Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

"Η ΓΥΡΑ" - Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Η λιτάνευση της Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η Λεγόμενη «Γύρα», είναι το κορυφαίο θρησκευτικό έθιμο των Κυθήρων

 
Είναι έθιμο πολύ παλιό. Υπάρχει μαρτυρία του 1750, που ο τότε Επίσκοπος Κυθήρων, δίνει εντολή στους ιερείς να συμμετέχουν στις λιτανείες «της Θαυματοβρύτου και Αγίας Εικόνος της Θεοτόκου των Μυρτιδίων"

Όμως η « Γύρα» όπως γίνεται σήμερα καθιερώθηκε σπό το 1842.

Στις 4/12/1841 το «Επαρχιακόν Συμβούλιον επί της Θρησκείας» εξέδωσε απόφαση για την μεταφορά και οριστική τοποθέτηση της Αγίας Εικόνας, από το Φρούριο Κυθήρων, όπου φυλασσόταν για το φόβο των Πειρατών, στη Μονή Μυρπδίων (απόσταση 13χλμ).

Σε αυτή την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα της « Γύρας», ότι δηλ. την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα έρχεται η Εικόνα εις την «Πόλιν», θα παραμένει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά «θέλει εκ νέου τελείται λιτανεία, μεταφερομένης εκ του Ναού της Μητροπόλεως εις την εξοχήν, ίνα απονείμει τας ευλογίας της, υπό τον άρον ότι την ογδόην ημέραν να λάβη πέρας η λιτανεία και να τοποθετηθεί εκ νέου η Αγία Εικών εις την Μονήν αυτής».
Έτσι η «Γύρα» κρατούσε 8 ημέρες. Στα χωριά που πήγαινε η Εικόνα, γίνονταν λατρευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Μεγάλο Πανηγύρι γινόταν τη Νέα Παρασκευή στον Ποταμό και την Κυριακή του Θωμά στο Μυλοπόταμο.

Μετά την Ένωση της Επτανήσου το 1864, προστέθηκαν δύο ακόμη μέρες στη «Γύρα», για να ικανοποιηθούν δύο επιπλέον χωριά.
Αργότερα έγιναν και άλλες τροποποιήσεις και τελικά σήμερα η «Γύρα» κρατάει 15 ημέρες και την Κυριακή των Μυροφόρων η Αγία Εικόνα επιστρέφει στο Μοναστήρι της.




----------------------------------
Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος----------------------------------