Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πρόταση ΔΕΗ για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού στα νησιά


Πρόταση για τον Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σύμφωνα με το ν.2773/99, υπέβαλε η ΔΕΗ στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ο Κώδικας Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε.

Στο Σχέδιο του Κώδικα καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τις Οδηγίες της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή Μη Διασυνδεμένων Νησιών, στην ανάπτυξη και διαχείριση των Σταθμών Παραγωγής στα νησιά, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των Παραγωγών και των Προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στα νησιά, στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και στη Ρόδο χωρίς παρέκκλιση από την εφαρμογή των Οδηγιών, στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα υπόλοιπα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με παρέκκλιση από την εφαρμογή των Οδηγιών, καθώς και στην οικονομική εκκαθάριση της αγοράς.

Σύμφωνα με την Πρόταση, η Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και στη Ρόδο βασίζεται στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ), οι προσφορές έγχυσης των Μονάδων γίνονται με βάση το μεταβλητό τους κόστος και η εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με την Οριακή Τιμή Συστήματος κάθε νησιού, με την οποία αμείβονται οι νέες Μονάδες για την παραγωγή τους.

Οι παλαιές Μονάδες της ΔΕΗ αμείβονται για την παραγωγή με βάση το μεταβλητό τους κόστος. Το συνολικό κόστος παραγωγής κάθε νησιού, το οποίο αναλύεται σε κόστος ενέργειας, κόστος επικουρικών υπηρεσιών και κόστος ισχύος, χρεώνεται στους Προμηθευτές που δραστηριοποιούνται σε κάθε νησί, αντίστοιχα με τις καταναλώσεις των Πελατών τους.

Όσον αφορά στη λειτουργία της αγοράς στα υπόλοιπα νησιά, ακολουθείται η διαδικασία εφαρμογής του ΗΕΠ και του Προγράμματος Κατανομής των Μονάδων σε κάθε νησί, με σκοπό την αξιόπιστη και οικονομική λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων και την υλοποίηση των συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και Παραγωγών ΑΠΕ.

Επίσης, στο Σχέδιο του Κώδικα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο ένταξης των Μονάδων ΑΠΕ και ειδικότερα των Μονάδων Υβριδικών Σταθμών με αντλησιοταμίευση.
----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---------------------