Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές για τη ναυτιλία

«Κλειδώνουν» μέσα στην εβδομάδα οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και οι ρυθμίσεις για την ακτοπλοΐα που δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό κείμενο, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί στα τρία κόμματα της κυβέρνησης. 

Μέσα στην εβδομάδα, επίσης, ο κ. Μουσουρούλης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ώστε να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση για το Τέλος Παραμονής και Πλεύσης στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, το οποίο θα αντικαταστήσει τον φόρο πολυτελείας. Η ρύθμιση θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Τουρισμού για τον θαλάσσιο τουρισμό, το οποίο στόχος είναι να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.

Οσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλαγές επέρχονται, μεταξύ άλλων, στα άρθρα που αφορούν το Αρχηγείο του Λ.Σ. ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία του, την Πλοηγική Υπηρεσία, τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, την επίταξη των ακτοπλοϊκών πλοίων, το Μητρώο Ενεργών Ναυτικών και σε ορισμένα σημεία του εργασιακού των ναυτικών στα ποντοπόρα πλοία, χωρίς να μεταβάλλεται, όμως, η ουσία για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στα κατώτερα πληρώματα.

Ακτοπλοΐα
Οι ρυθμίσεις για την ακτοπλοΐα, που επιταχύνουν τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, θα προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάργηση της υποχρέωσης των εταιρειών να απασχολούν τα πληρώματα των πλοίων τους για δέκα μήνες ανεξάρτητα από τον χρόνο που μένουν εκτός δρομολογίων.

Σε συνδυασμό με την κατάργηση του δεκαμήνου, το υπουργείο Ναυτιλίας θα επιτρέπει στο εξής στους ακτοπλόους να εκτελούν ευέλικτα δρομολόγια, έχοντας, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να αντικαθιστούν τα πλοία τους με άλλα μικρότερης χωρητικότητας. Ανοικτό, εξάλλου, μένει το ενδεχόμενο αλλαγής στο Π.Δ. για τις οργανικές συνθέσεις στα επιβατηγά-οχηματαγωγά διαφόρων τύπων.
--------------------------
Πηγή: Ημερησία
--------------------------