Το παρασκήνιο πίσω από την επιστροφή των 700 αστυνομικών που είχαν διατεθεί σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα αλλά και το πόρισμα της ειδικής επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας, που συστάθηκε για την απογραφή και την αξιολόγηση των ευπαθών στόχων, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος».
Από τον περασμένο Μάρτιο είχαν μπει στο στόχαστρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τα «υψηλά πρόσωπα» που διαθέτουν αστυνομική φύλαξη και συνοδεία. Η συγκέντρωση των στοιχείων ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μάλιστα δεν ήταν εύκολη, λόγω των συχνών τηλεφωνημάτων που δεχόταν ο υπουργός από τους ενδιαφερομένους.
Από τον περασμένο Μάρτιο είχαν μπει στο στόχαστρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τα «υψηλά πρόσωπα» που διαθέτουν αστυνομική φύλαξη και συνοδεία. Η συγκέντρωση των στοιχείων ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μάλιστα δεν ήταν εύκολη, λόγω των συχνών τηλεφωνημάτων που δεχόταν ο υπουργός από τους ενδιαφερομένους.
Μάλιστα ως απάντηση στις οχλήσεις που δεχόταν, ο Ν. Τόσκας είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής να πάψουν να του τηλεφωνούν και είχε προειδοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση που θα στερούσε δικαιώματα από τους VIPs.
Εναν μήνα μετά, τον Απρίλιο, συστάθηκε, κατόπιν εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ειδική επιτροπή απογραφής-αξιολόγησης των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που έχουν διατεθεί σε στόχους.
Η δουλειά των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που μετείχαν στην επιτροπή της Κρατικής Ασφάλειας ήταν να βρουν πόσοι αστυνομικοί έχουν αποσπαστεί σε πολιτικούς, βουλευτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες αλλά και να αξιολογήσουν τα αιτήματα των «στόχων» και αν απαιτείται να διαθέτουν αστυνομική φύλαξη. Επειτα από τέσσερις και πλέον μήνες η επιτροπή κατάφερε να εντοπίσει όλους τους αστυνομικούς και να δουν τους φακέλους των ατόμων που ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.
Οι «στόχοι»
Οι «στόχοι» φτάνουν τους 702 που απασχολούν 2.500 αστυνομικούς, 343 αυτοκίνητα και 125 μοτοσικλέτες. Ορισμένοι από τους 702 διαθέτουν ολόκληρο στόλο αστυνομικών οχημάτων που τους συνοδεύουν στις μετακινήσεις τους αλλά και έναν στρατό αστυνομικών που φτάνουν ακόμα και τους 10 (οι εν ενεργεία πολιτικοί δεν προσμετρώνται).
Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι σε πρώτη φάση μπορούν να φύγουν άμεσα 700 αστυνομικοί, 67 οχήματα και 20 μοτοσικλέτες.
Προβλέπεται η άμεση επιστροφή τους στην οργανική τους θέση. Ομως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αντιλήφθηκαν κατά την επανεξέταση των φακέλων ότι ορισμένοι αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε επιχειρηματίες και πολιτικούς είχαν φροντίσει να βάλουν τα «μέσα» και να αλλάξουν και την οργανική τους θέση, ούτως ώστε, αν ποτέ επέστρεφαν στην ενεργό δράση, να κατελάμβαναν μία βυσματική θέση που δεν θα έκαναν τίποτα.
Θέληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου της Προστασίας του Πολίτη είναι να αλλάξουν και την οργανική θέση των «αστυνομικών-βυσμάτων» και να διατεθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.
Οι 700 αστυνομικοί, εκ των οποίων ήδη έχουν πάρει ορισμένοι φύλλο πορείας για τις υπηρεσίες τους, θα βρεθούν σε αστυνομικά τμήματα της Δυτικής Αττικής που έχει πρόβλημα, στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και στην Αμεση Δράση και την Ομάδα ΔΙΑΣ. Οι ανάγκες αστυνόμευσης είναι αυξημένες σε αυτές τις υπηρεσίες και η εντολή του Τόσκα είναι να ενισχυθούν με τους 700 αστυνομικούς και τον στόλο οχημάτων που μέχρι πρόσφατα ήταν στην υπηρεσία των επωνύμων.
ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ
«Εξαφανισμένοι» εδώ και 2 χρόνια 35 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Ενα ακόμη λαβράκι που εντόπισαν οι αξιωματικοί της επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας έχει να κάνει με τους εξαφανισμένους 35 αστυνομικούς!
