Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Εκτός ελέγχου οι συμμορίες Ο τρόμος επέστρεψε πάνω από την πόλη

Η αιματηρή επίθεση στην Κηφισιά, οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. και τα 500 μέλη των συμμοριών που επανήλθαν στην εγκληματική δράση 

Τη σταδιακή εγκληματική επάνοδο περίπου 400-500 ελλήνων κι αλλοδαπών κακοποιών που πλαισίωναν περίπου 70-80 πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις (κυρίως με Καλάσνικοφ), οι οποίες είχαν εξαρθρωθεί την περίοδο 2008-2014, φοβούνται στην ΕΛ.ΑΣ. ύστερα κι από τον σοβαρό τραυματισμό του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη που πυροβολήθηκε, προ πενθημέρου, από δύο ληστές οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ο άτυχος 52χρονος που προσπάθησε ν' αντισταθεί χτυπήθηκε πισώπλατα και πυροβολήθηκε από δύο κουκουλοφόρους ληστές, οι οποίοι πιθανόν είχαν και συνεργούς. 
Παράλληλα οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο δράστες της αιματηρής ληστείας να είναι κυρίως αλλοδαποί, μέλη συμμοριών που είχαν εξαρθρωθεί την περίοδο 2016-2017, οι οποίοι είχαν διαφύγει στην Αλβανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με πλέον χαρακτηριστική υπόθεση την εξάρθρωση, περίπου έναν χρόνο πριν, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής συμμορίας αλβανών κακοποιών που είχαν ληστέψει εννιά σπίτια - σε βόρεια και νότια προάστια - γνωστών επιχειρηματιών και κοσμικών, είχαν πυροβολήσει κατά τη διάρκεια ληστείας στη Βούλα, όταν ένας ένοικος είχε αντισταθεί, ενώ δεν είχαν διστάσει ν' ανοίξουν πυρ κι εναντίον αστυνομικών της ΔΙΑΣ στο Καματερό. Με τα τρία βασικά μέλη αυτής της συμμορίας να είναι ασύλληπτα.
Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν παρόμοια περιστατικά τρόμου για ανυποψίαστους πολίτες που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Βουλιαγμένη, στα Μελίσσια κι αλλού. Οπως εξάλλου κι άλλες μεμονωμένες ληστείες σε σπίτια…

ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. 
Τα στατιστικά δεδομένα από τις ληστρικές επιδρομές στα σπίτια είναι εντυπωσιακά.
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σημειώνονται στην Αθήνα περίπου 480-550 ληστείες σε σπίτια και το ποσοστό αυτών που καταλήγουν σε αιματοχυσία είναι περίπου 13%-16%. Το ποσοστό εξιχνιάσεών τους είναι της τάξης του 15%-25%.
Συνολικά 431 αιματηρές ληστείες σε σπίτια έχουν διαπραχθεί την τελευταία οκταετία στην Αττική, με δραματικό απολογισμό 44 νεκρούς και 420 τραυματίες. 
Δηλαδή, πιο απλά, στην Αττική συμβαίνει μία αιματηρή ληστεία κάθε πέντε ημέρες και από αυτές σχεδόν η μία στις 7-10 οδηγεί στη δολοφονία των άτυχων ανθρώπων.
Η επίθεση κατά του Σταματιάδη ήταν η 11η αιματηρή επίθεση στη διάρκεια του 2018. Σημειώνεται ακόμη ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχαν γίνει 38 ληστείες σε σπίτια στην Αττική, έναντι περίπου 58 το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Ωστόσο, ένα ποσοστό 70%-80% αυτών των ληστειών με τραυματισμούς ή θανάτους αφορά κυρίως ασφυξία από σφράγισμα του στόματος ή βαριές κακώσεις από χτυπήματα ληστών προκειμένου να πληροφορηθούν από ηλικιωμένους κυρίως ανθρώπους τις κρυψώνες με χρήματα και τιμαλφή.
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστική η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των κακοποιών από την περίοδο 2010-2011 προς τις επιδρομές σε κατοικίες ανυποψίαστων πολιτών της πρωτεύουσας. 
Το 2010, όταν οι τράπεζες δεν είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας για ν' αποφεύγουν τις επιδρομές των συμμοριών, είχαν σημειωθεί στην Αττική 164 ληστείες τραπεζών και μόλις 268 ληστρικές επιδρομές στα σπίτια. Ωστόσο, το 2011, όταν τα πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να θωρακίζονται, οι ληστείες τραπεζών μειώθηκαν σε 39 και οι επιδρομές σε σπίτια της Αθήνας εκτοξεύθηκαν στις 605. 
Παρουσιάζοντας δηλαδή μια αύξηση σχεδόν 150% μέσα σε λίγους μήνες, στην προσπάθεια των ποινικών ν' αναπληρώσουν τις χαμένες λείες από τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών με τα κομποδέματα και τα σεντούκια στα σπίτια. Την επόμενη χρονιά (2012) οι έφοδοι στις τράπεζες μειώθηκαν περαιτέρω και οι ληστείες στα σπίτια της Αθήνας έφτασαν τις 794. Από εκείνη την περίοδο οι έφοδοι στα σπίτια όπως και οι ληστείες του δρόμου είναι στις προτιμήσεις των κακοποιών.

ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ. 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να διαλευκάνουν την αιματηρή ληστεία στην Κηφισιά εξετάζοντας τις κάμερες στη γύρω περιοχή, από σαρώσεις κλήσεων κινητών τηλεφώνων (διευκολύνει την ΕΛ.ΑΣ. το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και η κίνηση στην περιοχή ήταν μηδαμινή), από μαρτυρίες αλλά και λήψη βιολογικού υλικού, αποτυπωμάτων κ.λπ. 
Συνυπολογίζουν τη δράση και την τύχη των αναφερόμενων συμμοριών με τα Καλάσνικοφ που είχαν εξαρθρωθεί κυρίως την περίοδο 2009-2012 (πιο χαρακτηριστική, η σπείρα των αλβανών ανηλίκων από τη Δάφνη που είχαν προχωρήσει σε 25 ληστείες σε σπίτια και κακοποιούσαν τις γυναίκες θύματά τους, η οποία εξαρθρώθηκε το 2011). Οπως επισημαίνει ο ποινικολόγος Δημήτρης Γκαβέλας, «συνήθως σε υποθέσεις όπου οι αποδιδόμενες κατηγορίες ενέχουν το στοιχείο της βίας η αντιμετώπιση από τα δικαστήρια επιφυλάσσει βαρύτερες ποινές. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Παρασκευόπουλου είναι ταχύτερη η αποφυλάκιση των καταδικασθέντων για τέτοιες πράξεις. Κατά νομική εκτίμηση, έπειτα από έξι έως οκτώ έτη μειώνεται δραστικά ο αριθμός των καταδικασθέντων για τέτοιου είδους, βίαιες ληστρικές ενέργειες που παραμένουν στη φυλακή». 
Οι αστυνομικοί ακόμη υπενθυμίζουν την περίπτωση της συμμορίας εννιά Ελλήνων και Αλβανών ηλικίας 30-45 ετών, που είχε εξαρθρωθεί τον Ιούνιο του 2016, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε δύο δολοφονίες στη διάρκεια ληστειών. Εναν μήνα νωρίτερα, είχαν συλληφθεί 16 μέλη συμμορίας (Ελληνες και Αλβανοί) που είχαν προχωρήσει σε δεκάδες ληστείες σε σπίτια και είχαν προκαλέσει τον θάνατο μιας 84χρονης στα Μελίσσια. 
Επιπλέον, οι αστυνομικοί εκτιμούν τα δεδομένα από τη δράση τουλάχιστον τριών συμμοριών γεωργιανών και αλβανών ποινικών που απειλούσαν και κατέκαιαν τα θύματά τους με ηλεκτρικά σίδερα. Οπως εξάλλου και την περίπτωση της επιδρομής πριν από έναν χρόνο σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο - που κατέληξε στο γνωστό φιάσκο με τον «ληστή της ντουλάπας» -, ορισμένοι από τους δράστες της οποίας συμμετείχαν προ μερικών ετών σε αιματηρή ληστεία στην Καλλίπολη που κατέληξε στον φόνο του ιδιοκτήτη του καταστήματος. 
Σε φονικές ληστείες στα σπίτια είχαν προχωρήσει και συνεργάτες των αλβανών ποινικών που συμμετείχαν στην αιματηρή απόδραση από τα Τρίκαλα το 2013, οπότε και είχε ακολουθήσει ανθρωποκυνηγητό στη Βόρεια Ελλάδα.
----------------------------------------------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ-Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος 
----------------------------------------------------------------