Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σήμα SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι της Λακωνίας

“Δημ. Πολλάλης: «Πολύ σύντομα, οι ξενοδόχοι, δε θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις βασικές οικονομικές μας υποχρεώσεις ”

 

Υποτονική η τουριστική κίνηση στη Λακωνία για 4η χρονιά.
Η κρίση «κτυπά» τον τουρισμό.
Σε απόγνωση οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά της τουριστικής κίνησης στο νομό Λακωνίας, σύμφωνα με όσα περιγράφουν στο Notospress.gr πέντε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο νομό. Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι η πληρότητα στα καταλύματα βαίνει συνεχώς μειούμενη, συγκριτικά με περασμένες χρονιές, ενώ εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει ανατροπή του σκηνικού, εάν δεν προηγηθούν συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες από Δήμους και φορείς.

Μιλούν στο Notospress.gr οι κ.κ. Πολλάλης, Τζανάκος, Πάνου, Δημητρόπουλος και Μουρκάκος.

Δημ. Πολλάλης – πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας – ιδιοκτήτης Hotel “Palazzo” (Αρχάγγελος Λακωνίας): «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης»

Την υποτονική τουριστική κίνηση στο νομό Λακωνίας επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων του νομού κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο οποίος μιλώντας στο Notospress.gr, αναφέρει τα εξής: «Η τουριστική κίνηση στη Λακωνία είναι ιδιαίτερα πεσμένη. Ο τουρισμός, εδώ και καιρό, έχει εκπέμψει ένα παρατεταμένο σήμα SOS και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, αλλά δυστυχώς αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα τηλέφωνα έχουν πάψει να χτυπούν και φτάνουμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη φορά ίσως να μην είμαστε σε θέση να είμαστε συνεπείς ακόμα και στην εξόφληση των λογαριασμών μας» παραδέχεται ο κ. Πολλάλης.

Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση στις κρατήσεις, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων επισημαίνει: «Η προοπτική για φέτος είναι ότι κάποια μικρή κίνηση αναμένεται να υπάρξει την περίοδο του Αυγούστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε μπορείς να έχεις μια επιχείρηση ετοιμοπόλεμη, καθώς οι υποχρεώσεις είναι παρά πολλές».

Ο κ. Πολλάλης αναφέρεται και στην προέλευση των επισκεπτών που επιλέγουν τη Λακωνία για τις διακοπές τους: «Στη Λακωνία, αλλά και στην ευρύτερη Πελοπόννησο, οι επισκέπτες είναι Έλληνες κατά ποσοστό 80-85%, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερο ποσοστό. Ανέκαθεν, η μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουρισμού ήταν η Αθήνα, αλλά με την κρίση και όλη την αστάθεια που επικρατεί, υπάρχει επιφυλακτικότητα από τον κόσμο».

Θα φέρει η σταθερότητα στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, ανατροπή στο υποτονικό κλίμα; Σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, «η σταθερότητα στο πολιτικό, αλλά και στο οικονομικό σύστημα, πιστεύουμε ότι θα φέρει έναν άλλο αέρα αισιοδοξίας. Ωστόσο, επί του πρακτέου, αυτή τη στιγμή οι τουριστικές επιχειρήσεις, σε όλες τις φάσεις του τουρισμού, αντιμετωπίζουν ένα ισχυρό πρόβλημα όσον αφορά την επιβίωση» αποσαφηνίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λακωνίας και προσθέτει: «Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με 2011 ή άλλες χρονιές, καθώς η φετινή χρονιά εκπέμπει SOS, ενώ χαρακτηρίζεται και ως σεζόν της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τις κρατήσεις».

«Αξιόλογες οι κινήσεις του Δ. Μονεμβάσιας, χαλαρότητα στους άλλους Δήμους»

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η άποψη του προέδρου των ξενοδόχων για τη στρατηγική που χαρακτηρίζει την προώθηση του τουρισμού στο νομό: «Η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας έχει ολοκληρώσει εδώ και δύο-τρία χρόνια ένα marketing plan, το οποίο έχει εκπονηθεί από τον καθηγητή τουριστικού marketing κ. Δημ. Κούτουλα. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, η Ένωση προσπάθησε να καλέσει τους Δημάρχους και να ενοποιήσουμε την τουριστική μας «φωνή», μέσα από τη συνένωση των Δήμων με τους φορείς, ωστόσο η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

