Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τέσσερις μήνες τώρα περιμένουμε το πλοίο

«ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ» στην Κίσσαμο βρίσκονται οικογένειες Αντικυθήριων, που εδώ και χρόνια, για τις σχολικές ανάγκες των παιδιών τους, ζουν τους χειμερινούς μήνες στην Κρήτη.

Το γεγονός ότι εδώ και μήνες η γραμμή Αντικύθηρα- Καστέλλι δεν εξυπηρετείται μετά τη βλάβη που υπέστη το πλοίο «Μυρτιδιώτισσα» έχει ως αποτέλεσμα οικογένειες που μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στα δύο νησιά να είναι μοιρασμένες στα δύο.

«Έχω να δω 4 μήνες τον άντρα μου που βρίσκεται στα Αντικύθηρα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν τα δρομολόγια, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», δηλώνει η κ. Χρυσούλα Χαρχαλάκη. Μαζί με τα 4 παιδιά της βρίσκεται στην Κίσσαμο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στα σχολεία της περιοχής.

Μόνο μέσω... Πειραιά Ωστόσο, λόγω της έλλειψης δρομολογίων δεν μπορεί να συναντήσει τον σύζυγό της που υπηρετεί ως αγροφύλακας στα Αντικύθηρα. «Ο άντρας μου εργάζεται εκεί ως αγροφύλακας και δεν μπορεί να φύγει αυτό το διάστημα, ούτε όμως και εμείς. Έχουμε τόσους μήνες να τον δούμε.

Να πάμε το Σαββατοκύριακο, αλλά πώς. Πρέπει να πάμε από Σούδα- Πειραιά και από εκεί Γύθειο. Μα μιλάμε για 4 άτομα. Μόνο για τα εισιτήρια θα χρειαστούμε τόσα λεφτά, χώρια την ταλαιπωρία. Και για τον ίδιο είναι πολύ δύσκολο να αφήσει την εργασία του», επισημαίνει η κ. Χαρχαλάκη.

Οι Αντικυθήριοι τονίζουν ότι το νησί τους εξυπηρετείται καλύτερα από την Κίσσαμο, γι΄ αυτό και επιθυμούν την ενίσχυση των δρομολογίων προς το συγκεκριμένο προορισμό και όχι νέα δρομολόγια προς Ρέθυμνο.

«Το Ρέθυμνο δεν μας βολεύει. Οι περισσότεροι κάτοικοι θέλουμε να ερχόμαστε στο Καστέλλι. Οι Αντικυθήριοι εξυπηρετούνται καλύτερα από εκεί. Εμάς οι ρίζες μας είναι από τη συγκεκριμένη περιοχή. Τα Αντικύθηρα είχαν ερημώσει για χρόνια και ξαναπήραν ζωή με κόσμο από την Κίσσαμο», δηλώνει η κ. Ελένη Χαρχαλάκη.

«Στα Αντικύθηρα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 30. Δύο οικογένειες έχουν τα παιδιά τους στην Κίσσαμο για τα σχολεία, και πολλοί άλλοι χρειάζεται να έρχονται στο Καστέλλι για εργασία».
ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗ Οι οικογένειες από τα Αντικύθηρα που ζουν τον χειμώνα στην Κρήτη δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο νησί τους
-----------------------------------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας
-----------------------------------------------------

Η Χρυσούλα Χαρχαλάκη από τα Αντικύθηρα ζει τον χειμώνα στην Κρήτη,
προκειμένου τα 4 παιδιά της να πηγαίνουν στο σχολείο. Ο σύζυγός της μένει στα
Αντικύθηρα. Έχει 4 μήνες να τον δει, όπως λέει, καθώς πλοίο της γραμμής
Αντικύθηρα- Καστέλλι δεν υπάρχει ακόμα.