Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πλημμύρες: Aναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, ατομικό βοήθημα και αποζημίωση έως 6.000€

“Η σχετική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, χορήγηση ατομικού βοηθήματος ύψους περίπου 600 ευρώ και 6.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε οικίες και οικοσκευές.”

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Eυρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο τις καταστροφές που προκάλεσε στη Λακωνία και στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Μεσσηνίας, η πρόσφατη κακοκαιρία. Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, έγινε  υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου,
του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα και  του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση. 


Συμμετείχαν επίσης βουλευτές και δήμαρχοι των δύο νομών, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων Παν. Κορκολής. 

Η σύσκεψη έγινε στα πλαίσια της της άμεσης κινητοποίησης της κυβέρνησης προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές και το αγροτικό οδικό δίκτυο και να ενισχυθούν οικονομικά οι πληγέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια κιόλας μέρα της θεομηνίας, οι νομοί Λακωνίας και Μεσσηνίας κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη, ενώ τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών είναι έξω από την πρώτη μέρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, συζητείται στη Βουλή και η σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Αραχωβίτη προς τον υπουργό Οικονομικών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Ανατολικής Μάνης, Τριφυλίας, Πύλου - Νέστορος, Σπάρτης, Μονεμβασίας, Δυτικής Μάνης και Ευρώτα να ολοκληρώσουν τις καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις, σπίτια, οικοσκευές και αγροκτήματα και εντός των επόμενων ημερών να έχουν υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα οικονομικής ενίσχυσής τους για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές Κ.Υ.Α για να εκταμιευθούν οι σχετικοί πόροι για την αποκατάσταση των πληγέντων.


Η σχετική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, χορήγηση ατομικού βοηθήματος ύψους περίπου 600 ευρώ και 6.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε οικίες και οικοσκευές. Επίσης, για τις επιχειρήσεις, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και εξόφλησή τους σε 12 -24 μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής και αποζημίωσή τους με επιχορήγηση έως και 30% της ζημιάς σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε στη σύσκεψη, και επανέλαβε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ότι σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η ενίσχυση των ΟΤΑ για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων -για την οποία ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού -, καθώς αυτή την περίοδο στην περιοχή ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς. Πρόσθεσε δε, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών τους, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα γίνει η αποκατάσταση των ρεμάτων, ενώ ο ΕΛΓΑ προχωρεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης σημείωσε, ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην καταγραφή των ζημιών, για την αποκατάσταση των οποίων θα αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα υποβληθεί αίτημα σχετικής χρηματοδότησης προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΟΤΑ των δύο νομών, καθώς και της εταιρίας «Μορέας», η οποία κατασκεύασε και λειτουργεί τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη -Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη.
-------------------------------
Πηγή:  notospress.gr
--------------------------------