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο «Εθνος» ότι επί δύο έτη οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί δεν είχαν επιστρέψει στην υπηρεσία τους, μολονότι είχε εκδοθεί η σχετική εντολή. «Λόγω αμέλειας, λόγω ισχυρών πιέσεων από τα πρόσωπα που συνόδευαν, κανείς δεν αναζήτησε τους 35 αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν πάρει φύλλο πορείας ήδη επί υπουργίας Νίκου Δένδια και δεν επέστρεψαν ποτέ», αναφέρει η ίδια πηγή.
Μάλιστα, δύο από τους 35 αστυνομικούς ήταν στη φύλαξη του δημοσιογράφου που κατήγγειλε δημόσια ο Νίκος Τόσκας ότι την περασμένη εβδομάδα τον πήρε οργισμένος τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί για την αφαίρεση των δύο αστυνομικών του. Ο υπουργός τού απάντησε ότι πρόκειται για θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία δεν παρεμβαίνει ο ίδιος. Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού αναφέρουν ότι ο γνωστός δημοσιογράφος ξεπέρασε τα όρια στη συνομιλία του με τον υπουργό, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα.
Οσο για τους 35 αστυνομικούς που ουδείς έψαξε, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να αναζητηθούν οι ευθύνες προϊσταμένων, αλλά και των ίδιων για την άρνησή τους να παρουσιαστούν στην οργανική τους θέση. «Είναι προφανές ότι αυτό συνέβη με την ανοχή των προϊσταμένων τους. Είτε μέσω ΕΔΕ είτε μέσω διοικητικών πράξεων, θα υπάρξουν κυρώσεις», υποστηρίζει στο «Εθνος» στέλεχος της Κατεχάκη.
Η επιστροφή των 700 αστυνομικών έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών αρκετοί βρίσκονται εκτός γραφείων και Αττικής, οπότε τα φύλλα πορείας θα στέλνονται σταδιακά. Τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου θα ξεκινήσει η ενημέρωση των «στόχων» και αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά οι αποφάσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ληφθεί και οι αστυνομικοί θα επιστρέψουν στην αστυνόμευση.
Η απογραφή
Ειδικά μετά την απογραφή που έκανε η επιτροπή και βρήκε περιπτώσεις στόχων που στους φακέλους τους υπήρχαν αιτήσεις για φύλαξη χωρίς όμως να αιτιολογείται για ποιον λόγο και κατάφεραν τελικά να έχουν αστυνομική φύλαξη, υπήρξε η θέληση να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» των αστυνομικών που είχαν καταλήξει... βοηθοί πολιτικών και επιχειρηματιών. Σε άλλες περιπτώσεις είχαν ικανοποιηθεί αιτήματα που είχαν διατυπωθεί προφορικά σε... ώτα αξιωματικών που ήταν φιλικά διακείμενοι προς τις απαιτήσεις πολιτικών προσώπων.
Το «ψαλίδι» Τόσκα στοχεύει στη ρουσφετολογική διάθεση αστυνομικών σε πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Τρανταχτές περιπτώσεις αστυνομικών που υποτίθεται ότι προστάτευαν στόχους που κινδύνευε η ζωή τους, αλλά διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν στα γραφεία τους, έκαναν τους οδηγούς τους και άλλα τραγελαφικά.
Στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν ότι είναι αυτονόητο πως οι σχετικές λίστες φύλαξης προσώπων-στόχων θα υπόκεινται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε επικαιροποίηση, ώστε να διαπιστώνεται αν συνεχίζουν να συντρέχουν οι λόγοι φύλαξής τους. Μάλιστα, στο Προεδρικό Διάταγμα της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει σχετική πρόβλεψη όπου προσδιορίζεται επακριβώς ποιοι δικαιούνται αστυνομική φύλαξη.
«Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεκτίμησης των αντικειμενικών αναγκών στη διάθεση αστυνομικού προσωπικού για φύλαξη προσώπων και εγκαταστάσεων, θα αρχίσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση των σχετικών αποδεσμεύσεων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται η εξοικονόμηση, στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων, 700 περίπου αστυνομικών και 80 περίπου μηχανοκίνητων μέσων, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», γράφει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επιστροφή των αστυνομικών των VIPs.
--------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Λευτέρης Μπιντέλας
--------------------------------------------