Ένας Υπαστυνόμος της Ελληνικής Αστυνομίας και ένας Αρχιφύλακας, οι οποίοι υπηρετούν στο Α.Τ Ομόνοιας, συνελήφθησαν για παράβαση καθήκοντος, μετά από μήνυση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.
Οι δυό τους αρνήθηκαν παρανόμως, με επεισοδιακό τρόπο, να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής του δημοσιογράφου, ο οποίος θεώρησε πως δεν έπρεπε να παρακάμψει την παρανομία και να απευθυνθεί σε άλλο Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ για να εξυπηρετηθεί αλλά να απαιτήσει να εφαρμοστεί ο νόμος.
Οι δυό τους αρνήθηκαν παρανόμως, με επεισοδιακό τρόπο, να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής του δημοσιογράφου, ο οποίος θεώρησε πως δεν έπρεπε να παρακάμψει την παρανομία και να απευθυνθεί σε άλλο Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ για να εξυπηρετηθεί αλλά να απαιτήσει να εφαρμοστεί ο νόμος.
Ο Κώστας Βαξεβάνης επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης το Α.Τ Ομόνοιας και ζήτησε να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής του σε τρία έγγραφα και συγκεκριμένα στις γνωστές δηλώσεις του νόμου 1599. Ενώ επιχείρησε να υπογράψει τις δηλώσεις ενώπιον των δύο αστυνομικών, ο ένας από αυτούς, ο Αρχιφύλακας, πήρε τα έγγραφα και άρχισε να τα διαβάζει. Ο δημοσιογράφος ζήτησε να θέσει την υπογραφή του, αλλά ο υπαξιωματικός συνέχιζε να εξετάζει τα έγγραφα και να μην του τα δίνει. Τότε τον ρώτησε γιατί δεν του δίνει τα έγγραφα, για να πάρει την απάντηση πως έπρεπε να τα διαβάσει.
Ο Βαξεβάνης σημείωσε στους δύο αστυνομικούς, πως η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ήταν μια πράξη με την οποία ο υπάλληλος των Διοικητικών Αρχών είτε είναι αστυνομικός είτε υπάλληλος ΚΕΠ, βεβαιώνει πως ο δηλών είναι αυτός που υπογράφει και τίποτα άλλο. Ενημέρωσε μάλιστα τους αστυνομικούς πως ως βαθμοφόροι έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό και δεν μπορεί ένας υπάλληλος να διαβάζει δεδομένα που αναγράφονται σε έγγραφα ενώ το καθήκον του είναι να βεβαιώσει πως το άτομο που υπογράφει είναι αυτό το οποίο εμφανίζεται στη δήλωση. Άλλωστε ο νόμος ξεκαθαρίζει πως το γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνεται ακόμη και κάτω από έγγραφα που είναι σε άλλη γλώσσα την οποία δεν γνωρίζει ο αστυνομικός, ακριβώς γιατί η πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής δεν αφορά το περιεχόμενο αλλά την υπογραφή και μόνο.
Ο υπαστυνόμος αντί να παρέμβει ως αξιωματικός στην αυθαιρεσία του υφισταμένου του, είπε στο Βαξεβάνη «πρέπει να ελέγξουμε τι γράφετε, μπορεί να βρίζετε τα θεία».
Ο δημοσιογράφος επέμενε πως παρανομούν και κάλεσε τηλεφωνικά τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη να πάει στο τμήμα για να καταθέσει μήνυση για παράβαση καθήκοντος. Ο Γιάννης Μαντζουράνης επέλεξε να μιλήσει με τον Αρχιφύλακα προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση και τον ενημέρωσε πως δεν έχει νόημα αυτή η άρνησή του, είναι αστήρικτη και συνιστά παράβαση καθήκοντος.
Παρά την παρέμβαση του Μαντζουράνη υπαστυνόμος και αρχιφύλακας επέμειναν στην άρνηση και ζήτησαν μάλιστα από τον Βαξεβάνη καταστατικό της εταιρείας της οποίας δήλωνε πως είναι μέτοχος για να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής. Και πάλι ο δημοσιογράφος τους είπε πως το τι δηλώνει κάποιος σε δήλωση του νόμου 1599 (δήλωση που παλιά λεγόταν του νόμου 105) είναι δικιά του ευθύνη και ευθύνη του οργάνου ήταν η πιστοποίηση της υπογραφής.
Οι αστυνομικοί επέμειναν στην άρνηση και ο δημοσιογράφος ζήτησε τα στοιχεία τους για να καταθέσει μήνυση. Αρνήθηκαν να του τα δώσουν και ο υπαστυνόμος του είπε προκλητικά «κανόνισε να σε συλλάβουμε εμείς για διατάραξη του Τμήματος να δούμε τι θα κάνεις».
Ο δημοσιογράφος αποχώρησε και το πρωί ο δικηγόρος του Γιάννης Απατσίδης κατέθεσε μήνυση εναντίον των αστυνομικών της βάρδιας στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η οποία εντόπισε τους αστυνομικούς και τους συνέλαβε στα πλαίσια του αυτοφώρου για παράβαση καθήκοντος.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει στην αναφορά του:
«Ζητώ τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των δύο συγκεκριμένων αστυνομικών, όχι για λόγους εκδίκησης αλλά γιατί τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες όταν αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ελληνικής αστυνομίας και αναπαράγουν αυταρχικά και αντιδημοκρατικά πρότυπα των οποίων η μη αντιμετώπιση παγιώνεται ως καθεστώς. Αν συμπεριφέρονται έτσι σε έναν Έλληνα πολίτη ο οποίος προσπαθεί να διεκπεραιώσει ένα τυπικό και νόμιμο αίτημα, τότε πώς συμπεριφέρονται σε κάποιον ο οποίο ενδεχομένως εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά; Πώς τον τιμωρούν για να επιβάλουν τον νόμο που οι ίδιοι κατασκευάζουν;».
---------------------------------
Πηγή: koutipandoras.gr
---------------------------------
Πηγή: koutipandoras.gr
---------------------------------