Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η ανοσοθεραπεία είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

Πανδημία χαρακτηρίζεται πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι η 1η αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Όπως καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία, δύο άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή κάθε λεπτό, φτάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και ξεπερνώντας τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέως εντέρου. Το 70% μάλιστα των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο.


Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τον καρκίνο του πνεύμονα, ο Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας, Διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής της Κλινικής Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρκίνου του Πνεύμονα: Lung Cancer Network, που θα γίνει στην Ελλάδα 18-20 Ιανουαρίου, τόνισε ότι η ανοσοθεραπεία είναι το νέο μεγάλο βήμα που θα αλλάξει εντελώς την πορεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως είπε ο καθηγητής, οι ανοσοογκολογία περιλαμβάνει θεραπείες που είναι αρκετά ακριβές, αυξάνουν, όπως έχουν δείξει, το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, ωστόσο, δεν είναι γνωστό στους επιστήμονες ποια θεραπεία ταιριάζει σε ποιον ασθενή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις ασθενείς ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία.

Σε αυτό πιθανότατα θα βοηθήσει η ανάλυση των δεικτών της νόσου καθώς και τη καταγραφή μέσω του Μητρώου Ασθενών, όμως χρειάζονται πολλά χρήματα για να εξελιχθεί περαιτέρω μία τόσο σημαντική διερεύνηση και ευελπιστεί να βρεθούν κάπου στην πορεία.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα νόσημα με πολλές προκλήσεις, όπως σημείωσε ο κ. Συρίγος, και μία μεγάλη πρόκληση είναι η τοξικότητα που μπορεί να εμφανίσει η θεραπεία σε άλλα όργανα. Η τοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά τη θεραπεία ή ακόμα και χρόνια μετά την τελευταία χορήγηση του φαρμάκου. Για να αντιμετωπιστεί η τοξικότητα χρειάζεται, όπως είπε, πολυδύναμη σύμπραξη πολλών ιατρικών ειδικοτήτων.

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητα τα Κέντρα Αριστείας σε κάθε κλινική. Μόνο μέσω ενός τέτοιου διαπιστευμένου και πλήρως εξοπλισμένου Κέντρου μπορεί να γίνει σωστή αντιμετώπιση των ασθενών. Η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και της οικογένειας του που «σηκώνει» το βάρος της ασθένειας δίπλα στον ασθενή είναι απαραίτητη αν θες πραγματικά να παράγεις αξία (value health best care), όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι να ζήσει απλώς ο ασθενής, αλλά να ζήσει και ποιοτικά και με πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

«Είμαστε στην αρχή μιας πολύ μεγάλης διαδρομής με πολλές προκλήσεις και πρέπει να τη διανύσουμε για να μην είμαστε υποχείρια κανενός αναφορικά με τη θεραπεία που θα δώσουμε στον ασθενή» τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, είναι ελπιδοφόρο το μέλλον της Υγείας μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τις νέες ανακαλύψεις για την έγκαιρη διάγνωση, την ανίχνευση νέων καρκινογόνων ογκογονιδίων, την ανοσοθεραπεία, τις σύγχρονες μορφές ακτινοθεραπείας και τις συνδυαστικές θεραπείες καθώς και τις θεραπείες συντήρησης. Και έτσι, οι ειδικοί θα μπορούν να χαράξουν τις μελλοντικές στρατηγικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα.
----------------------------------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική-Ανθή Αγγελοπούλου 
----------------------------------------------------------