Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εκτροφή εντόμων: Μία νέα διατροφική πραγματικότητα;

 
Η βρώση εντόμων συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια στο καθημερινό μενού των Ταϊλανδών. Όμως, η κατανάλωση εντόμων στην χώρα έχει οδηγήσει σε μία νέα μορφή παραγωγικής δραστηριότητας, με την ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των βιομηχανικών μονάδων εκτροφής εντόμων. 

Ήδη, υπάρχουν 20.000 μονάδες εκτροφής γρύλων στα βορειανατολικά της χώρας. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, η χώρα της Ταϋλάνδης όντας η ηγετική «δύναμη» της περιφέρειας όσον αφορά την εκτροφή και επεξεργασία εντόμων, παράγει κατά μέσο όρο 7.500 τόνους εντόμων ετησίως. Τα κυριότερα είδη παραγωγής είναι οι γρύλοι, οι σιταρόψειρες και οι κάμπιες (των μπαμπού).

Οι επιχειρήσεις εκτροφής εντόμων της Ταϋλάνδης έχουν καθιερωθεί σε σημαντικό βαθμό στο διεθνές στερέωμα, αλλά ο απρόβλεπτος παράγοντας δεν μπορεί να αποφευχθεί. Όπως και έτερα ζώα που εκτρέφονται για μαζική κατανάλωση, οι γρύλοι είναι ευάλωτοι σε ασθένειες και μεταβολές των καιρικών συνθηκών και δεν υπάρχουν ακόμη οι απαραίτητες γνώσεις για την εκτροφή τους.

Τα έντομα έχουν μετατραπεί σε ένα δημοφιλές snack στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως στην Όδο Khao Sarn, μία υπαίθρια αγορά στην Bangkok, όπου πωλούνται σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους στην άκρη του δρόμου.

Η Οργάνωση Γεωργίας και Τροφίμων του Ο.Η.Ε. (σ.σ. pentapostagma.gr - United Nation's Food and Agriculture Organization) προωθεί την τελευταία δεκαετία τα έντομα ως εναλλακτική πηγή τροφίμων τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Η συγκεκριμένη μορφή εκτροφής, σύμφωνα με την Οργάνωση, συγκεντρώνει λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις έτερες μορφές καλλιέργειας κρέατος, ενώ η Οργάνωση επισημαίνει ότι τα έντομα εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα… που είναι απαραίτητα για μία καλή διατροφή…




-------------------------------------
Πηγή: pentapostagma.gr
-------------------------------------