Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


ΑΠΟ                                                                                        13/11/2017
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 «Περιβάλλον, Διάστημα, Φυσικές Καταστροφές – Καινοτόμες υπηρεσίες εντοπισμού, παρακολούθησης, καταγραφής, εκτίμησης και πρόγνωσης κινδύνου»

Στην  ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Electra Palace Hotel, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρώνα Κυπριανίδου  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Τσούπρα, ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης και ο Δρ. Βασίλης Αμοιρίδης, Κύριος Ερευνητής του ΕΑΑ.

Αφού παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες υπηρεσίες σχετικά με τον εντοπισμό, παρακολούθηση, διαχείριση αλλά και πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναδείχθηκε και η επέκταση του μεγάλου δικτύου επίγειων μετρητικών σταθμών, προς όφελος της πολιτείας και του πολίτη. Χαρακτηριστικό είναι μεταξύ άλλων και το Επιστημονικό Πάρκο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στα Αντικύθηρα λόγω της γεωστρατηγικής τους καταλληλότητας, αλλά και της ελάχιστης ανθρωπογενούς παρέμβασης, στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο εν λόγω έργο αναφέρθηκαν ενδελεχώς στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος του ΕΑΑ αλλά και ο Δρ. Αμοιρίδης.

Έτσι λοιπόν τα Αντικύθηρα, που έχουν φτάσει στα έσχατα όρια της ερήμωσης, θα γίνουν σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος. Σε συνδυασμό δε με το ιστορικότερο αρχαίο ναυάγιο, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων αλλά και το γεγονός ότι αποτελούν τον τελευταίο σταθμό των αποδημητικών πτηνών από και προς την Αφρική, τα Αντικύθηρα θα ξαναζωντανέψουν. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.