Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Έκθεση σταθμός για το λάδι και την ελιά

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η έκθεση σταθμός για το λάδι και την ελιά που συνδιοργάνωσαν Νομαρχία Πειραιά και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού

Ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση, ακόμη ένα κορυφαίο γεγονός, το σημαντικότερο στην χώρα μας για την ελιά και τα παράγωγά της, το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς συνδιοργάνωσαν στον Πειραιά, η Νομαρχία Πειραιά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, συνεχίζοντας τις κοινές υψηλού επιπέδου δράσεις για την προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Για τρεις συνολικά ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον Πειραιά, εκεί όπου αγρότες και παραγωγοί, επαγγελματίες της αγοράς τροφίμων, αυτοδιοικητικοί φορείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας ανανέωσαν το ραντεβού τους σε μια έκθεση θεσμό για τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, την ελιά και το λάδι.

Το Φεστιβάλ που διεξήχθη για τρίτη συνεχή χρονιά στον Πειραιά προσέλκυσε και φέτος το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο και την ποιότητα του ελληνικού λαδιού και της ελιάς στα 90 συνολικά περίπτερα των εκθετών της. Με επίκεντρο την έκθεση για την ελιά και το λάδι, αλλά και με πλήθος παράπλευρων ειδικών θεματικών εκδηλώσεων, όπως η ξεχωριστή εκδήλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας που τίμησε όσους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην αποκατάσταση των καμένων της Ηλείας, αφιερωμάτων, συνεδρίου και πολλών happenings, το Φεστιβάλ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων επισκεπτών από κάθε άλλη χρονιά, ξεπερνώντας σε επιτυχία κάθε προσδοκία.

Η Νομαρχία Πειραιά συνεχίζοντας σταθερά και με συνέπεια τις δράσεις και παρεμβάσεις της για την στήριξη της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής, συμμετείχε για δεύτερη χρονιά ως συνδιοργανώτρια αλλά και με δικό της περίπτερο απ΄ όπου αναδείχθηκαν τα υψηλής ποιότητας ελαιοκομικά προϊόντα από τα Κύθηρα και την Τροιζηνία.

Κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο κλάδος της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρά τις αντιξοότητες των καιρών, έχει ακόμα σημαντικά αποθέματα δυνάμεων. Σαν αυτοδιοίκηση στη Νομαρχία Πειραιά είμαστε κοντά στους ελαιοπαραγωγούς, τόσο μέσα από την στήριξη αυτού του θεσμού, όσο και με την συνέχιση των δράσεων και παρεμβάσεων μας για μια δυνατή περιφέρεια, διότι πιστεύουμε στον δυναμισμό που έχει η αγροτική οικονομία και η ύπαιθρος στη χώρα μας».

Ο κ. Μίχας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες σε καιρούς σκληρής οικονομικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι «Ενώ η επικαιρότητα είναι στραμμένη και επικεντρωμένη στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η κρίση που πλήττει τους αγρότες.

Τους Έλληνες αγρότες που αγωνίζονται για την επαγγελματική και οικογενειακή τους επιβίωση και μάλιστα πολύ πριν την διεθνή κρίση, εξαιτίας της κάθετης πτώσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, της κατακόρυφης ανόδου του κόστους παραγωγής, της ανυπαρξίας μηχανισμών κρατικής παρέμβασης και βεβαίως της ανύπαρκτης κυβερνητικής αρωγής. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία δυστυχώς δεν έχει αγγίξει μέχρι σήμερα η Πολιτεία προκειμένου να δείξει έστω ότι έχει αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων των αγροτών και ιδιαίτερα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού που δεν έχει να παλέψει μόνο με την οικονομική ανασφάλεια του σήμερα, αλλά και με την αβεβαιότητα και το φόβο για το αύριο».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Πειραιά δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσει από καρδιάς τους αγρότες από την Κρήτη που μέσα στις δικές τους μεγάλες δυσκολίες, επέλεξαν να βοηθήσουν φορείς και πολίτες που έχουν ανάγκη προσφέροντας τα προϊόντα τους, 2 τόνους τον Φεβρουάριο και άλλους 8 τόνους τον Απρίλιο, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους, αφού διανεμήθηκαν από τη Νομαρχία Πειραιά σε άπορους και άστεγους πολίτες αλλά και σε 8 Ιδρύματα και 2 εκκλησίες της περιοχής για τις ανάγκες των συσσιτίων.

