Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Eνημερωτική ομιλία του ΚΚΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Πελοποννήσου.

Απόψε παρακολουθήσαμε μια ανοικτή ενημερωτική ομιλία του ΚΚΕ με ομιλητή τον περιφερειακό σύμβουλο κυρίου Γόντικα που απευθυνόταν προς όλους και όχι μόνο για τους υποστηρικτές του κόμματος με το μέγα θέμα που αφορά τον τόπο μας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Πελοποννήσου. 


Πράγματι ήταν ενημερωτική ως προς την επιμονή του ΑΔΜΗΕ να βγει το υποθαλάσσιο καλώδιο στην περιοχή μας και στη συνέχεια να συνδεθεί με πυλώνες υψηλής τάσης με το υπάρχον στους Μολάους και κατά πόσο θα συμβάλει και στην μετέπειτα υποστήριξη των ΑΠΕ κοινώς ανεμογεννήτριες.

Μάλιστα όταν το ερώτημα είναι γιατί αφού η Κρήτη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα παροχής ηλεκτρισμού ,δεν κατασκευάζουν δύο εργοστάσια αερίου και να γίνει αυτόνομη στην ηλεκτροδότηση της, καλύπτοντας με το παραπάνω τις ανάγκες της ,επιμένουν να προχωρήσουν σε ένα έργο πολυδάπανο καταστροφικό για το περιβάλλον με συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων όταν πάνω από τα κεφάλια μας θα περνάνε πυλώνες υψηλής τάσης με όρους κατασκευής όπως προ δεκαετιών.

Κι ενώ στην Κρήτη γίνεται όλο υπογειοποιημένο (39 χιλιόμετρα) γιατί όπως ανέφεραν επίσημα χείλη είναι τουριστικό μέρος ,εδώ στην περιοχή μας θα "οργώσουν" στην κυριολεξία τον τόπο που αν συγκράτησα καλά θα γίνουν περί τις 56 διανοίξεις και 16 χιλ δρόμοι,φυτεύοντας πυλώνες γιατί η δική μας τουριστική προοπτική δεν έχει σημασία γι αυτούς. Φυσικά έχουμε διαβάσει στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κυρίου Φάμελου ότι μελλοντικά η εγκατάσταση αυτή θα υποστηριχτεί , (θα υποστηρίξει) τις ΑΠΕ.

Μας δόθηκε ένα έγγραφο όπου αναφέρει τον σχεδιασμό των αιολικών πάρκων που μελλοντικά θα εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο . Αναλυτικά κατά νομό:

Αρκαδία 39 αιολικά πάρκα
Λακωνία 35 αιολικά πάρκα
Μεσσηνία 6 αιολικά πάρκα
Κορινθία 10
Αργολίδα 15
Και κατά δήμο στο νομό Λακωνίας:
Δήμος Ευρώτα 9
Δήμος Μονεμβασιάς 17
Δήμος Ανατ.Μάνης 8
Δήμος Σπάρτης 1


Όπως διαπιστώνουμε το ¨φιλέτο στον Νομό Λακωνίας είναι ο Δήμος Μονεμβασιάς.

Δυστυχώς ο κόσμος ελάχιστος αν και θα έπρεπε όταν μας απασχολούν τέτοια καυτά θέματα που αφορούν τον τόπο μας να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ανεξάρτητα ποιος φορέας το διοργανώνει .

Ελπίζω στις 25 Νοεμβρίου που θα γίνει μία ενημέρωση στη Νεάπολη πιο "πλατιά¨και την διοργανώνουν συλλογικά φορείς με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου και θα τεθεί το θέμα επί τάπητος να παραβρεθούμε όλοι μας γιατί το μέλλον του τόπου μας αφορά όλους . Όλες οι απόψεις, οι απορίες, οι αγωνίες, η αντίδραση, η θετική αντιμετώπιση ,όλα μπορούν να συζητηθούν και όλοι μαζί να προστατέψουμε αυτό που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ανεμογεννήτριες, υπερμεγέθη φωτοβολταϊκά, εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στα Βάτικα, δίκτυο υψηλής τάσης, διασύνδεση με Κρήτη, αγωγός φυσικού αερίου, ...νομίζω είναι θέματα που αφορούν όλους μας.

(Αυτό ότι οι ΑΠΕ πρέπει να εγκατασταθούν γιατί ο λιγνίτης ρυπαίνει το περιβάλλον ενημερωθήκαμε από τον κύριο Γόντικα ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η πώληση της παραγωγής λιγνίτη και μάλιστα μαζί με τον υδροφόρο ορίζοντα της Μεγαλόπολης [άλλο θέμα αυτό με τα νερά....] μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί τα πουλάνε αφού θα συνεχίσουν να λειτουργούν; )

Όταν η απόδοση των ΑΠΕ είναι περιορισμένου χρόνου και αποδίδουν στο ελάχιστο και μόνο αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.)
--------------------------------------------------
Δέσποινα Βαγγελόγλου
--------------------------------------------------