Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Tα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών - Έπαινος για τον κ. Μ.Καλλίγερο

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την αποψινή πανηγυρική συνεδρία της.

«Σκοποί της επιστήμης είναι η γνώση και η βελτίωση της ζωής του ανθρώπου. Αλλά υπάρχουν και παράπλευροι σκοποί, όπως η στρατιωτική και η οικονομική επικράτηση καθώς και το γόητρο μιας χώρας ή ενός ατόμου. Η γνώση του φυσικού κόσμου είναι προϋπόθεση για την κατανόηση της Φύσεως», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Κοντόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Χ. Πετράκος, παρουσίασε την Έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας το 2012, ενώ ακολούθησε η απονομή βραβείων και επαίνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας και η καθιερωμένη ετήσια τελετή έκλεισε με την αναγγελία προκήρυξης των νέων βραβείων από τον κ. Πετράκο.

Η αναλυτική λίστα βραβείων και επαίνων για το 2012

Τάξη των θετικών επιστημών

1. Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από την σύζυγό του Ζαφειρία Ν. Αρτεμιάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική εργασία Μαθηματικής Ανάλυσης στον κ. Βασίλειο Νεστορίδη για την εργασία του με τίτλο: «Extensions of the disc algebra and of Mergelyan?s theorem».

2. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστεύσαντα πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, κ. Νικόλαο Σπηλιά.

3. Δύο (2) βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2010 ? 2011 στους : α) Χρυσούλα Λίτινα, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και β) Ιάσονα Χαλμούκη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

4. Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον κ. Δημήτριο Τσούλη για την εργασία του: «Analytical computation of the full gravity tensor of a homogeneous arbitrarily shaped polyhedral source using line integrals».

5. Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για βράβευση θεσμικού οργάνου το οποίο με τις δραστηριότητές του έχει συμβάλει στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (1980).

6. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά σε πρωτότυπη ερευνητική εργασία Οργανικής Χημείας, στους κ.κ. Ιωάννη Λυκάκη και Μανώλη Στρατάκη για την εργασία τους: "Oxidative Cycloaddition of 1,1,3,3 - Tetramethyldisiloxane to Alkynes Catalyzed by Supported Gold Nanoparticles".

7. Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, εις μνήμην των γονέων της Ιωάννου και Ανδρομάχης Ι. Δεμερτζή, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη εργασία επί των Μαθηματικών των Αρχαίων Ελλήνων, στον κ. Γιάννη Θωμαΐδη για το βιβλίο του : «Εξισώσεις και ανισώσεις δευτέρου βαθμού στα Αριθμητικά του Διόφαντου. Μια μελέτη για την ιστορία της ’λγεβρας» ( Εκδόσεις Ζήτη, 2011).

8. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο, Υποναύαρχο του Λιμενικού Σώματος ε.α. και επίτιμο Γραμματέα του Παγκοσμίου Οργανισμού Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ, για την προώθηση θεμάτων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος αφορόντων στην προστασία της θάλασσας κατά τις διεθνείς μεταφορές.

9. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Χρήστο Λάζο για το βιβλίο του «Η Οπτική στην Αρχαία Ελλάδα. Φάροι, Διόπτρες, Κάτοπτρα, Φακοί, Τηλεσκόπια» (Εκδόσεις Αίολος, 2009)

10. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Γεώργιο Βουγιουκαλάκη για την εργασία του : "Radical Reactivity of Aza[60]fullerene: Preparation of Monoadducts and Limitations".

11. Εύφημος μνεία στην κυρία Ειρήνη Σαρόγλου - Τσάκου για το βιβλίο της «Υγεία εν πλώ» (Αθήνα 2011).

Τάξη των γραμμάτων & των καλών τεχνών

1. Χρυσό Μετάλλιο στο περιοδικό σύγγραμμα «Αρχαιολογική Εφημερίς» (1837) για την 175ετή συμβολή του στην πρόοδο και καλλιέργεια της αρχαιολογικής επιστήμης από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι των ημερών μας.

