Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Καταστατικό Πρωτ. Αθηνών 13751/2012, 11/9/2012 – ΑΦΜ:998133930, ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Θερμοπυλών 92,12461 – Mail: desk@nfgr.org 

Αρ.πρωτ.19/2013
28/5/2013
5 Ιουνίου… και κάθε ημέρα,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας, επηρεάζει δυσμενώς και περιθωριοποιεί  όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία. Η κρίση αυτή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στα «χολερικά χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου» και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ανθρωπιστική κρίση: Αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, ανεργία 21%, έλλειψη ελπίδας, αδιαφορία για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον(Ανακοίνωση των ΦτΦ, Ιούνιος 2012)

Ένα χρόνο μετά την παραπάνω ανακοίνωση που εκδώσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2012, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε όλα τα επίπεδα. Η επίσημη ανεργία τον Ιανουάριο του 2013 σκαρφάλωσε στο 27,2%, η δε πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το τέλος του 2013 την ανεβάζει στο 30,2%. Η ανεργία στους νέους έφτασε στο 59,9%, ενώ στις ηλικίες μέχρι 24 ετών εκτινάχθηκε στο 64,2%.
Στον τομέα του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος γίνονται βήματα προς τα πίσω, με αποτέλεσμα οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Η κρίση χτυπάει αλύπητα το περιβάλλον, όμως πού είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος;» (10/12/2012).

Οι ΦτΦ επιβεβαιώνουν ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και οι συνεργάτες του ήταν στην χώρα μας, ήταν όμως απών από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (Ντόχα, Κατάρ 26/11/-7/12/2013) και πανταχού παρών στη δρομολόγηση και εφαρμογή αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών όπως:
1.       τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη,
2.       την αντιορθολογική/αντιοικονομική/αντιοικολογική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων,
3.       την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και την παραχώρηση της παραλίας του Σαρωνικού στα μεγάλα συμφέροντα,
4.       την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ,
5.       την μη προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής (2011),
6.       τη συνέχιση των έργων για την εκτροπή του Αχελώου,
7.       την κατάργηση και συγχώνευση των  Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  από 29 σε 14,
8.       τη νομιμοποίηση καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων,
9.       τη μη προώθηση της κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών (οι γειτονικές παραλίμνιες χώρες την έχουν κυρώσει),
10.    τη διάλυση του Πράσινου Ταμείου (επιταχύνεται και με την πρόσφατη απομάκρυνση του προέδρου κ.Σερράου που διορίστηκε το 2011 με τετραετή θητεία),
11.   τη βεβήλωση των ορεινών όγκων και του τοπίου από καταστροφικές «επενδύσεις»,  ακόμα και σε περιοχές NATURA, όπως οι ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου,
12.   τα αφύλακτα δάση με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα της λαθροϋλοτομίας και της λαθροθηρίας,
13.   το ξεπούλημα νησίδων που είναι καταφύγιο των μεταναστευτικών πουλιών και σημαντικοί βιότοποι κ.λπ.

Το περιβάλλον υποβαθμίζεται προς όφελος ενός σχεδιασμού ανάπτυξης χωρίς κανόνες που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4146/2013 «για τη διαμόρφωση αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές επενδύσεις» και με τον οποίο, κατά παράβαση του Συντάγματος, νομιμοποιείται η ιδιωτική πολεοδόμηση, η εκποίηση δημοσίων εκτάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η ιδιωτική χρήση των κοινόχρηστων αγαθών (αιγιαλός) και υποβαθμίζεται η προστασία των μνημείων.
Δεν είναι τυχαίο η προσπάθεια εκποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με το Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, η κατάχωση της αρχαίας Ιεράς Οδού (στο ύψος του Σκαραμαγκά), η απόσπαση και μεταφορά της Μέσης Οδού των Βυζαντινών χρόνων από το σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κ.λπ.
                                                                                                                                                                               
Οι ΦτΦ πιστεύουν ότι το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι Αισθητικές Αξίες που προστατεύονται από κοινού με το άρθρο 24 του Συντάγματος καθώς και από το ν.1650/1986 αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» της Ελλάδας για μια άλλου τύπου ανάπτυξη προς όφελος της φύσης και της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί, θα προβάλλουμε τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και θα συμβάλλουμε στην προσέλκυση ενός ειδικού τουριστικού κοινού που είναι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, καλούμε τα κινήματα πολιτών, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να συντονίσουν τους αγώνες τους για την προστασία και την ανάδειξη της φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της χώρας μας. Οι ΦτΦ συνδιοργανώνουν με την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 8:30μ.μ, εκδήλωση με θέμα «Το Περιβάλλον στην εποχή του μνημονίου. Όνειρο ήταν και πάει;» με ομιλητές την κα. Μαρία Καραμανώφ και τον κ. Μάριο Χαϊνταρλή (ELEFSINA HOTEL, Δήμητρας & Ρήγα Φεραίου).

Η εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η πείνα και η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγεία, η ειρήνη και η συνεργασία των λαών, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις κ.λπ. είναι θέματα που δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Χρειάζεται η κοινή δράση των πολιτών στην Ευρώπη και στον κόσμο για να υπερασπίζουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις και να τις εμπλουτίζουμε με άλλες όπως το δικαίωμα στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, στη μείωση του χρόνου εργασίας κ.λπ.
Οι ΦτΦ συμμετέχουν στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων/Alter Summit για την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις του στη φύση και στις κοινωνίες, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 7 και 8 Ιουνίου.

… κάθε ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.