Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Κοινότητα Αντικυθήρων - Δελτίο Τύπου 22 Απριλίου 2009

Λειτουργία του ΕλικοδρομίουΟλοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες από πλευράς της Κοινότητας Αντικυθήρων όσον αφορά το Ελικοδρόμιο και τις υποδείξεις της Υ.Π.Α έτσι ώστε να εκδοθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.


Έλεγχος Χ.Υ.Τ.Α Στις 2 Απριλίου 2009 κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιθεώρησε το χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στη θέση Μύλοι στα Αντικύθηρα. Ο χώρος σύμφωνα με την επίσημη έκθεση βρέθηκε σε άριστη κατάσταση.


Ευχαριστίες προς Μαθητές τους μαθητές της Α’ Τάξης του Λυκείου των Κυθήρων ευχαρίστησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων για το ημερολόγιο που εξέδωσαν και του δώρισαν.

Επίσκεψη Μητροπολίτη στα Αντικύθηρα αφίχθη στις 5 Απριλίου, το πρωί, ο μητροπολίτης Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ με το πλοίο. Τέλεσε τη θεία λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Μύρωνος και το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναχώρησε για τα Κύθηρα με πλωτό μέσο που παραχωρήθηκε από το Λιμενικό Σώμα, δια του διοικητή του Λιμεναρχείου Νεαπόλεως Βοιών Λακωνίας. Επίσης ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τους κατοίκους του νησιού για τη φιλοξενία που του προσέφεραν.

Η Ώρα της Γης
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF με πρωτοβουλία της κάλεσε όλους τους πολίτες του κόσμου να σβήσουν στις 28 Μαρτίου (στις 20.30 για την Ελλάδα) τα φώτα για μία ώρα. Η κοινότητα των Αντικυθήρων ανταποκρίθηκε στο παγκόσμιο κάλεσμα στηρίζοντας την προσπάθεια. Έτσι εκείνη την ώρα έσβησαν τα φώτα του κοινοτικού φωτισμού, του κοινοτικού καταστήματος, του λιμένα και του αλιευτικού καταφυγίου.

Το νησί των πουλιών στην εφημερίδα «Κυθηραϊκά Κύματα»Εκτενές αφιέρωμα στα Αντικύθηρα και τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο νησί φιλοξενείται στο τεύχος Μαρτίου της εφημερίδας Κυθηραϊκά Κύματα.
Συντάχτηκε από το Θοδωρή Κομηνό ζωολόγο – οικολόγο, ο οποίος έχει εργαστεί συστηματικά στο ζήτημα του «δρόμου των πουλιών» για τον οποίο τα Αντικύθηρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια.

Τουριστικό Πανόραμα, έξυπνα και αποτελεσματικά
Η κοινότητα των Αντικυθήρων συμμετέχει στην Έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα 2009» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Expo Athens στην Ανθούσα από τις 7 έως τις 10 Μάη.
Η κοινότητα φιλοξενείται σε ειδικό stand που παραχωρείται από την Νομαρχία Πειραιά δωρεάν.
Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η κοινότητα θα χαίρει της υποστήριξης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που θα συνδράμει στην διανομή υλικού σχετικού με τις δραστηριότητες της ορνιθοπανίδας στα Αντικύθηρα.

Όσον αφορά το υλικό που θα διανέμει η Κοινότητα αυτό αφορά δύο αφίσες με τα τοπία «Καμαρέλα» και «Όρμο Ποταμού», τον χάρτη των Αντικυθήρων και τη νέα έκδοση της κοινότητας, ένα εξαιρετικό φωτογραφικό – λογοτεχνικό λεύκωμα με τίτλο «Νόμοι των Αντικυθήρων», το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το Περιφερειακό Ταμείο Αττικής. Αξίζουν θερμές ευχαριστίες για αυτήν την έκδοση στους συντελεστές για τις φωτογραφίες και τα κείμενα, με αλφαβητική σειρά, Αγγελιουδάκη Μαθιό, Ανδρόνικο Διονύση, Κατσανέβα Γιώργο, Λογοθέτη Λάμπρο, Πολυχρονάκη Μιχάλη, Πρέκα Ιππόλυτο, Τσαραβόπουλο Άρη, Χαρχαλάκη Στράτο, καθώς επίσης και στον περιφερειάρχη Αττικής κύριο Μανιάτη για την υποστήριξη.

Συγκοινωνίας Συνέχεια…«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κίσσαμου αποφάσισε τη νομική διερεύνηση της προκλητικής απόφασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όσον αφορά την επιδοτούμενη άγονη γραμμή των Αντικυθήρων». Αυτά αναφέρονται σε ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες την Τετάρτη 4 Μαρτίου.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι κάτοικοι των Αντικυθήρων παρίσταντο στην εν λόγω συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, η δρομολόγηση του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» στη γραμμή των Αντικυθήρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο Νομό Λασιθίου, διότι όπως με διάβημα εκφράστηκε από τους δημάρχους Αγίου Νικολάου και Σητείας η εταιρεία Λ.Α.Ν.Ε πρέπει να εξυπηρετεί τις συγκοινωνιακές ανάγκες του Νομού Λασιθίου.

Από αυτά συμπεραίνεται ότι ακόμη και τώρα που δίδεται μία ουσιαστική λύση στο συγκοινωνιακό θέμα των Αντικυθήρων, παραμένει αμφίβολο εάν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις επιτρέψουν μια ομαλή συνέχεια.
Η κοινότητα Αντικυθήρων παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν εφησυχάζει.
Σε καμία περίπτωση τα Αντικύθηρα δε θα αποδεχτούν νέο αποκλεισμό.

Δρομολόγηση Τεχνικού Προγράμματος
Με την έγκριση του προϋπολογισμού της κοινότητας, χρήσης έτους 2009, ξεκίνησε και η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος αυτής.
Ανατέθηκαν και εκτελούνται διάφορα έργα στο νησί και προχωρούν προμήθειες, εργασίες και υπηρεσίες όπως έχουν προγραμματιστεί.

Μονοπάτι των Αντικυθήρων
Χαρτογραφημένο το μονοπάτι του Φάρου των Αντικυθήρων δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?&id=312892 .
Μπορείτε να δείτε τη διαδρομή και φωτογραφίες από την περιοχή.
Σύντομα στο διαδίκτυο θα δημοσιευτούν από την Κοινότητά μας διαδρομές με αναλυτικές πληροφορίες όσον αφορά τα μονοπάτια των Αντικυθήρων