Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Εκτός εισφοράς και οι ναυτιλιακές εταιρείες


 
Απαλλάσσονται για τέσσερα χρόνια από την έκτακτη κλιμακωτή εισφορά επί του συνολικού ετήσιου ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος οι εταιρείες που διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται πλοία χωρητικότητας άνω των 500 κόρων υπό ελληνική ή ξένη σημαία και έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με προσθήκη που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται, επίσης, οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας αλλά και εμπορικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες. Έτσι σύμφωνα με τη νέα προσθήκη, η προβλεπόμενη έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται στις εταιρείες παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων (όπως ναύλωσης, ασφάλισης, μεσιτείας, αγοραπωλησιών).

Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, εξαίρεσε από το φόρο πολυτελείας τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.

Παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι το θέμα των σκαφών αναψυχής πρέπει να εξεταστεί με προσοχή και κάτω από το πρίσμα της αντικατάστασης όλων των φόρων με έναν ενιαίο τρόπο φορολόγησης, όπως προκρίνει και μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
-----------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------------