Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

«Ο Σεπτέμβριος καλωσορίζει το δακο»

Διανύουμε μία από τις πιο δύσκολες ελαιοπαραγωγικές χρονιές πανελλαδικά. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί νοτιάδες που επικράτησαν το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο -περίοδος ανθοφορίας της ελιάς- οδήγησαν ακόμα και σε μηδενική παραγωγή που αγγίζει κατά μέσο όρο το ποσοστό του 30%.
 
Οι απώλειες υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν 200 έως 300 εκ. Ευρώ πανελλαδικά.

Οι ελαιοπαραγωγοί ταλαιπωρούνται από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σχινοκαρπία των καλλιεργειών τους και ταυτόχρονα νιώθουν αβοήθητοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω της ελλειπής δράσης του, μιας και για ακόμη μία χρονιά η δακοκτονία είτε δεν πραγματοποιήθηκε σε αρκετές περιοχές, είτε καθυστέρησε να λάβει χώρα. Οι στενάχωρες αυτές καταστάσεις τους έχουν οδηγήσει σε ένα λαβύρινθο σκέψεων και δυστυχώς επικρατεί μία εύλογη απορία: ‘Αξίζει να προστατέψω την εναπομείνουσα παραγωγή μου από το δάκο;
 
Η απάντηση σαφώς και θα πρέπει να είναι ΝΑΙ.
 
Ο Σεπτέμβριος και οι πρώτες βροχοπτώσεις χτυπάνε απειλητικά την πόρτα των ελαιοπαραγωγών. Οι μέτριες θερμοκρασίες που καταγράφονται το μήνα αυτό δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξη και εξέλιξη του εντόμου του δάκου. Επομένως συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή και στροφή των καλλιεργητών σε τρόπους αποτελεσματικούς και σε συστήματα που τηρούν επιτυχώς τα κριτήρια της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.
 
Στην βόρεια παραλιακή ζώνη της Κρήτης μέσα από ένα δίκτυο παγιδών, έχουν καταγραφεί διεξοδικά οι γενεές του δάκου, με τελευταία να καταδεικνύουν την περίοδο από 5.08.2013 έως 12.08.2013 (125δάκοι/ανά παγίδα) ως την πιο γόνιμη περίοδο για την τρέχουσα γενεά. Με βάση, λοιπόν, το βιολογικό κύκλο του δάκου η γενεά του Σεπτεμβρίου αναμένεται τεράστια και υπολογίζετα στις 20.09.2013.
 
Με βάση τα ανωτέρο προτείνουμε στους παραγωγούς οι οποίοι επιθυμούν να προστατέψουν ότι απέμεινε από την παραγωγή τους να προβούν άμεσα στην εγκατάσταση της ‘ΔΑΚΟΦΑΚΑΣ’ το αργότερο μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.
 
Μην αφήσετε το δάκο να δράσει ανενόχλητος την πιο κρίσιμη περίοδο.
 
Για περισσότερες πληροφορίες
 
http://www.dakofaka.com/main/welcome/
-------------------------
Πηγή: paseges.gr
-------------------------