2. Αργυρό Μετάλλιο στον κ. Ιορδάνη Δημακόπουλο, αρχιτέκτονα, Γενικό Διευθυντή Αναστηλώσεως των Μνημείων της Ελλάδος ε.τ. του ΥΠΠΟ, σε αναγνώριση του υψηλής στάθμης επιστημονικού του έργου και προσφοράς του.

3. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον κ. Γεώργιο Φράγκο.

4. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας ή μουσικολόγου, στον κ. ’ρη Γαρουφαλή, διακεκριμένο πιανίστα, μουσικό παιδαγωγό και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών για το σύνολο της υψηλής στάθμης καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς.

5. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στην κυρία Αθηνά Γεωργαντά για το βιβλίο της «Τα θαυμάσια νερά, Ανδρέας Κάλβος. Ο ρομαντισμός, ο βυρωνισμός και ο κόσμος των Καρμπονάρων» (Εκδόσεις Ερμής, Αθήνα 2011).

6. Bραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας, οίκοθεν, στον κ. Δανιήλ Ιακώβ για το δίτομο έργο του «Ευριπίδης ’λκηστη» (ΜΙΕΤ, Αθήνα 2012).

7. Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα - Δεσποτοπούλου, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της ακαδημαϊκό κ. Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, στους κ.κ. Ήρκο και Στάντη Αποστολίδη και μεταθανατίως στον Ρένο Αποστολίδη, για το εξάτομο έργο τους «Johann Gustav Droysen, Ρ.-Η.-Σ. Αποστολίδης ?Ιστορία του Ελληνισμού (Ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου ? Διαδόχων ? Επιγόνων)?» (Αθήνα, Alpha Τράπεζα, 1996- 2011).

8. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, της τελευταίας τριετίας, με θέμα από την βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο, οίκοθεν, στον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Μπούρα για το βιβλίο του «Βυζαντινή Αθήνα 10ος ? 12ος αι.» (Μουσείο Μπενάκη, 6ο Παράρτημα, Αθήνα 2010).

9. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος από την λεκάνη της Μεσογείου την περίοδο 1600 π.Χ. - 500 π.Χ., στην κυρία Ευρυδίκη-Ευδοκία Λέκα για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της : «Συντήρηση και αποκατάσταση γλυπτών κατά την αρχαιότητα: το παράδειγμα της αρχαϊκής γλυπτικής».

10. Βραβείο Χαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για μελέτη για Έλληνα ποιητή ή πεζογράφο που έζησε τη χρονική περίοδο 1850-1950, στην κυρία Ελένη Ι. Αραμπατζίδου για την ανέκδοτη εργασία της «Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ.Π. Καβάφη».

11. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο και χαράκτη κ. Γιώργο Ιωάννου για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον σκιτσογράφο κ. Γιάννη Κυριακόπουλο (ΚΥΡ) για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου.

13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές κ. Γεώργιο και κυρία Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού-καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.

14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1952) για το σημαντικό εκπαιδευτικό και μορφωτικό της έργο.

15. Έπαινος, οίκοθεν, στους Γεράσιμο Μπάλλα και Νίκη Λάσκαρη Μπάλλα για το τρίτομο έργο τους «Λαογραφικά Κεφαλλονιάς» {Α΄ Λιανοτράγουδα (2007), Β΄ Δημοτικά Τραγούδια (2010), Γ΄ Λαϊκοί Ποιητές (2011)}, (Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών ? Σειρά Μελετών και Διατριβών).

16. Εύφημος μνεία στον κ. Γεώργιο Παπασταματίου για το βιβλίο του με τίτλο « Η Γορτυνία του Λάδωνα και η Τριποταμιά της (Μπέλεσι)» (Εκδόσεις ΚΟΡΑΛΙ, Αθήνα 2012).

Ίδρυμα Πέτρου Χάρη

1. Βραβείο Μυθιστορήματος , με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο για το βιβλίο «Τα παιδιά του Κάιν».

2. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Γιώργο Σκαμπαρδώνη για το βιβλίο «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω».

3. Βραβείο Δοκιμίου , με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Δημήτρη Αρβανιτάκη για το βιβλίο «Στο δρόμο για τις Πατρίδες».

4. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Μανόλη Πρατικάκη για το σύνολο του έργου του.

5. Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνία, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην κυρία Λίτσα Ψαραύτη για το σύνολο του έργου της.

Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη

1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Χριστόφορο Λιοντάκη για το σύνολο του έργου του.

2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Γιώργο Συμπάρδη για το βιβλίο «Υπόσχεση Γάμου».

3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Έλενα Πέγκα για το βιβλίο «Σφιχτές ζώνες και άλλα δέρματα»

4. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Γιάννη Ευσταθιάδη για το σύνολο του έργου του.

5. Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην κυρία Σοφία Γιαλουράκη για το σύνολο του έργου της.

Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών

1. Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε πρόσωπο ή συντεταγμένη ομάδα για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιΐας που προήγαγε την κοινωνική πρόνοια στη χώρα μας, στο Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Σύλλογος Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ? Η ΦΛΟΓΑ» (1982), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων προσφοράς στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο με παροχή ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας και στήριξη των οικογενειών τους.

2. Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ απονεμόμενο σε σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιΐας και φιλανθρωπίας, στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, (1972), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων προσφοράς σε παιδιά, νέους και ενήλικες που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση με συστηματική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στη βελτίωση και προαγωγή της ποιότητας της ζωής τους.

3. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης με θέμα «Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας και οι επιπτώσεις του επί της ελληνικής οικονομίας σήμερα και στο άμεσο μέλλον», στους κ.κ. Τηλέμαχο Ευθυμιάδη και Παναγιώτη Τσίντζο για την ανέκδοτη μελέτη τους με τίτλο «Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας και οι επιπτώσεις του επί της ελληνικής οικονομίας σήμερα και στο άμεσο μέλλον».

4. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης με θέμα «Ο φιλοσοφικός στοχασμός στον 19ο αιώνα», στον κ. Δημήτριο Φούφουλα για την ανέκδοτη εργασία του με τίτλο «Sociologie et utopie socialiste, Essai sur Saint - Simon».

5. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μιλτιάδη Λογοθέτη για το τρίτομο έργο του «Δωδεκανησιακός τύπος (1848-2008). Συμβολή στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Δωδεκανήσου» (Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, 2010).

6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, μετά θάνατον, στους δύο Πακιστανούς Hamayun Anwar, 18 ετών και Wakar Ahmed, 32 ετών, για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας καθώς βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τραίνου.

7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» (1941), για την μακρά και πολυσχιδή εθνική και πολιτιστική του δράση.

8. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Βασίλειο Δωροβίνη για το πολιτιστικό έργο που έχει αναπτύξει στην περιοχή της Αργολίδας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής δραστηριότητάς του.

9. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Εμμανουήλ Καλλίγερο για τα δύο βιβλία του «Κυθηραϊκά Επώνυμα. Ιστορική, γεωγραφική και γλωσσική προσέγγιση» (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2002, β΄ έκδ. 2006) και «Κυθηραϊκά Τοπωνύμια. Ιστορική Γεωγραφία των Κυθήρων» (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2011), καθώς και για την λοιπή συμβολή του στην ανάδειξη των Κυθήρων.

10. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Χρίστο Φωτεινόπουλο για την πνευματική και κοινωνική του προσφορά στην περιοχή των Καλαβρύτων.

11. Έπαινος, οίκοθεν, στο μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνοαμερικανική Ένωση» (1957) σε αναγνώριση της πολυετούς και υψηλής στάθμης προσφοράς του σε θέματα παιδείας και πολιτισμού στη χώρα μας.

12. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Νικόλαο Κουφό για το βιβλίο του «Παλαιά σχολεία του Οινούντος. Η οργάνωση της εκπαίδευσης στον τ. Δήμο Οινούντος Λακωνίας (1800-1950)» (Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Οινούντος, Σελλασία 2009).

13. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Θεόδωρο Μονέο, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του στις 2.11.2009 καταδίωξε ένοπλο δράστη ληστείας περιπτέρου στη Νίκαια και συνέβαλε στη σύλληψή του.
---------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------------