Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Περισσότερες θεραπείες, περισσότεροι επιζώντες αλλά και ασθενείς

Η έρευνα για τον καρκίνο προσφέρει όλο και περισσότερες θεραπείες και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, όμως, αύριο, είναι μια αφορμή για να σημειωθεί ότι καταγράφονται συνεχώς περισσότεροι ασθενείς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2015 πέθαναν από καρκίνο 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το παράδοξο είναι ότι χάρη στις προόδους της ιατρικής, τα ποσοστά επιβίωσης των καρκινοπαθών αυξάνονται, παράλληλα, όμως, αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μάλιστα, τα κρούσματα αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η αύξηση της εμφάνισης της νόσου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: στην γήρανση του πληθυσμού, αρχικά, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος καρκίνο αυξάνεται με την ηλικία. 

Έπειτα, οφείλεται και σε δομικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, που αποτελεί την βασική αιτία εμφάνισης καρκίνου παγκοσμίως, καθώς και την βιομηχανοποιημένη τροφή, που αυξάνει τα ποσοστά παχυσαρκίας.

Τέλος, η ανεξέλεγκτη βιομηχανοποίηση και αστικοποίηση που οφείλονται στην έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες, όπως τα βαρέα μέταλλα, ο αμίαντος, οι διοξίνες, τα μικροσωματίδια, ευθύνονται για την αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου.

«Γνωρίζουμε πώς να τον προλαμβάνουμε. Γνωρίζουμε πώς να τον εντοπίζουμε. Γνωρίζουμε πώς να τον θεραπεύουμε όλο και καλύτερα. Γνωρίζουμε πώς να τον αντιμετωπίζουμε. Και κερδίζουμε στη μάχη κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Κριστόφ Λερού υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης κατά του Καρκίνου στη Γαλλία. Ωστόσο για την οργάνωση, η οποία σημειωτέον γιορτάζει φέτος τα 100 της χρόνια, η μάχη δεν τελειώνει ποτέ.

Ανισότητα στη θεραπεία
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet και αφορούσε 37,5 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο την περίοδο 2000-2014, έδειξε ότι τα ποσοστά επιβίωσης αυξάνονται.

Ένας από τους συντάκτες της, μάλιστα, ο Μισέλ Κόλμαν, επιδημιολόγος στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου, τόνισε: «Αν επιθυμούμε ολοένα και λιγότερους θανάτους από καρκίνο, υπάρχουν δύο μέσα: πρώτον, η καλύτερη πρόληψη και δεύτερον η βελτίωση της εξέλιξης των ασθενών».

 Για παράδειγμα, για τον καρκίνο του στήθους τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλά στις πολύ πλούσιες χώρες του πλανήτη (90% στις ΗΠΑ, 87% στη Γαλλία), ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Αφρική ,επίσης, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, δεδομένου ότι το ποσοστό επιβίωσης έφτασε στο 77% το διάστημα 2010-2014, από 39% που ήταν το 2000-2004.

Και όπως και σε πολλούς τομείς, έτσι και στον καρκίνο τα χρήματα κάνουν τη διαφορά. Άλλωστε η «ισότητα» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Το κόστος για την θεραπεία του καρκίνου, όμως, είναι τόσο αυξημένο που η ισότητα αυτή είναι δύσκολο να επιτευχθεί προς το παρόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο Lancet «το κόστος για τη θεραπεία και τη φροντίδα των καρκινοπαθών, ξεπέρασε το 2017 τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια».

Μια άλλη έκθεση στο Cancer Epidemiology εκτιμά σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος της χαμένης παραγωγικότητας κάθε χρόνο, στις πέντε χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στις οποίες καταγράφεται το 42% των θανάτων από καρκίνο. Όπως υπογραμμίζει η Σάντσια Αράντα, γενική διευθύντρια του Συμβουλίου για τον Καρκίνο της Αυστραλίας, «η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία οδηγεί σε πρόωρους θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Η έρευνα, ωστόσο, προχωρά με περισσότερες εκθέσεις, εργαστήρια και θεραπείες.
-----------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
-----------------------------