Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πλοίο τα Κύθηρα


Στα 30 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του κράτους προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν επιδοτούμενα δρομολόγια στην άγονη γραμμή από τον Αύγουστο του 2009.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλες τις εταιρείες της ακτοπλοΐας.

«Οι οφειλές έχουν φθάσει πλέον σε τέτοια ύψη ώστε ιδιαίτερα για τις μικρότερες εταιρείες τίθεται αφενός θέμα επιβίωσης και αφετέρου εκτέλεσης των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει από τις συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Αντώνης Αγαπητός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ακτοπλοϊας, από το υπουργείο Οικονομίας - Ναυτιλίας, δεν δόθηκε σαφής απάντηση ως προς τον χρόνο τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η αγωνιώδης έκκληση του Δημάρχου Κυθήρων Θεόδωρου Γ. Κουκούλη:

«Με εξαιρετική αγωνία όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι των Κυθήρων αναμένουν την εξόφληση των οφειλόμενων από το κράτος επιδοτήσεων προς την Ναυτιλιακή Εταιρεία ΛΑΝΕ και το Ο/Γ- Ε/Γ πλοίο « Βιτζέντζος Κορνάρος» που εξυπηρετεί την γραμμή Πειραιώς – Κυθήρων –Κρήτης.

Ως γνωστόν από τον Αύγουστο του 2009 δεν έχει καταβληθεί η επιδότηση στο εν λόγω πλοίο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η διακοπή των δρομολογίων που συνδέουν τα Κύθηρα με τον Πειραιά, τα Αντικύθηρα, το Γύθειο και την Κρήτη» και προσέθεσε:

«Είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθεί άμεσα τουλάχιστον ικανό μέρος του οφειλόμενου της τάξης των 3.3 εκατ. ευρώ ποσού για να πληρωθούν επείγουσες υποχρεώσεις του πλοίου προς το ΝΑΤ και τους εργαζόμενους.

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα δεν μπορούν άλλο να περιμένουν. Στην κρίσιμη οικονομικά περίοδο που διανύουμε τυχόν αναστολή των δρομολογίων του εν λόγω πλοίου θα σημάνει τεράστια οικονομική καταστροφή για τα Κύθηρα ενόψει του Πάσχα, αλλά και του Καλοκαιριού.

Απευθύνω αγωνιώδη έκκληση προς τον Υπουργό Οικονομικών να ανταποκριθεί άμεσα. Οι καιροί ου μενετοί», καταλήγει ο Δήμαρχος Κυθήρων.
-------------------------------
Πηγή: marinews.gr
-------------------------------