Ο Δήμος Μονεμβάσιας κάνει μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια με την κατασκευή καινούργιου site, την προσέλκυση δημοσιογράφων, ενώ σύντομα αναμένεται να διοργανωθεί και ξενάγηση tour operator σε περιοχές του Δήμου» εξηγεί ο κ. Πολλάλης, ο οποίος αφήνει αιχμές για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι υπόλοιποι Δήμοι στον τομέα της προβολής του τουρισμού: «Στους υπόλοιπους Δήμους η υπόθεση τουριστική ανάπτυξη-τουρισμός-τουριστική προβολή αντιμετωπίζεται πολύ χλιαρά έως καθόλου».



Κ. Τζανάκος – F&B Manager στο Ξενοδοχείο “Limira Mare” (Νεάπολη Βοιών): «Ευελπιστούμε να καλύψουμε την προηγούμενη μείωση στις κρατήσεις»

Τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες τουρισμού στη Λακωνία συμμερίζεται και ο κ. Κωνσταντίνος Τζανάκος, F&B Manager στο Ξενοδοχείο “Limira Mare”, στη Νεάπολη Βοιών: «Υπάρχει μια πτώση στις κρατήσεις. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει μια συνεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία και μια ζήτηση, η οποία, ωστόσο, δεν υλοποιείται απευθείας. Ελπίζω στην πορεία, αυτή η εικόνα να αλλάξει. Οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλές, αλλά υπάρχει πίεση και επί των νέων τιμών. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει οικονομικά πακέτα, πχ στις διανυκτερεύσεις άνω των τριών ημερών υπάρχει έκπτωση, ενώ στα group για διανυκτερεύσεις άνω των πέντε ημερών γίνεται έκπτωση της τάξης του 50%. Οι υπηρεσίες εστίασης, επίσης, προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ οι επισκέπτες μας μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στην οργανωμένη παραλία που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο, κάνοντας χρήση των υψηλών παροχών μας» εξηγεί ο κ. Τζανάκος.

Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση στις κρατήσεις δωματίων, ο κ. Τζανάκος επισημαίνει: «Ίσως μπορέσουμε να φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα και το ευχόμαστε γιατί  σίγουρα παρατηρείται μια πτώση σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Ευελπιστούμε ότι το επόμενο διάστημα θα καλύψουμε την πτώση στις κρατήσεις από το Πάσχα έως τώρα και φιλοδοξούμε να καλύψουμε το κενό με μια αύξηση της πληρότητας. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο διοργανώνεται στο ξενοδοχείο μας πρωτάθλημα Μπρίτζ, διάρκειας 8 ημερών, το οποίο οδηγεί σε κρατήσεις δωματίων έως και 80% και αποτελεί οικονομική ένεση για εμάς».

Ο ξενοδόχος αναφέρεται στην προέλευση των επισκεπτών, αλλά και στους ανασταλτικούς παράγοντες που συντελούν στη μείωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή: «Το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών είναι Έλληνες. Οι αλλοδαποί επισκέπτες κυμαίνονται σε χαμηλά ποσοστά, γεγονός οφειλόμενο στη μεγάλη απόσταση, στο ακατάλληλο οδικό δίκτυο, αλλά και στην ανυπαρξία ακτοπλοϊκής σύνδεσης της περιοχής. Θα μπορούσαν να λειτουργούν μια έως δύο γραμμές την εβδομάδα, ενώ σημαντική θα ήταν και η επαναφορά του flying dolphin, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Ακόμα και ο τουρίστας του σακιδίου θα αφήσει το ευρώ...»

Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα που θα προσελκύσουν του επισκέπτες; Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκο είναι «η οικονομική προσφορά των καταλυμάτων, τα αξιοθέατα που μπορεί να δει ο επισκέπτης (Απολιθωμένο Δάσος, Σπήλαιο της Καστανιάς, καστροπολιτεία Μονεμβάσιας), οι όμορφες παραλίες του νομού». Θετική είναι η γνώμη του ξενοδόχου για την τουριστική πολιτική που έχει χαράξει ο Δήμος: «Ο Δήμος Μονεμβάσιας έκανε μια μεγάλη προσπάθεια φέτος, δημιούργησε ένα ιδιαίτερα ενημερωτικό site για τους επισκέπτες, προβάλλοντας μια περιοχή που είναι ακόμα αλώβητη».




