα μας εξαιτίας της εισφοράς που επεβλήθη στον τζίρο των αιολικών πάρκων και των νέων «περιοριστικών» ρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Επισημαίνει ότι η φορομπηχτική πολιτική στον τομέα της ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για την αναβάθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος (18 Οκτωβρίου 2012) είχε αναφέρει ότι «χιλιάδες μικροί βιοτέχνες και αγρότες που παρασύρθηκαν και μπήκαν στον χώρο των φωτοβολταϊκών μετά από σωρεία… πιστοποιητικών για να πάρουν την άδεια, σήμερα όχι μόνον περιμένουν για να πληρωθούν αλλά τους επιβάλλεται και έκτακτη εισφορά επιπλέον!».
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά η επιβολή έκτακτης εισφοράς και στον κύκλο εργασιών των αιολικών πάρκων και οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δείχνουν την πόρτα εξόδου στους επενδυτές εξαιτίας του ελληνικού δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την ασταθή ενεργειακή και φορολογική πολιτική.
Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ επισημαίνει ότι στον τομέα της ενέργειας η Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να προσκαλέσει με ευνοϊκούς όρους Έλληνες και ξένους επενδυτές, αντιθέτως, «αδειάζει την καρδάρα με το γάλα». Οι στρεβλώσεις στον τομέα της ενέργειας την απομακρύνουν από τους αναπτυξιακούς στόχους της. Οι εταιρείες που φεύγουν εξαιτίας της ασταθούς φορολογικής πολιτικής με τον αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα δεν θα ξαναγυρίσουν, όπως δεν γύρισε ξανά η Shell και η BP κι όπως έφυγαν η ΦΑΓΕ και η Coca Cola και δεν προβλέπεται να ξαναγυρίσουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.