Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Μεγάλη κατολίσθηση στην Κρυοπηγή Πρέβεζας- «Εξαφανίστηκαν» δρόμοι, γεφύρια και χιλιάδες ελαιόδεντρα

Από κατολισθήσεις λόγω της διάβρωσης του εδάφους έχει πληγεί εδώ και 15 μέρες το χωριό Κρυοπηγή στο Ζάλογγο Πρέβεζας με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εκφράζουν πλέον φόβους για τη ζωή τους.

Η κατολίσθηση ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και μέχρι τώρα έχουν χαθεί περισσότερα από 800 στρέμματα που καλύπτονταν κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ καταστράφηκαν και οι δρόμοι πρόσβασης.
 

Το φαινόμενο έχει εξαφανίσει δρόμους, γεφύρια, και κοντά στις 2.500 αιωνόβια ελαιόδεντρα, ενώ το ρήγμα έχει μήκος πάνω από 500 μέτρα και πλάτος μεγαλύτερο από από 200 μέτρα.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι κάτοικοι φοβούνται τα χειρότερα και ζητούν να κηρυχθεί το χωριό τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και προτείνουμε να γίνει μια εμπειριστατωμένη μελέτη, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή για το μέλλον.

Εκτιμούμε ότι θα απειλήσει σπίτια», σχολίασε ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ στην περιφερειακή ενότητα Ηπείρου, Ευάγγελος Νικολάου, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία μαζί με άλλους επιστήμονες στην περιοχή, σημειώνοντας πως η κατολίσθηση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην Ήπειρο.
«Το βράδυ η Γη τρέμει και ακούμε υπόκωφους θορύβους. Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ανοίξει κάποιο άλλο μέτωπο», λέει ο Κώστας Γαραντζιώτης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων. Σύμφωνα με το epirusportal.gr, εκεί όπου μέχρι πρότινος υπήρχε δρόμος, τώρα υπάρχει μόνο χώμα και δένδρα. Το δε έδαφος έχει ανοίξει και σε άλλα σημεία, ενώ τα νερά τα οποία φαίνεται να προκάλεσαν και την διάβρωση, ρέουν πλέον σε πολλά σημεία και παρασύρουν ό,τι έχει απομείνει, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου Κώστας Ματέρης, η εικόνα αλλάζει προς το χειρότερο μέρα με την ημέρα.

Για πολύ μεγάλη καταστροφή κάνει λόγο και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο οποίος υπογραμμίζει, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναστάτωση και απόγνωση, εξαιτίας των εκτεταμένων κατολισθήσεων σε διάφορες περιοχές του χωριού. Η κατολίσθηση στους δυτικούς πρόποδες του Ζαλόγγου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά η εξέλιξη του φαινομένου ήταν πολύ αργή. Από το σημείο της κατολίσθησης περνούσε η παλιά εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, που έχει καταστραφεί και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται πλέον μέσω της Καμαρίνας.
-------------------
Πηγή: lifo.gr
-------------------