Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο προκαλεί η πρόθεση της Κυβέρνησης για φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Αντιδράσεις στο σύνολο του αγροτικού κόσμο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση με κατ’ αποκοπήν φόρο ανά στρέμμα των εκτός σχεδίου εκτάσεων, όπως είναι τα χωράφια και οι βοσκότοποι. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει το επιτελείο της κυβέρνησης να ανακοινώσει ότι «δεν έχει ακόμη ληφθεί καμιά απόφαση για το θέμα των αγροτεμαχίων», αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή του φόρου. Στο θέμα αναφέρεται με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών και η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνοντας λόγο για «χαριστική βολή για το αγροτικό εισόδημα της χώρας». Και προσθέτει ότι:

«Αξίζει να σημειωθεί πως με τη συγκεκριμένη πρόταση πλήττονται κατά κύριο λόγο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατέχουν το 75% των επιλέξιμων εκτάσεων, που εισπράττουν άμεσες ενισχύσεις. Και από αυτά, το 48% αναφέρεται σε εκτάσεις βοσκότοπων, στις οποίες εκτρέφεται το 85% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό φόρο ανά στρέμμα θα καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων, με την επιβάρυνση να ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 12 ευρώ ανά στρέμμα και να διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της έκτασης. Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια: καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------