Αγγ. Πάνου - Ξενοδοχείο «Πανόραμα» (Μονεμβάσια): «Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα»

Άσχημα είναι τα μαντάτα και για την περιοχή της Μονεμβάσιας, όπως μας πληροφορεί ο κ. Άγγελος Πάνου, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πανόραμα»: «Η πληρότητα χαρακτηρίζεται από μείωση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο. Οι κρατήσεις παρουσιάζουν πτώση 50-70% μείωση, αν και ελπίζουμε ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

«Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα» τόνισε ο ξενοδόχος αναφορικά με την προοπτική για τη φετινή σεζόν.

Τέλος, χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του κ. Πάνου για την στρατηγική τουρισμού του Δήμου Μονεμβάσιας: «Υπάρχει;» αναρωτήθηκε, ενώ για το νέο site του Δήμου αρκέστηκε να σχολιάσει: «Ένα από τα χιλιάδες που υπάρχουν…»

Γ. Δημητρόπουλος - Ξενοδοχείο “Maniatis” (Σπάρτη): «Δραματική η μείωση στις κρατήσεις»

Την πτωτική τάση στην τουριστική κίνηση και στις τουριστικές κρατήσεις ανέδειξε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “Maniatis” στη Σπάρτη, κ. Γιώργος Δημητρόπουλος: «Για τέταρτη συνεχή χρονιά η κίνηση δεν είναι καθόλου καλή. Η μείωση στις κρατήσεις είναι δραματική. Μπορώ να πω ότι η Λακωνία, και ειδικότερα η Σπάρτη, υποφέρει. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά...» υπογραμμίζει ο ξενοδόχος.

«Σε άλλες περιοχές, υπήρξε αντιστροφή του κλίματος ύστερα από την ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης. Στη Λακωνία, όμως, δεν ισχύει αυτό. Ακόμα και οι Λάκωνες ομογενείς που έχουν κάνει κρατήσεις, τις ακυρώνουν» τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.

Χριστ. Μουρκάκος – Ξενοδοχείο “Belle Helene” (Βαθύ Γυθείου): «Απαιτείται πολιτική βούληση από Περιφέρεια και Κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη της Λακωνίας»

Σχετικά αισιόδοξος για τη φετινή τουριστική σεζόν παρουσιάζεται ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου “Belle Helene” στο Βαθύ Γυθείου κ. Χριστόφορος Μουρκάκος: «Παρουσιάζεται μια πτώση της τάξης του 15% σε σύγκριση με πέρυσι, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Περιμέναμε ότι η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη, οπότε αφού διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, είμαστε ευχαριστημένοι. Η μείωση, συνολικά, για τη σεζόν πιστεύω ότι δε θα ξεπεράσει το 20%», αποκαλύπτει ο κ. Μουρκάκος.

Σύμφωνα με τον ξενοδόχο, ενώ η πληρότητα διατηρείται σε αξιοπρεπή επίπεδα, αναπόφευκτη είναι η μείωση στις τιμές: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν τίθεται μόνο θέμα πληρότητας, αλλά και μείωσης τιμών. Έχουμε μείωση τιμών σε ποσοστό 10-15%, από την οποία προκύπτει συνολική μείωση τζίρου 25-30%. Σαν πληρότητα δεν αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το κακό είναι ότι υπάρχει και χαμηλή ποιότητα, αλλά και χαμηλότερες τιμές».

Όσον αφορά τη στρατηγική που εφαρμόζει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ο κ. Μουρκάκος είναι ξεκάθαρος: «Σε επίπεδο Δήμου (σσ Ανατολ. Μάνης), θεωρώ ότι η στρατηγική βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Το θέμα είναι ότι δεν αρκεί μόνο ο Δήμος να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη της Λακωνίας. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση πρώτα από την Περιφέρεια και στη συνέχεια από το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Ο Δήμος δεν έχει πολλά περιθώρια για να ενεργήσει σχετικά. Ότι μπορεί το κάνει και σε πάρα πολύ καλό βαθμό» υπογραμμίζει ο κ. Μουρκάκος.
-------------------------------------------------------
Πηγή: notospress.gr-Χρήστος Πετρούλιας
-------------------------------------------------------