Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το ίδιο λάθος

Παλιότερα, την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, οι πρωθυπουργοί στις συνεντεύξεις Τύπου στη ΔΕΘ έδιναν την πρώτη ερώτηση σε κάποιο από τα έντυπα του συγκροτήματος Λαμπράκη είτε ήταν μπροστά στην κυκλοφορία είτε όχι. Είχε γίνει παράδοση. Το κριτήριο ήταν σαφώς πολιτικό. Καμία ενόχληση από τα υπόλοιπα μέσα, τα οποία είχαν αποδεχθεί αυτό το προβάδισμα.

  
Παλιότερα επίσης, δεν ξέρω αν συμβαίνει και σήμερα, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι όταν επρόκειτο για πρωθυπουργούς ή οι κομματικοί εκπρόσωποι όταν επρόκειτο για ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με άκομψο τρόπο, προσπαθούσαν να υποδείξουν σε δημοσιογράφους τις ερωτήσεις που θα επιθυμούσε να δεχτεί ο συνεντευξιαζόμενος προκειμένου να πει αυτό που ήθελε.

Ερωτήσεις-σέρβις δηλαδή ή, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, ερωτήσεις στημένες.
Αυτά υπαγορεύονταν από την ανάγκη να προστατευτούν οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις γκάφες και τις κακοτοπιές. Και τότε κόβονταν μέσα ενημέρωσης που δεν ήταν αρεστά σε κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις. Το ίδιο λάθος είχαμε και τώρα.

Μια κυβέρνηση μπορεί να επιλέγει σε ποια μέσα θα δώσουν συνεντεύξεις ή άρθρα τα στελέχη της, οι υπουργοί έχουν κάθε δικαίωμα να αρνούνται τη συμμετοχή τους σε εκπομπές με το ιδεολογικό, πολιτικό και αισθητικό στίγμα των οποίων δεν συμφωνούν (κρίνονται βεβαίως γι’ αυτό), ωστόσο όταν πρόκειται για επίσημες συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού, δεν επιτρέπονται οι διακρίσεις.

Είναι υποχρεωμένη να δίνει τον λόγο σε εκπροσώπους δικτύων και εντύπων που κινούνται σε διαφορετική λογική. Θα λέγαμε ότι επιβάλλεται να το κάνει, ακόμη κι αν πιστεύει ότι μερικά απ’ αυτά έχουν διακριθεί στο άθλημα της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης.
Ο ΑΛ. Τσίπρας δεν είναι ένας άπειρος πολιτικός.

Είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρκετό καιρό, πρωθυπουργός κοντά στα δύο χρόνια, έχει πλούσια εμπειρία από εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και διασπάσεις (η διαχείριση των κρίσεων στα αριστερά κόμματα δεν είναι εύκολη υπόθεση), έχει αντιμετωπίσει αρχηγούς κρατών σε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις -σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μόνος εναντίον όλων-, δεν του λείπει το χιούμορ, έχει καλά ρεφλέξ, γνωρίζει τα θέματα, είναι ψύχραιμος, έχει ανταποκριθεί επαρκώς σε δηλητηριώδεις και ανοίκειους υπαινιγμούς εις βάρος του και εις βάρος της χώρας από μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού και έχει κερδίσει δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα.
Δεν έχει ανάγκη από τέτοιου τύπου προστασία.

Ανάγωγα
«Ο προφανώς μεγαλύτερος τζογαδόρος που έχει ζήσει ποτέ η χώρα» είναι ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Μάλλον δεν έχουν μάθει τίποτε για τις επιδόσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στο ίδιο... αγώνισμα.
------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Τάσος Παππάς 
------------------------------------------------------------------