Ιδιαίτερη στιγμή για το Φεστιβάλ αποτέλεσε η ειδική τιμητική εκδήλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Απριλίου, όπου μέσα σε μια έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα βραβεύθηκαν όσοι συνεισέφεραν τα μέγιστα στην αποκατάσταση των καμένων της Ηλείας.

Η Νομαρχία Ηλείας και ο Νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας βράβευσαν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης του οικισμού Αρτέμιδα, το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου για την προσφορά του κόμματος ποσού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ στη Νομαρχία Ηλείας ως έμπρακτο δείγμα ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση των ορθοδόξων χριστιανών IOCC και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την οικογένεια Βαρδινογιάννη (το βραβείο παρέλαβε η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη) για τη δική της προσφορά στην ανοικοδόμηση της Μακίστου, το Ίδρυμα Λάτση και την τράπεζα Eurobank, την Marfin Investment Group, ενώ Ειδική Μνεία δόθηκε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Σκάι και στον πρόεδρό του Γιάννη Αλαφούζο. Στο πρόγραμμα βράβευσης συμπεριλαμβανόταν και η κυβέρνηση της Αυστραλίας καθώς και ο πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης ως πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και Αποκατάστασης Πυροπλήκτων ο οποίος δεν παρέστη.

Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου.
Την βράβευση στην οργάνωση των ορθοδόξων χριστιανών IOCC και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής κλήθηκε και απένειμε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες της ομογένειας για τη συγκινητική ανταπόκρισή τους, καθώς προσέφεραν βοήθεια ύψους 4 εκατ. δολαρίων και 6.000 τόνους ζωοτροφές και σπόρους. Τη διάκριση παρέλαβε η εκπρόσωπος της IOCC κα Δέσποινας Κατσιβελάκη, η οποία και ανέγνωσε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Χριστόφιας και Παπανδρέου πριν την εκδήλωση της βράβευσής τους περιηγήθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης, επισκέφθηκαν το περίπτερο της Νομαρχίας Πειραιά, συνομίλησαν με εκθέτες, αγρότες και πληροφορήθηκαν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ελαιοπαραγωγή.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο οποίο τιμώμενος νομός ήταν ο νομός Μεσσηνίας, το κοινό είχε ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσει τον πλούτο και την ποιότητα των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών μέσα από τον 1ο Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, καθώς και πρωτότυπες συνταγές και γεύσεις από τις μεσογειακές χώρες και από κάθε γωνιά της Ελλάδας που παρουσίασαν εξειδικευμένοι αρχιμάγειρες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες χρήσης του ελαιόλαδου και των προϊόντων της ελιάς.

Παράλληλα, στο πλαίσιο 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, πραγματοποιήθηκε Συνέδριο για τους ελαιοτριβείς και το marketing του ελαιολάδου στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του πολύτιμου αυτού προϊόντος, τόσο σε ό,τι αφορά την υψηλή διατροφική του αξία για την υγεία μας, όσο και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά του να αποτελέσει μοχλό για την πράσινη ανάπτυξη στην χώρα μας, μια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, που αξιοποιεί και δεν εξαντλεί τον παραγωγικό μας πλούτο.

Σε δηλώσεις του μετά την απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση του Φεστιβάλ ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Στη Νομαρχία Πειραιά αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι το όραμά μας για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής με την ανάληψη και διεξαγωγή ευρείας απήχησης δραστηριοτήτων δεν μένει στα λόγια.

Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να θέτουμε υψηλούς στόχους και να τους υλοποιούμε καθιστώντας τον ευρύτερο Πειραιά κέντρο διεξαγωγής κορυφαίων γεγονότων για την χώρα μας» και πρόσθεσε «Η αθρόα προσέλευση πολιτών καθ' όλες τις ημέρες που διήρκεσε το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, αλλά και η παρουσία τόσων πολλών υψηλών προσώπων αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλουμε προκειμένου να στηριχθεί και να προβληθεί η αξία της αγροτικής μας οικονομίας και πρωτογενούς παραγωγής που μπορεί να καταστεί η ραχοκοκαλιά για μια άλλου τύπου ανάπτυξη στην χώρα μας. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, τις πολιτιστικές μας αξίες, το μέτρο και την αρμονία που χαρακτηρίζουν αυτό τον τόπο. Την πράσινη ανάπτυξη που για όλους εμάς στην αυτοδιοίκηση αποτελεί την σύγχρονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πρόκληση».
----------------------------
Πηγή: Νομαρχία Πειραιά
----------------------------