Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Νέοι «κόφτες» στη συνταγογράφηση

Νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων θέτει ο ΕΟΠΥΥ με στόχο τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης. Εκτιμάται μάλιστα ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων συνταγογράφησης θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ το έτος. Οι νέοι κανόνες ήδη έχουν «ανέβει» στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα τεθούν σε εφαρμογή το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου.


Πηγές του ΕΟΠΥΥ ανέφεραν χθες ότι η ενσωμάτωση των νέων οδηγιών στο σύστημα της συνταγογράφησης και η εφαρμογή τους, δεν επηρεάζουν τη φαρμακευτική θεραπεία των ασφαλισμένων. Αφορά στον εκάστοτε ιατρό, ο οποίος δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει το ίδιο φάρμακο εάν δεν έχει καταναλωθεί -ημερολογιακά- το προηγούμενο. Για τα «φίλτρα» στη συνταγογράφηση ενημερώθηκε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ (αρμόδια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση). Σύμφωνα με την ενημέρωση, προβλέπονται τα εξής στάδια:



1. Αν ο ασθενής επισκεφτεί τον ιατρό νωρίτερα από τις 27 ημέρες από τη λήξη της προηγούμενης συνταγής του, από τότε δηλ. που εκτελέστηκε η συνταγή του, δεν μπορεί να γραφτεί καινούργια. Σημειώνεται ότι αυτό δεν αφορά και στα μεσοδιαστήματα επαναλαμβανόμενων συνταγών συνεχιζόμενης θεραπείας π.χ. δίμηνες έως και εξάμηνες. Ουσιαστικά όταν τελειώνει μία συνταγή συνεχιζόμενης θεραπείας, η απαγόρευση ισχύει για την έναρξη της επόμενης ή για την έκδοση απλής (εφάπαξ) συνταγής για το ίδιο φάρμακο, εφόσον «τρέχει» η προηγούμενη συνταγή.

2. Ο ιατρός δεν θα μπορεί να γράφει αριθμό εμβαλαγίων (συσκευασία) μη συμβατό με το δοσολογικό σχήμα της αγωγής του ασθενούς. Για παράδειγμα αν το σκεύασμα έχει 60 χάπια και η δοσολογία είναι 1 Χ 2 για 30 ημέρες δεν θα μπορεί να γράψει πλέον της μίας συσκευασίας.

3. Ο ιατρός δεν θα μπορεί να υπερβεί σε καμία περίπτωση τη συγκεκριμένη δοσολογία που αφορά σε συγκεκριμένο φάρμακο. Οι ουσίες που αφορούν σε αυτά τα φάρμακα είναι 250 με 300.
-----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------------