Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Νέους αγρότες και ανέργους αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τρ. Πειραιώς. Έρχονται 8 ακόμα δάνεια για συμβολαιακή γεωργία.

Οκτώ ακόμα προγράμματα για αγρότες που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία πρόκειται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς μετά από αυτά για το συμπύρηνο ροδάκινο και τον καπνό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεταξύ των καλλιεργειών θα είναι το κριθάρι (λογικά θα είναι το επόμενο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί), το αγελαδινό γάλα, το αιγοπρόβειο γάλα, τα πορτοκάλια και η ζάχαρη. 

Όσον αφορά το καινούριο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για Νέους» που ανακοινώθηκε μόλις χθες αφορά νέους κάτω των 35 ετών στους οποίους θα διατεθούν 5.000 στρέμματα αγροτικής γης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου τα κτήματα αυτά αφορούν όλη την χώρα (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων νησιών) ενώ είναι ιδιοκτησίας του Ομίλου Πειραιώς και όχι του ΥπΑΑΤ. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συμμετέχοντες θα μπορούν να είναι τόσο άνεργοι όσο και νέοι αγρότες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων καθώς και όλα τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίσουν μαζί με την αίτηση θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα με νέα ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς. Στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνεται και παροχή δανείου για την καλλιέργεια, στα πρότυπα των δανείων που έχουν δοθεί στους παραγωγούς συμπύρηνων ροδακίνων και καπνού που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία.

Παράλληλα η τράπεζα θα αναλάβει να εκπευδεύσει του συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αλλά και να εξασφαλίσει τη διάθεση της παραγωγής τους και μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος του προγράμματος (5ετούς διάρκειας) η γη θα τους παραχωρηθεί. Πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, που παραμένουν ακαλλιέργητες και δεν έχουν δυνατότητα να αξιοποιηθούν για άλλη χρήση.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη (ανήκει στην Πειραιώς) και από την 1η Ιουνίου θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων (πληροφορίες με αποστολή e-mail στο info@excelixi.org ή στα τηλέφωνα 210-6291201, 210-6291432 και 210-6291555). Οι νέοι αγρότες, που θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα τους, θα ενισχυθούν μέσω ειδικά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη της εγκατάστασής τους, των αναγκών τους σε μηχανήματα, αγροεφόδια, σπόρους κ.λπ.
Παράλληλα, η Πειραιώς θα φροντίσει για την πλήρη απορρόφηση της αγροτικής τους παραγωγής τα πρώτα 3 χρόνια και για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου τους.
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------